Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LenaG

Acne derm...mega wysyp?

Polecane posty

Gość LenaG

Hej. Od lat mam tlusta cere z tradzikiem zaskornikowym. Po dlugiej kuracji brevoxylem po ktorym zapomnialam co to tradzik i zaskorniki niestety go chyba wycofali. Po odstawieniu zaczal sie koszmar ale uporalam sie do stopnia takiego ze wrocilam do punktu wyjscia. Twarz tlusta z zaskornikami i wagrami wszedzie! Nawet szyja! Kupilam acne derm...stosuje tydzien i jest coraz gorzej...kazdy zaskornik wyczuwam pod palcem a na zuchwie i skroniach masakra..niewiem czy to norma??stosuje tylkona noc...lekko poszczypuje pozatym zero luszczenia i podraznien czy wysuszenia.Twarz jakby pomimo to zdrowiej wyglada... Ale ten wysyp cala twarz w grudkach niektore bola! :( dzieneffaclar duo + . Stosowac dalej? PRZECZEKAC? CO ROBIC?

Gość gość
sprawdź skład tej maści, nie każdemu wszystko pasuje. Cera trądzikowa to tak naprawdę bardzo wrażliwa skóra, sprawdzaj, co na nią nakładasz. Ja mam łzs + trądzik cera bardzo poprawiła się po zmianie diety. Sprawdź pasożyty, ja miałam sporą ilość, a po nich zostały spore niedobory witamin i minerałów. Lepiej szukać przyczyny, bo trądzik sam nie przejdzie.

Gość LenaG
Ja mam raczej tradzik zaskornikowy powodowany przez lojotok...co za tym idzie zatkane pory...zanoeczyszczenia i tony sebum na twarzy. Podejrzewam hormony. Tak czy siak acne derm to kwas wiec chcialam troche odblokowac pory inoczyscic skore nim. Ale to co sie dzieje to poprostu masakra. Wszystkie zaskorniki jakby wyszly na wierzch a mam ich miliony:( mi glownie chodzi o to czy przeczekac czy dalej na noc stosowaci czy to norma po tyg stosowania ze wszystko jakby wychodzi na wierzch niektore zapalne ale nie sa to podskorne gule tylko na wierzchu...

Gość LenaG
Czy raczej to zapychanie? Ale kwas itd to by zapychal ( 20% kwasu azelainowego)???

Gość Kasiateq
ja miałam kiedys robione zabiegi kwasami i na poczatku zawsze było pogorszenie, wiec może tak po prostu jest na poczatku. Jak juz pisałam, szukaj przyczyny to jedyne rozwiazanie.

Gość gościaaaa3
Używałam kiedyś acne-derm(20%) i miałam czasem podobny efekt, podskórne grudki na twarzy, fakt, skóra była ładniejsza, jaśniejsza, ale tych dziwnych pryszczy był więcej. Ten efekt występował losowo, mijał gdy odstawiło się krem. Za to przy skinorenie nigdy czegoś takiego nie miałam, a używałam żelu(15 5% bardziej wysusza, mocniejszy) i kremu(20%), a nawet łączyłam go dodatkowo z innym środkiem, tylko skinoren jest sporo droższy, wyleczył mi kiedyś cerę, ale przez hormony nadal z tym się męczę, pomaga mi za to maseczka z cebuli: Starta, surowa cebula. Ścieram połowę średniej cebuli na tarce o małych oczkach, taką papkę można zmieszać z odrobiną mąki, można dodatkowo dodać zielona glinkę, spiruline. Możesz dostać początkowo wysypu, bo oczyszcza cerę. Najlepiej sprawdź na małym kawałku twarzy jak zareaguje. Przemywam potem kawą (zalewam kawę nierozpuszczalną gorącą wodą, odstawiam, jak ostygnie przemywam twarz po usunięciu maseczki), aby nie śmierdziało cebulą. xx odpowiednikiem brevoxylem jest benzacne ma dwa stężenia 5% i 10 %

