Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sara235

Odruch wymiotny u niemowlaka

Polecane posty

Gość Sara235

Witam drogie mamy. Mój synek ma 8 miesięcy i jest karmiony piersią. Problem u nas tkwi w tym że synek nie chce nic innego tylko piers, kiedy daje mu jakis obiadek ma odruch wymiotny. Niby zje troszke ziemniakow z sosem ale po 3 lyzeczce znowu to samo i domaga sie piersi , czy ktoras z mam miala podobny przypadek? Dlaczego on tak robi/?Dodam ze jak byl mniejszy to bardzo ulewal, do tej pory mu sie zdarzy, czy to moze miec jakis zwiazek>?

Gość gość
Moja corka ma 5 miesiecy. Jak byla malenka to tez strasznie ulewala. Teraz zostalo jej tylko krztuszenie i wlasnie czasem odruch wymiotny. Np przy wiekszym smoczku, czasem przy butelce, przy obiadku jest jest za slabo zblendowany i sa grudki, jak gryzie dlon i za gleboko wsadzi. Dlugo nie ssala smoka, bo miala odruch wymiotny. Dopiero jak skonczyla 3 miesiace to spodobalo jej sie. Tez czasem zastanawiam sie czy to nie ma zwiazku np z budowa przelyku czy czegos tam...kilka razy za gleboko zassala sutek (strasznie go wyciagnela podczas laktacji) i tez malo sie nie porzygala.

Gość gość
Mój synek tak robił, tzn miał odruch wymiotny podczas karmienia łyżeczka. Zaczął, jak miał ok 9 mies. i trwało to ok dwóch miesięcy. Jedzenie to był koszmar, pare lyzek i przymusowa przerwa, obiad czasami trwał godz. Gdy dwóch lekarzy nie stwierdziło żadnych nieprawidłowości, stwierdziliśmy, że to taki etap, że sprawdza swoje ciało. A i zauważyłam, że im bardziej się denerwować, tym on częściej powtarzał odruch wymiotny. Przeszło mu samo. Teraz ma już 20 mies. i sam wcina wszystko, a i przed tym dziwnym okres też bardzo lubil jeść. A u Was długo to trwa?

Gość gość
Moze nie pasuje mu konsystencja dania? Moze za gleboko wkladacie lyzeczke?

Gość Sara235
No wlasnie nie dlugo, byl okres ze jadl kaszke, deserki owocowe i bylo ok. To przyszlo teraz tak nagle . Dodam ze wprowadzalam mu jedzenie po 6 miesiacu bo karmie piersia. Wczesniej nic nie dostawal. To wszystko jest dla mnie takie dziwne, moze powinnam mu dawac naprawde na czubeczku lyzeczki?

Gość Sara235
Wszystko co mu daje ma konsystencje papki,kaszka lub obiadki zblenderowane

Gość gość
Tak to jest jak za długo podaje się tylko pierś i dziecko gryźć nie potrafi :/

Gość gość
A czym ma gryzc? Dziaslami? Zaleceniem WHO jest rozszerzanie diety przy kp po 6 miesiacu.

Gość gość
Moj syn tez ulewał i mial odruch wymiotny przy innej konsystencji niz mleko. Okazalo sie,że ma obniżone napiecie miesniowe i sie dławił i nie umial gryzc. Praca z neurologopeda, masaze i jest poprawa:)

Gość gość
Skoro wcześniej jadł normalnie, to raczej przyczyną nie tkwi w nieprawidłowym napięciu. A przy każdym posiłku ma ten odr****czy tylko np. przy zupie?

Gość Sara235
Hmm ogolnie banana je normalnie. Rano dzis zjadl kilka lyzeczek kaszki i znowu byl ten odr*****moze on po prostu nie ma apetytu, moze te upaly tez robia swoje>?Dzis zrobie rosolek i zobaczymy jaka bedzie rakcja.a czyms jeszcze charakteryzuje sie to oslabione napiecie miesniowe?