Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Minanina

Kościół nie taki wspaniały

Polecane posty

Gość Minanina

\"Crimen Sollicitationis\" jest dokumentem, który pod karą ekskomuniki nakazuje trzymanie w największym sekrecie przestępstw seksualnych księży, nakazuje bezkompromisową walkę z poszkodowanymi i tymi, którzy ich popierają, zakazuje współpracę w tych sprawach z władzami śledczymi, nakazuje niszczenie dowodów przestępstw, nakazuje przeniesienie księdza do innej parafii, itp. Dokument ten nie przywiązuje żadnej wagi do ofiar przestępstw seksualnych popełnianych przez księży. Mówi wyraźnie że OPIEKĄ MAJĄ BYĆ OBJĘCI OSKARŻENI KSIĘŻA. Stawia sobie za cel zdławienie wybuchu skandalu seksualnego a nie, dobro poszkodowanych - małoletnich ofiar księży pedofilów."

Gość gość
Kościół wspaniały? Dobre.

Gość gość
Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich." Jak widać według tego przykazania kościół nie ma prawa istnieć, ponieważ jest obiektem kultu na ziemi, którego Bóg zakazał, a ostatnie zdanie sugeruje, że skoro kościół wyciął część przykazania to znaczy, że nie strzeże tych przykazań i nie przestrzega więc automatycznie staje się obiektem zawiści Boga.

Gość Klement
Molestują biedne dzieci przez jakiś celibat, ksiądz tez człowiek, potrzebuje kobiety, ale jak jej nie ma to musi się zaspokoić tym co ma najbliżej siebie, czyli dziećmi które tak ochoczo śpiewają pieśni przed ołtarzem i jeżdżą z księdzem na oazy, a wszystko przez to ze kościół jest chciwy i gdyby ksiądz miał żonę to prawnie odziedziczyła by po śmierci jego majątek, a tak to dziedziczy go kościół.

Gość gość
Tu nie chodzi o sam kult,ale o ta zbrodnicza działalność kościoła.

Gość gość
kościół to zło

Gość gość
Jak widać według tego przykazania kościół nie ma prawa istnieć, ponieważ jest obiektem kultu na ziemi, którego Bóg zakazał, a ostatnie zdanie sugeruje, że skoro kościół wyciął część przykazania to znaczy, że nie strzeże tych przykazań i nie przestrzega więc automatycznie staje się obiektem zawiści Boga X To tylko pokazuje, że Kościół jest kompletnym przeciwieństwem wiary w Boga

Gość Ana_ura
Miałam taki przypadek w rodzinie...była to dziewczynka, pojechała na dwu dniowy obóz z księdzem na którym mieli się modlić i jednoczyć z Bogiem, dobrze że dziecko miało smartfona...az mnie zmierziło gdy usłyszałam jak jednoczy się z księdzem..

Gość gość
dlaczego protestanci i swiadkowie jechowi molestuja a tam nie ma celibatu a skkala przestepst jest o wiele wieksza Crimen Sollicitationis jest nieaktualne od ponad 20 lat teraz kosciuł wyzuca ksiezy gość dziś a czy ty rozumiesz co czytasz z bibli nie wyrywa sie wersetów tylko interpretuje całosc bo inaczej bedzie na twoja zgube bo przeciez zydzi mieli swiatynie arke przedmioty kultu to według tego przykazanie zydzi nie powini miec arki przymierza

Gość gość
Crimen Sollicitationis jest nieaktualne od ponad 20 lat X Rozumiem, że wyczytałeś to z osobistej Wikipedii podręcznej, którą sam napisałeś?

Gość gość
To nie jest werset z bibli tylko pełna wersja drugiego przykazania Bożego idioto, słabo znasz swoją religie skoro go nie znasz

Gość gość
czyich obrazów nie można czynić i im się kłaniać. Jest tam mowa o tym, „co jest na niebie (...) na ziemi (...) w wodach (...)”. Nie jest tam napisane: „w niebie” tylko „na niebie”. A ma to duże znaczenie. Termin „na niebie” – dotyczy słońca, gwiazd itp. (por. Pwt 4,19), które są utożsamiane z bożkami (por. Ez 8,16). To samo dotyczy określenia „na ziemi” (Pwt 4,39),można wiązać z wszelkimi czczonymi zwierzętami, czy ubóstwianiem niektórych ludzi, sił przyrody itp. (por. Ez 8,10; Mdr 13,10;15,18; Ps 106,20). A przecież nikt z katolików nie czci gwiazd, zwierząt, czy potworów morskich, tylko Chrystusa, Maryję czy świętych, którzy są w niebie.

Gość gość
Co więcej Pan Bóg sam sobie by zaprzeczył. Bowiem ten sam Jahwe, który zabronił czynić podobizny tego, co „na niebie” polecił wyrzeźbić – i umieścić w świątyni (!) – podobizny dwóch aniołów cherubów: „dwa zaś cheruby wykujesz ze złota” (Wj 25,18). Co więcej, Jahwe nakazuje poprzez materialne przedmioty kultu religijnego oddawać sobie cześć: „czcić będziecie mój święty przybytek” (Kpł 26,2) o to mi chodziło ze wyrwane z kontekstu z całosci