Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

propranalol a tycie

Polecane posty

Gość gość

Tydzien temu rozpoczelam branie tabletek Propranalol.Lekarz przepisal mi na migreny.Czy ktos brajac te tabletki przytyl?

Gość gość
Moja mama brała w małej dawce na nerwice i tez przytyła, propranolol to lek starej generycji, nieselektywny i dziala na receptory nie tylko w sercu albo w mięśniach itp...Stary i sprawdzony dlatego lekarze go przepisują masowo. Przy najblizszej wizycie powiedz o tym lekarzowi i niech ci przepisze nowsze leki np Nebiwolol, on nie ma skutków ubocznych takich jak tycie, zmęczenie. Na migreny stosuje sie tez inhibitory angiotensyny, to leki dzialające na nadciśnienie tak jak propranolol, np losartan, walsartan. Jak lekarz normalny i obeznany to bedzie wiedzial o co chodzi.

Gość gość
bardzo dziekuje za odpowiedz.Oczywiscie wybiore sie do lekarza i zapytam o te leki wspomniane przez pania.Mam nadzieje ze zmieni.Bo nie mam migren od kad biore.

Gość gość
Tzn sprawdzaj wage, bo nie kazdy tyje, moja mama miala nie tylko nerwice ale i menopauze mozliwe, ze rowniez od niej przytyła (ale nie duzo) Tak czy inaczej przeszłabym na wspomniany Nebiwolol, bo jest po prostu nowszym lekiem, ma minialne skutki uboczne, ale to zalezy od lekarza, wielu przepisuje leki ktore zna :)