Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

średnica soczewki 14 a 14.2

Polecane posty

Gość gość

duża jest różnica? ja mam małe oczy, teraz wkładam soczewkę 14 bez trudu, ale czy tak samo będzie z 14.2?

Nie wiem, nie znam się za bardzo. Ale mozesz mi coś powiedzieć więcej o soczewkach? Bo też planuje sobie załatwiać i wiedziałem na Allegro takie pudełeczka (10 par za 50zł). Nie wiesz, czy mogę kupić sobie tak od razu, bez konsultacji z optykiem i okulistą?

Gość gość
możesz, jeśli jesteś gotowa na przeszczep rogówki itp.

Nie radziłabym robić czegokolwiek z oczami bez okulisty :) Ja miałam 14, teraz 14,2 i różnicy nie czuję i zakładało je się tak samo (to tylko 0,2 mm przecież), ale podobno lepiej leżą, więc zaufam w tej kwestii komuś, kto się na tym zna.

Gość gość
Ciekawe jak masz zamiar samodzielnie założyć (prawidłowo) soczewka i (a to juz trudniejsze) ją zdjąć? Od tego masz okulistkę. Przy pierwszej wizycie dobiera parametry (dioptrię są inne niż, przy okularach, przewaznie to roznica 1 dioptrii) oraz uczy jak sie posługiwać soczewkami kontaktowymi.

Gość gość
przyzwyczailam sie do tego, ze kobiety wpadaja na tak durne pomysly jak dobor soczewek kontaktowych na wlasna reke

Nie jestem kobietą! Ej no! Chodzę do okulisty, przynajmniej 4 razy w roku, czyli standardowo. Chciałem tylko zapytać, czy na podstawie soczewek z okularów mogę sam dobrać sobie soczewki, a Ty od razu wrzeszczysz na mnie :/

Gość gość
oprocz dioptrii jest jeszcze krzywizna, rozmiar soczewki itp. jak chcesz to dobrac bez okulisty?

Boże, pytam się tylko. Nie możesz powiedzieć: "nie, nie możesz. Musisz najpierw skonsultować to z okulistą"? XDD Tylko od razu wrzeszczysz. obrażam się! :(

Gość gość
O ile nie ma astygmatyzmu to pewnie nawet pasowalyby soczewki o standardowych wymiarach (tj.krzywizna), ale co z siłą soczewki? Jest inna, niż soczewek okularowych, bo i długość ogniskowej jest inna. Ale komu ja to tłumacze? :-o

Gość gość
"astygmatyzm krótkowzroczny"? tiaaaaa....

Chyba tak to się nazywa. Pół roku temu, ostatni raz byłem u okulisty i stwierdził artygmatyzm krótkowzroczny. Jutro popatrze w tych papierach, ale wydaje mi się że tak to się nazywa. Czemu szydzisz ze mnie?

Gość gość
Jak sie dymasz w okularach to mniej czujesz. ? Ja czy bez czy z tak samo.

Gość gość
Bo ty robisz sobie z nas szyderę. Idę sobie.

Gość gość
a duza roznice widzicie w uwodnieniu soczewek? tzn. jesli uzywacie o dajmy na to 20% bardziej uwodnionych to faktycznie nosi sie ****ardziej komfortowo?

Gość gość
Średnica soczewki chyba ma znaczenie. Z resztą przed kupnem soczewek trzeba je dopasować. Nie można sobie tak z ulicy iść i kupić nie wiedząc jakie powinny być. Ja byłam już na wizycie w http://nyczoptyk.pl/ i mam dobrane, czekam na ich sprowadzenie.

Gość gość
Można się umówić na badanie wzorku również u optyka, np www.siejka.pl w Opolu ma taką opcję. Pomoże dobrać Ci odpowiednie soczewki kontaktowe, a w cenie doboru soczewek otrzymuje się pierwszą parę soczewek, płyn do pielęgnacji i pojemnik w prezencie

Koniecznie trzeba się udać do okulisty. Nie można samemu zmieniać sobie soczewek. W ten sposób to łatwo o uszkodzenie wzroku. Ja bym nie ryzykował. Sam stosuję soczewki jednak z każdą zmianą jestem u optyka. Tutaj jest ciekawy artykuł o mocach soczewek może się przyda http://www.kontaktowe.pl/blog/moc-soczewek-a-moc-okularow/. Na pewno nie zaszkodzi dodatkowa wiedza :D