Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość horseriding

JAZDA KONNA! POMOCY!

Polecane posty

Gość horseriding

Dzień dobry, baaardzo pptrzebuję pomocy. Tydzień temu wyjechałam do rodziny, a z racji że kocham konie, zapisalam się na jazdę konną.(pierwszy raz na ląży). Instruktor poprowadził rozgrzewkę, powiedzial jak mam być ustawiona na siodle i jak trzymać uzdę. Powiedzial mi także jak anglezować i co to w ogóle jest. Pierwszy raz w życiu jechałam kłusem, popędzi konia i powoedział ze mam anglezować, to zaczęłam. Po chwili przyglądania mi się, stwierdzil że kłamie że nigdy nie jeździłam na koniu, a napewno kiedyś już anglezowałam. Powiedział że mam ładną postawę na koniu i że anglezuje tak jakbym robiła to już dawno. Ale to nie prawda! Stwierdził że mam talent i za wszelką cenę mam kontynuować. W następny dzień, po 10 minutowej lonży powiedział że mam jechać za czołową. Bardzo się zdziwiłam, że od razu mnie puścił. Oczywiście na początku powoedział jak koniem kierować. Pod koniec lekcji powiedział że jestem poerwszą osobą od 3 lat którą puścił na drugiej lekcji beż lonży. No i tak własnie spędziłam 6 lekcji, jadąc za czołową. Na 7 lekcji, czyli przed ostatniej (bo NIESTETY musiałam wyjeżdżać) powiedzial ze jestem gotowa żeby uczyć się galopu i skakania przez przeszkody. No i znów-ppwiedział jak mam się ustawić, sam pokazał jeżdżąc na koniu. Spróbowałam galopu, moim zdaniem jest to naprawde niesamowite uczucie. Powiedzial że dobrze siedzę w siodle (liczebnym nie w półsiadzie), ale można popracowac nad postawą. Skakanie przez przeszkody było naprawde ekscytujące! Poprzeczke stawiał coraz wyżej, i wierzyl że mi się uda...ale dobra koniec chwalenia się haha! Chodzi o to, ze pare dni temu pojechalam na stadnine w moim mieście. Powiedziałam, że juz galopowałam więc podstawy znam. Więc nie brala mnie na lonże. Dała mi jednak kucyka, który byl napraawde maly, a ja mam 1.65m... Po chwili przyglądania się mi WYDARŁA się na mnie, że kłamie, że nigdy nie jeździłam na koniu. Że jak anglezuje, to musze dociskać łydki cały czas w POPRĘG. Tam gdzie wyjechałam, instruktor mówił że łydki dodaję się wtedy jak chce żeby koń przyspieszyl i tylko raz chyba że nie rusza. A tu musialam cały czas! Przy anglezowaniu w dodatku w popręg! Na końcu powiedziała że nie mam siły, ani talentu, i jazda konna raczej nie jest dla mnie bo jestem za słaba. Sama nie wiem co o tym teraz myśleć, strasznie się uraziłam. Boję się przetestowac inne stadniny bo boję się ze sytuacja się powtórzy. Teraz, co wy o tym myślicie?

Dobry instruktor nigdy nie powie ci, że się nie nadajesz, więc to ta kobieta ma problem a nie Ty :). Z drugiej strony nie ma takiej możliwości aby nauczyć się dobrze kłusować, galopować i skakać w ciągu kilku jazd tak tak to opisujesz. Prawdopodobnie poprzedni instruktor przykładał małą wagę do techniki jazdy i uczył cię nowych rzeczy bez dopracowania poprzednich elementów. Nauka jazdy konnej w harmonii z koniem to wiele lat ciężkiej pracy, nie da się tego nauczyć w trakcie jednego urlopu więc głowa do góry :). Napisz skąd jesteś to może podpowiem Ci w jakiej stajni możesz uczyć się jazdy konnej w miłej atmosferze i pod okiem profesjonalisty. Na tą chwilę mogę ci podpowiedzieć internetowy sklep jeździecki http://www.stajniamiszewo.pl/ w którym powinnaś zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt zapewniający bezpieczeństwo w trakcie nauki jazdy konnej. Jest to dobry kask z atestem i krótkie buty z szerokim, płaskim obcasem- tzw. sztyblety. Dzięki temu noga nie zaklinuje się w strzemieniu co niestety zdarza się w przypadku adidasów i innych płaskich butów i powoduje ogromne ryzyko w trakcie upadku.

