Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 5 posiłków dziennie to konieczność?

Polecane posty

Gość gość

Chcę zmienić swój sposób odżywiana na bardziej korzystny dla mojego ciała, dlatego postanowiłam zacząć od regularnego jedzenia. Po przeczytaniu kilku artykułów naszły mnie wątpliwości co do ilości posiłków. W większości przypadków mowa jest oczywiście o pięciu posiłkach, ale czy to jest konieczne? Czytałam, że np przy figurze jabłka powinno się jeść tylko 3 posiłki. I stąd moje pytanie, które zadałam w temacie.

Gość gość
Bzdury jakieś wyczytałaś, kształt twojej figury nie ma znaczenia, powinno się jeść przynajmniej 3 posiłki, a najlepiej do 5,6. Chodzi o to, żeby twój organizm przyzwyczaił się do regularnych posiłków, wtedy nie robi zapasów, czyli tkanki tłuszczowej. A ta jednym zbiera się na brzuch innym na biodrach. ja jem 4 posiłki, je kiedy jestem naprawdę głodna (3-4 godzimy) i tak mi wychodzi .

Gość gość
Ja jestem zdania, że regularne posiłki to klucz do dobrej figury, bo nie odkłada się tkanka tłuszczowa, gdy regualrnie dostarczasz organizmowi pożywienia. Osobiście w zmianie nawyków żywieniowych pomógł mi catering dietetyczny, zamawiam 5 posiłków dziennie od http://maczfit.pl - gdy przygotowywałam sobie sama posiłki, trudno mi było utrzymać dyscyplinę, teraz nie mam z tym problemu;)

Dokładnie, jedzenie 5 posiłków dziennie w odstępach trzy lub czterogodzinnych służy temu, żeby organizm nie odkładał tłuszczu i dzięki temu było łatwiej chudnąć. Poza tym istotne jest również odpowiednie nawodnienie (2 litry wody dziennie) oraz niepicie napojów w trakcie jedzenia. Wiem z doświadczenia, że w takim przypadku bardzo ciężko o samodyscyplinę, dlatego chyba skuszę się na skorzystanie z usług www.foodie4goodie.eu. Dowożą 5 posiłków dziennie i to w kilku dietach do wyboru (np. polska, śródziemnomorska, sportowa itd.). Cena ze strony oferty zdecydowanie też mnie przekonuje, bo oscyluje na poziomie 39, 49 zł/dzień

Gość gość
ja tam jadam 3 posiłki dziennie i nic mi się nigdzie nie odkłada :)

Gość gość
poza tym chyba nie chodzi o ilość tych posiłków tylko ich wielkość. Je sie, zeby żyć, a nie żyje po to, żeby jeść

Gość Maruda124
Pięć posiłków dziennie? Serio? Nie wiem co robicie na co dzień, ale ja w pracy nie mogę sobie pozwolić na takie luksusy. Posiłek jem rano, później lunch i obiad około 18 na koniec dnia. Okej, może to nie do końca zdrowe, ale na figurę nie narzekam. Moim zdaniem, najważniejsze jest, żeby nie jeść niezdrowych posiłków, czyli słodyczy, burgerów itp. Razem z mężem i dziećmi pokochaliśmy posiłki zdrowe i pełne witamin. Ostatnio zrobiliśmy sobie, na przykład, na śniadanie jajkowe kanapki (tutaj o nich: http://szpargaly.pl/jedzenie/jajeczne-pysznosci-dla-odwaznych/) i wyszły super! Lepsze od KFC czy innych takich :)

Gość gość
Twoim zdaniem...wlasnie... to niestety tylko twoje zdanie. Ja w tej chwili masuje ale nie istotne bo w czasie redukcji tez bede jesc 5 posilkow, sniadanie plus 4 posilki co 2.5 3 h, nie ma zadnego limitu 18.00 czy cos powinno sie jesc 2 3 godziny przed snem a nie do 18.00 to bzdura jakas. I przede wszystkim malo cukrow najlepiej zero, a proporcje wegli do bialek do tluszczow ustala sie indywidualnie. Nieststy nudne te posilki bo jesz 4 razy to samo ale moz a sobie urozmaicac i robic 4 rozne jak ktos ma czas i ochote. Mi sie nie chce. Jedzenie jest dla mnie paliwem do super ciala i do budowania ladnycb miesni ale nie przyjemnoscia :)

Gość gość
to ile posiłków spożywasz zależy od tego ile godzin jesteś na nogach, generalnie powinnaś jeść co 3 godziny mniej więcej... polecam Ci dobrego dietetyka online, mało zapłacisz a dostaniesz dietę ułożoną specjalnie dla Ciebie http://hh-life.pl/promocja-cenowa-na-diety-online/

Gość gość
Gość napisał: „poza tym chyba nie chodzi o ilość tych posiłków tylko ich wielkość. Je sie, żeby żyć, a nie żyje po to, żeby jeść „ Ważna jest ilość posiłków, bo ma wpływ na wielkość;) Jeśli ktoś nie je przez cały dzień (dla organizmu jest to okres głodu), to wieczorem zje dwa- trzy razy tyle i w większości organizm odłoży to w postaci tłuszczu na gorsze czasy. Tak, więc jednak trzeba jeść, chociaż trzy posiłki.

Gość AniołekLG
JA nie widze innej opcji, żeby jeść 5 posiłków, niż taka, żeby je sobie zamówić z foodie4goodie, albo innym cateringu dietetycznym. Nie ma szans, żebym dała rade przygotowywać sobie coś takiego... :(

Gość gość
minimum 3 - max 6

Gość zenia202
Nie wiem czy konieczność ale ja jem 5 posiłków dziennie nawet po zakończonej kuracji odchudzającej jakoś tak mi to zostało w nawykach;) A odchudzałam się bez drastycznej diety do jadłam wszystko na co miałam ochotę oczywiście rozsądnie i regularnie i stosowałam suplementację Afrykańskie Mango http://szczupla-kobieta.pl i to mi wystarczyło by gubić te moje kilogramy zgubiłam 22kg w 3 miesiące! Efektu jojo nie ma

Gość anka360
Ja jestem już 2 tygodnie na regularnych posiłkach i suplemencie Afrykańskie Mango http://szczupla-kobieta.pl właśnie z tej stronki bo mają Super Ceny! myślę,że te 5 posiłków dziennie dobrze na mnie działa;)