Gość LenaG
Benzacne to juz nie to samo :( robi skorupe na twarzy i jest niekomfortowe w stosowaniu.Brevoxyl czasami wysuszal ale zapomnialam co to problemy z cera...stosowalam na noc cieniutko przez dlugi czas. Jeden mankament stosowania nadtlenku ze skora jakby nie promienieje tylko sie starzeje zreszta ta substancja tak juz dziala i cis w tym jest. Niby mialam cere bez problemow ale jakby widocznie potrzebowala odmlodzenia i zycia...a mam 28 l. Pomysle moze nad tym skinorenem... a hascoderm lipozel? Podobno ma substancje czynna kwas azelainowy ale jest zelem...moze faktycznie z tym acnedermem cos nie tak...

Gość gościaaaa3
Nie testowałam leku od hasco, wiec nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Wiem, jednak, że po tych wszystkich lekach na trądzik skóra jest jedynie podrażniona, zmęczona i reaguje alergicznie. Z tego co wiem acne-derm nie lubi, gdy używa się innych środków na twarz i może powodować wtedy wysyp. Chyba lepiej będzie jak zrezygnujesz acne derm i effaclar, strasznie męczysz skórę albo jedno albo drugie, ogranicz też pielęgnacje, makijaż do minimum. Kup delikatny krem, który nie zapcha buzi albo olej do twarzy. Może odstaw leki i wybierz się do lekarza na badania hormonalne? x W moim przypadku pomagały 4 rzeczy, aktualnie stosuje dwie pije herbatę z pokrzywy(kupisz w aptece w sklepie też można dostać) i doraźnie maseczka z cebuli. Wcześniej skinoren, na początku żel, potem krem + łączyłam z acnefanem(niestety nowa wersja tak dobrze nie działa na mnie). Smarowałam twarz skinorenem, a potem punktowo pryszcze acnefanem. Najlepiej daj skórze odpocząć i dbaj o nią.

Gość LenaG
Od kuracji brevoxylem sporo minelo ok 8 miesiecy. Skora odpoczela od srodkow drastycznych. Strasznie dbam oczyszczam itd probowalam nawet metody brak kremow aby zminimalizowac chemie i dac odpoczac. I bylobjeszcze gorzej. Kwasy u mnie dzialaja cuda...jako jedyne pomagaja w utrzymaniu jej czystej i zadbanej. Acne derm wybralam z powodu kwasu azelainowego ktory jest jednym z delikatnych. Effaclar duo stosuje drugi dzien (stal i czekal jako ze jest dla mnie mocno wysuszajacy czasem wracam do niego) a acne juz tydzien. Dzis cera wyglada duzo lepiiej acne ja rozjasnil i wywalil na wierzch wszystko (moja cera to zaskornik na zaskorniku i zamkniete i otwarte) a effaclar zasuszyl to co powychodzilo. Moze wlasnie taki duet da rezultaty. Bede kontynuowac i napisze oefektach. Z tym ze myje buzie delikatnym zelem u mnie sprawdza sie ziaja ulga skory wrazliwej zel myjacy, czasem garnier active zel z pompka(jest silny ale moja skora go lubi z tym ze na zmiane z ziaja. Nie robie tez peelingow...bardzo zle znosze...skora reaguje wysypami i nadwrazliwoscia na szorowania wszelkiego rodzaju. Dlatego wlasnie stawiam na regularne kwasy w kremach:) zobaczymy dzis nie pojawilo sie nic nowego (moze dlatego ze juz wiekszosc wylazla w ropniakach). Lata temu chodzilam do dermatologa stosowalam juz chyba wszystko zewnetrznie:) buzia byla przesuszona a wysyp sie nasilal. A z tymi horminami mam zamiar zrobic porzadek tzn najpierw badania ale do tego to sie zabieram i zabieram jakos zabrac nie umiem;) ale mysle ze przyczyna wlasnie jest taka! Jakas musi byc przeciez;) Pielegnacja to tylko lagodzenie objawow. Wiem.

