Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmię piersią co 30 minut!

Polecane posty

Gość gość

Mój synek ma 10 tygodni. Karmie wyłącznie naturalnie, a on domaga się jedzenia co 30 minut. Urodzil się z wagą 4 kilo, a teraz ma 7,7 więc z pewnością się najada. Co mogę zrobić żeby wydłużyć odstępy między kamieniami? Czy to się zmieni z czasem?

Gość gość
Podawaj smoczek. Dziecko traktuje pierś jako zabawkę.

Gość gość
Smoczka nie chce. Kupilam 3 różne i każdego wypluwa od razu z zniesmaczoną miną. W tym problem, że on je co te 30 minut. Płacze z głodu. Nic go nie zadowala i w końcu znowu daje pierś i słyszę jak przelyka. To ma szansę się unormować?

Gość wifigdańsk
hehe w tak malutkim wieku karmi się na żądanie,czasem co 5 min. nic nie zrobisz zeby "wydłuzyc czas karmienia"jesli chcesz zachowac kp.

Gość gość
Dokładnie, smoczek, ewentualnie woda z butelki (wiem, przy karmieniu piersią niby się nie zaleca dopajać, ale teraz dziecko może być spragnione z powodu upałów i chce mu się pić). Smoczek polecam spróbować w różnych kształtach jeśli pierwszy nie podejdzie. Dziecko rośnie faktycznie ostro i zdecydowanie głodne nie jest, norma to podwojenie masy urodzeniowej w ciągu pół roku... Mój jak marudził to był smoczek, przytulanie- bo może mu bliskości brakuje, miał też jedną przytulankę podtykaną od początku która go potem ładnie uspokajała. Ważne też jak długo ssie, ja karmiłam 15-30 min, i nie wierzyłam że niemowlak który ssie mleko- aktywnie- przez pół godziny, może być po kolejnych 30 min znowu głodny. Więc zakładałam że płacz jest z powodu potrzeby ssania a nie potrzeby jedzenia. Ale bywa że matki którym dzieci "wiszą" na piersi nigdy mleka więcej nie mają bo żeby się coś nazbierało, trzeba większych odstępów, więc dziecko je często a malutko, o odciąganiu też nie ma co pomarzyć... Pewnie zaraz Ci ktoś wyskoczy z tekstem żeby karmić ile potrzebuje bo zaspokajasz tak potrzebę bliskości, tyle że potrzebę bliskości można na różne sposoby zaspokoić. Nie uznawałam karmienia "na żądanie", nie karmiłam z zegarkiem w ręce ale po prostu, według potrzeby.

Gość wifigdańsk
jasne ze się unormuje autorko,spokojnie. z czasem się unormuje.

Gość gość
Ja też uważam, że to nie z głodu. Podałabym wodę oraz próbowała uspokajać dziecko przez przytulenie.

Gość gość
dokarm butelka i dziecko bedzie najedzone po prostu masz za małomleka przechodziłam to z dwójką dzieci, syna własnie co troche przystawiałam ja byłam wykończona dziecko sie złościło i wszystkim sie to z nerwami kojarzłyło natomiast przy drugim dziecku dokarmiałam mm i było super dziecko najedzone spokojne i zdrowe

Gość gość
Mnie mama karmiła (wprawdzie z butelki bo pokarmu nie miała) co 15 minut. Tak twierdzi, bo ja nie pamiętam ;-) położne w szpitalu kazały karmić co 2 godziny i ani minuty wcześniej, a ja wyłem, podobno z głodu, bo nie pamiętam ;-) Potem, już w domu, pielęgniarka środowiskowa stwierdziła że jestem niedożywiony, że z niemowlaka będzie kawał chłopa, i trzeba karmić co 15 minut, skoro beczy. No i mama karmiła, a ze mnie zrobił się kawał chłopa. Ale to było prawie 40 lat temu, więc teraz może technika karmienia poszła do przodu ;-) Pamiętam tylko, że w dzieciństwie, w przedszkolu i później, baardzo nie lubiłem mleka. I ten wstręt pozostał mi do dziś. A to prawie 40 lat...;-)

Gość gość
Acha, i jeszcze przypomniało mi się, że jak żona karmiła piersią, a ma czym karmić...;-)... i córka płakała, to dokarmialiśmy butelką i był spokój.

Gość gość
Moja córka jest w podobnym wieku i też ma takie etapy , ale to nie jest cały czas tylko przez kilka dni i potem przechodzi. Ostatnio tez ma takie maratony, ze cale dnie leze i karmie. Myślę, ze to skok rozwojowy i zwiększona potrzeba bliskości to raz, a dwa upal i pragnienie. Przetestowalam mnóstwo smoczków i u nas sprawdził sie taki tradycyjny czyli anatomiczny lateksowy (zolty). On jest mięciutki i chyba najbardziej przypomina córce pierś. NUK ma takie, mam tez butle z takim smoczkiem i podaje herbatkę. Widzę, ze to uspokaja dziecko, choc wypija po kilka ml, ale zapamiętale zuje tego smoka. No i wtedy mąż może mnie wyreczyc. Poza tym nosze czasem w chuście i to tez pomaga. Wydaje mi się, ze to o czym piszesz to nie jest glod. Bo moja córka tak wariuje w dzień, a w nocy przesypia 6 godzin, rosnie, wiec chyba glodna nie jest...

Gość gość
W piersiach przy uregulowanej laktacji mleko nie ma się zbierać, to fabryka, nie magazyn.

Gość gość
Tez tak mialam w pierwszych mcach zycia synka. Smoczka tez nie chcial. To wszystko jeszcze sie wiele razy pizmienia. Cierpliwosci