Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelinka27

cytologia pytanie

Polecane posty

Gość ewelinka27

Hej wam, miałam robioną cytologię 2,5 r temu. Wynik: brak zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego.Mam małą nadżerkę. Co ile powinnam robić cytologię, czy tak długa przerwa powinna mi dawac powód do nie pokoju? Martwię się ...czy się coś w tym czasie nie rozwinęło....wiele osób mówi że trzeba robić co roku.. Co ile Wy robicie cytologie, jak często rekomenduje wasz lekarz?

Gość gość
Badanie cytologiczne należy powtarzać co roku z wyjątkiem, kiedy poprzednie badania były prawidłowe przez 3 kolejne lata i kobieta nie należy do grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia raka szyjki macicy - wtedy można wykonywać badanie cytologiczne co 3 lata.

Gość gość
A kto musi badać się bezwzględnie co roku? Kobiety, które: są zarażone HIV, przyjmują leki immunosupresyjne, zakażone wirusem HPV wysokiego ryzyka oraz te, które w przeszłości były leczone z powodu śródnabłonkowej neoplazji szyjki macicy (CIN 2, CIN 3) lub raka szyjki macicy. U niektórych pacjentek badanie cytologiczne należy wykonać ponownie w okresie krótszym niż 12 miesięcy. Ma to miejsce w sytuacji, kiedy pobrany rozmaz nie gwarantuje prawidłowej oceny.

Gość gość
Ważne, aby badanie było wykonane co najmniej 4 dni po ostatniej miesiączce, najlepiej pomiędzy 10 a 18 dniem cyklu miesięcznego. Na 24 godziny przed badaniem powinno się powstrzymać od współżycia, jak również nie stosować globulek dopochwowych, środków plemnikobójczych i preparatów do irygacji.