Gość Iliks1
Moja córka ćwiczy jazdę konną . Niedawno zakupiłam jej sprzęt jeździecki bo bardzo bałam się że może sobie zrobić krzywdę w trakcie jazdy lub przy upadku. Ogólnie to ten sklep http://galloper.pl/ bardzo mi pomógł w zakupach

Gość gość
Kiedy będą cię chcieli doić z kasy zawsze cie będą chwalić.

Jazda konna z reguły przeradza się w ogromną pasję, dlatego nie ma co się zniechęcać. Pamiętajmy, że jest to droga przyjemność, ale mimo wszystko zżycie, jakie występuje między człowiekiem a koniem jest naprawdę mocne. Moim zdaniem jest to naprawdę piękna pasja, o której możesz więcej przeczytać na stronie http://samorzadue.pl/jezdziectwo-pasja-ktora-polaczyla-dwie-przyjaciolki/

Gość gość
zobacz sobie, tu jest wiele napisane o jeździe konnej, ogólnie o hipoterapii i smialo można sie do nich zglaszać, swietni ludzie http://dzieciwujatoma.pl/

Gość gość
Grzesiek Ogorzałek ma rozjepany anus w tym momencie

Gość gość
Jeżeli szukasz odzieży i akcesoriów to warto wejść na tą stronę https://www.aperia.pl/pl/. Ja tam kupiłam czapkę dla konia + bacik a dla siebie fajną bluzę dla siebie.

Gość Kucyk

Jazda konna jest niesamowita i daje dużo adrenaliny. Ja jeźdze juz 5 lat a od dwóch w klubie Salio w łodzi tam tez mieszka mój koń bo prowadza pensjonat dla koni.  Jestem bardzo zadowolona jak tam jestem bo ośrodek położony  jest   w bardzo klimatycznym miejscu. 

Gość Emilia

Warto spróbować w innej stadninie 🙂 Jazda konna to cudowny sport. Sama jeżdżę. Stowarzyszanie Jeździeckie Szarża jest ze mną od lat. To tutaj złapałam tego „bakcyla”, nauczyłam się prawdziwej jazdy i dbałości o konie, które pokochałam. Czuć tam tę pasję, nieodłączną od każdego działania. Właśnie to najbardziej mi się tam podoba i dlatego śmiało mogę polecić- już zagorzałym miłośnikom jazdy konnej i tym początkującym.

Gość marta235

Pamiętajcie, że ważne też czym karmicie konie. :) Ze swojej strony mogę polecić Gospodarstwo Bogusławie, kupuję tam pasze! Jestem zadowolona z ich składu, koniom też odpowiada :)

Gość Majka

Ja ostatnio odkryłam bardzo fajną i przyjazną stadnine konną  CHOCA-HEJ, która  położona jest w województwie zachodniopomorskim, około 10 km od Wolina. Szkółka oferuję  nauczanie jazdy konnej dla dzieci i dorosłych. 

Gość Molyy

W wakacje odwiedziłam super klub jeździecki Salio w okolicach Łodzi i powiem wam, że to był chyba najlepiej  spędzony czas. Wakacje w siodle łódź to super pomysł na spędzenie wolnego czasu w towarzystwie tych pięknych zwierząt. 

Gość Majka

A jeżeli jesteście fanami jazdy konnej to polecam skorzystać z oferty firmą Pana Piotra Koniecznego w Poznaniu, który prowadzi zakład rymarski.  W zakładzie rymarskim możemy kupić praktycznie wszystkie akcesoria jeździeckie jak : siodła, odzież, buty, rękawiczki, kamizelki ochronne,  baty, preparaty do pielęgnacji. 

Gość Walety Gruszka

ja właśnie sobie zjechałem konia w skarpetę pod pamięciówkę i jestem zadowolony 🐎