Gość LenaG
Zobaczymy jutro czy nadal bedzie wywalac...dzis jakby sie goi wszystko. Dzis zobaczylam jakies swiatlo w tunelu...moze wlasnie przechodzi ten stan zwany wysypem oczyszczaniem czy jak kto woli:) w kazdym razie dam znac;) dziekuje za odp. Narazie twardo acnederm bede stosowac:) sama jestem ciekawa jutra czy bedzie lepiej czy gorzej:) a co do makijazu stosuje puder mineralny do tlustej cery na bazie glinki(Paese podklad mineralnymatujacy) Jedyny mi sluzy. Pozatym wszystko zapycha itd.

Gość asiulcia
Na wszelkie zmiany trądzikowe na skórze szczerze polecam aloes. Trzeba oczyścić organizm poprzez picie miąższu. Zażywać minerały. A na buzię nakładać też aloesową galaretkę i krem aloesowo- propolisowy. Efekty nie są natychmiastowe bo jest to leczenie naturalne ale przy odrobinie cierpliwości pozbywamy się problemu na zawsze. Mogę dać namiar na hurtownię z produktami

Gość LenaG
Jeszcze dodatkowo lykam belissa cera z btatkiem. W sumie niewiem czy cos daje...co o tym myslicie?

Gość gościaaaa3
Zrób sobie badania hormonalne dla własnego spokoju. U mnie niestety wyszły problemy hormonalne, z jednej strony poczułam ulgę, przestałam tak martwic się cerą,a mam z nią problem od około 9 lat, oczywiście o różnym nasileniu, stosowałam różne środki, aż w końcu dałam skórze odpocząć. Jedynie delikatny krem naturalny albo jak ostatnio olejek + masaż twarzy, olejkiem też zmywam makijaż, o ile nałożę coś na buzie. Twarz przemywam wodą. Jak widać minimalizm całkowity, bo moja cera w pewnym momencie zaczęła zachowywać się tak jakby te pryszcze nie istniały. Przy trądzikowej cerze nie można zapominać o nawilżeniu, a przy kwasach o kremie z filtrem, chociaż bez używania kwasów powinno się używać kremu ochronnego. Leno, trzymam za ciebie kciuki, za ciebie i twoja cerę, aby w końcu wyszła na prostą, a raczej na czysto.:)

Gość LenaG
Dziekuje:* ja mecze sie juz jakies 12 lat...i ciagle poszukuje zlotego srodka i pielegnacji...a czy z tymi hormonami robilas cos? Tzn jakas kuracja hormonalna? Pomoglo?

Gość gość
Trądzik zaskórnikowy jest trudny do wyleczenia. Nie kupujcie tych badziewi typu benzacne itp. To wam nie pomoże. Ja poszedłem do dermatologa i przepisał mi acnatac. Był straszny wysyp po nim. Ale właśnie w ten sposób leczy to trądzik. U jednych nie ma u innych jest. Później miałem kuracje zinerytem. Tez coś pomogło. A teraz używam acnedermu na przebarwienia bo jest ich naprawdę sporo po acnatacu. I jestem zadowolony bo narazie działa. I nie stosujcie szarych mydel itp bo mają nie te pH skóry i tylko ja podrażniacie. Najlepiej pharmacrris ten najzwyklejszy co nie ma w nim nic. I żadnych kremów nie używałem bo nie są potrzebne nawet filtry przeciwsłoneczne. Wiadomo coś jeszcze wyskoczy ale teraz to niebo w ziemi. Pozdrawiam

Gość gościaaaa3
Gościu bzdury wypisujesz, nawet w ulotce masz zawartą informacje o stosowaniu kremów ochronnych w trakcie kuracji: Z ulotki skinoren: " Ponieważ promieniowanie słoneczne może nasilać przebarwienia skóry, podczas całego okresu leczenia należy jednocześnie stosować kremy z filtrem UV B i UV A." Informacja z ulotki acne-derm - "W leczeniu przebarwień skóry należy stosować jednocześnie kremy z filtrami UVA i UVB, ponieważ promieniowanie słoneczne może nasilać zmiany trądzikowe i powodować ponowne przebarwienia skóry. " Leno, jestem jeszcze w trakcie diagnostyki. Bardziej się lekarzami umęczyłam niż z tym trądzikiem. :) Dostałam propozycje terapii hormonalnej, tabletki antykoncepcyjne, ale lekarz mnie uprzedził, że jak odstawie to trądzik wróci. W moim przypadku i tak terapia nie miałaby sensu, bo winowajca nie są jajniki, a nadnercza. Zbliżam się do mety. Trądzik to tylko jeden z nielicznych objawów, mam parę innych. Czasem cera uspokaja się, innym razem mam atak na plecach, w innym miesiącu na twarzy, a przez pewien czas czysta cerę, aktualnie jest lepiej. Może to efekt placebo, może zbieg okoliczności, ale moja cera wygląda lepiej i też ja sama czuje się nieco lepiej, gdy pije herbatę z pokrzywy.

Gość LenaG
Do tej pory pilam zielona herbate moze zaczne tez pokrzywe;) co mi tam...sprobowac mozna;) Na dzien dzisiejszy wysypuje mnie mniej...tzn dalej sie goi to co wywalalo ale ogolnie jest lepiej..pojawilo sie tez delikatne luszczenie (gdzie niegdzie suche skorki po gojacych sie syfkach po acne dermie i delikatne przesuszenie effaclarem duo) ogolnie wydaje sie wracac do ladu po tym strasznym wysypie gdzie nie bylo centymetra bez zaskornika a zaskornikow robily sie bomby...jeszcze zauwazylam zw upaly takie powyzej 35 (u nas trwaly z dwa tyg) powoduja u mnie wysypy nie do opanowania...

Gość gość
No to już wasza sprawa. Ja wogole nie opalam się itp. To że na słońcu w ciągu dnia spędzę z 2h max nie spowoduje żadnych podrażnień. Krem z filtrem ok można ale nie koniecznie. Mi chodziło o kremy po nałożeniu Acne derm. Nie dawać żadnych bo po co. Ja ani razu nie używałem po terapii acnatac i zineryt. Skóra jest mniej tłusta jak nie używacie kremów. Ale ten na odwrót jak za bardzoja wysuswysuszycie to tez źle, bo sama będzie się skóra bronić i dalej będziecie tłusci i trądzik się nasili. Wiec wszystko z umiarem zarówno leki i kremy.

Gość gościaaaa3
Po nałożeniu acne-dermu, lepiej uważać co kładziemy na buzie, bo może wysypać.:) Nie mam tłustej skóry, ale z doświadczenia wiem, że dostępne środki na trądzik wysuszają skórę i katują ją, widziałam to po swojej cerze. Tobie gościu akurat środki o dermatologa nie sprawiły problemu, cieszę się, że się wyleczyłeś. Sama miałam jednak koleżankę, za czasów szkolnych, która używała zinerytu(była też na diecie, unikała czekolady i pewnych produktów), co prawda trądzik jej przeszedł, ale skóra nie wyglądała wcale ładnie, była przesuszona i zniszczona, o takie chropowatej strukturze. x Leno, cieszę, że już ci lepiej. Oby ci przeszło. Trzymam kciuki. Tak zapytam miałaś kiedykolwiek robione badania hormonalne, usg jajników?

Gość LenaG
Badan hormonalnych nie robilam...ale sie zabieram i zabieram...jedyne usg jakie mialam to 3 lata temu w ciazy;D pozatym cera nawet wtedy byla problematyczna wrecz sie nasililo na plecach szczegolnie:/ cere mam meeeega tluuusta:/

Gość LenaG
Nie licze ze przejdzie...chce tylko lagodzic objawy...odetkac pory i utrzymywac w ladzie :)

Gość gościaaaa3
Sama miałam robione takie badania: - 17-OH progesteron, - DHEA-S - estradiol - SHBG - krzywa glukozowo-insulinowa - tarczyca (TSH, fT3, fT4, anty TPO, anty TG), - progesteron - prolaktyna - testosteron, - usg jajników - usg jamy brzusznej, w tym głównie nadnerczy Niektóre należy zrobić w odpowiednim dniu cyklu.

Gość LenaG
Nadal stosuje acnederm na noc. Effaclar duo dzien. Widze poprawe wiele powychodzilo na wierzch ale tez nadal pojedyncze zaskorniki wychodza czyli robia sie duze i ropne ale tez szybk o sie to wszystko goi. Poltora tygodnia to krotki czas i mam nadzieje ze wszystko sie unormuje i co ma wyjsc to wyjdzie oraz ze wkoncu skonczy sie ten wysyp albo przynajmniej ograniczy. Wiadomo ze na efekty przy tradziku zawsze trzeba czasu. Nie licze na idealna cere ale chce ja utrzymac w ladzie i bez drastycznych srodkow jak brevoxyl...wiec nadal daje szanse acnedermowi i licze ze mnie nie zawiedzie:)

Gość LenaG
Hej;) od wczoraj stosuje Hascoderm lipozel zamiast acne. Martwil mnie stan cery ktora wygladala jakby wszystkie pory w miejscu stosowania acne dermu byly zapchane czyli na calej twarzy. Pomyslalam ze kupie cos w zelu z kwasem tym padlo na hascoderm lipozel...roznica kolosalna drugi dzien po odstawieniu acne dermu wszystko wraca do normy pory sie odblokowuja... twarz wygladzila sie i przestalowywalac wszystko na wierzch! Oczywiscie powrot do normy bedzie troche trwal bo acne tak pozapychal ze jeszcze goja sie te pozostalosci po wulkanach oraz zostala masa zaskornikow ale juz widze roznice. Jedno wiem tak tlusta cera jak moja czyli bardzo tlusta z tradzikiem zaskornikowym nie znosila acnedermu wrecz odwrotny efekt przynioslo stosowanie tego specyfiku on poprostu zapychal. Hascoderm jest super za to slabsze stezenie kwasu a czuc ze dziala (poszczypuje i swedzi :)no i widac na drugi dzien a tez stosuje tylko na noc. Konsystencja zelu jest widocznie strzalem w dziesiatke.

Gość gość
Oj LenaG nie wiem czy ktoś ci tam odp,bo nie czyta,lam wszystkich komentarzy.Masz taki wysyp,bo skóra się oczyszcza tak jest zawsze jak stosuje się kwasy zawsze i nie zawsze ,ale dobra.Pisalaś,że są bolesne ropne,ale się goją to znak ,że kwas azelinowy działa,a na super efekty musisz poczekać ze 2 miechy.Nie zapominaj ,że rano antyoksydanty na buzkę i koniecznie filtry UV,przy kwasach to 1 zasada,albo niech dermatolog przepisze ci retinoidy .Poczytaj Italiana blog.Tam dowiesz się więcej.

Gość blindteen5
Hej słyszałam, że zamiast Skinorenu można używać Soolantre bo jest o wiele skuteczniejsza. To prawda? Czy to temat na nowy wątek może?:)

Gość cusonis433
Soolantra to na prawdę świetna opcja na demodex, polecam bo używałam i się nie zawiodłam.

Gość gość
Czy można prosić o więcej informacji o kremie Soolantra? Widziałam, że ktoś o nim wspomniał. Miał ktoś może styczność? Prosiłabym o opinie. Pozdrawiam

Gość gość
Soolantra? Polecam z czystym sumieniem. W razie wątpliwości skonsultuj się ze swoim dermatologiem. Pozdrawiam