Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do mam które używały laktator

Polecane posty

Gość gość

nie miałyscie problemu z odciągnięciem pokarmu? id wczoraj próbuje odciągnąć troche pojarmu laktatorem, mam jeden elektryczny z canpolu i reczny z nuka, kurcze jak narazie udało mi się odciągnąć max 10 ml, tyn z canpola. Moj synek ma 3 tyg, probuje pobudzic laktacje bo chyba mam za mało pokarmu

Gość gość
czy przeczytałaś cokolwiek mądrego nt laktacji bedac w ciaży? chwali ci sie, ze chcesz karmić, ale nie masz podstaw teoretycznych i na 99% szybko się poddasz skoro juz teraz zarzucasz sobie brak pokarmu... jest wiele kobiet, które nic lub niewiele ściagaja, a potrafią wykarmić dziecko, np ja ściagałam max 20 ml, a ważac córkę przed i po karmieniu uzyskiwałam różnicę 150 g, o czym to świadczy? a no o tym, że pokarm produkuje się na bieżąco podczas ssania sutka przez dziecko, a niekoniecznie przez laktator!!!było to już tutaj wałkowane 1000 razy, ale nie chce ci się szukać...

Gość gość
dodam jeszcze, że laktatory które masz, to zabawki i nie dziwię sie, ze nie ściagasz nic, prawdziwe laktatory robi medela ewentualnie ameda, ale oczywiście nie czytałaś opinii o laktatorach i kupiłaś badziew

Gość gość
racja medela to firma tylko od laktacji, a canpol to chińszczyzna od smoczków począwszy na matach ed. skończywszy

Gość gość
Tu autorka-.własnie przed kupnem laktatora czytałam opinie i ten z canpolu był bardzo wychwalany, z nuka dostałam w prezencie. Mały przybiera na wadze, do tej pory nie było problemow , tylko wczoraj wieczorem mały po poltorej godzinie zssania nadal był głodny, bardzo mi zalezy zeby karmic piersią.

Gość gość
Jeśli mogę podepne się o pytanie o laktator, żeby już forum nie zasmiecac. Może komuś wyda się głupie, ale trudno. Mam laktator ręczny Medela, używałam go 4 lata temu przy pierwszym dziecku. Teraz jestem ku końcówce drugiej ciąży i zastanawiam się - czy mogę, czy bezpiecznie będzie go po takim czasie używać? Czy wy uzywałyście używane laktatory?

Gość gość
kobieto nie pogrązaj sie, masz zero wiedzy...twoje dziecko ma 3 tyg, jest noworodkiem i będzie nim do 42 dnia życia, a noworodek ma ten przywilej, że ma prawo być non stop przy piersi, może być głodny, a może tak zaspokajać potrzebę ssania i ma do tego prawo, póltorej godziny i się żalisz a co mają powiedzieć matki które do 3 mca mają dzieci non stop przy piersi, weż przestań, jak chcesz karmić co 3 godz to zaniechaj kp i przejdź na mm, a jak naprawdę chcesz kp to się doucz i nie wymyślaj sobie sztucznych problemów, skoro dziecko przybiera!!!

Gość gość
możesz używać laktatora po x latach, tylko porzadnie go umyj i wygotuj!!!

Gość gość
wiesz czemu canpol był wychwalany-bo miał najwięcej opini, bo jest najpopularniejszy, a wiesz czemu-bo jest najtańszy!!!

Gość gość
20:29 100% racji, kp nie jest wg zegarka a wg żądania dziecka

Gość gość
Zamiast opieprzać dziewczynę dajcie jej kilka rad, bo jest zielona i pyta :-P Ja miałam mało pokarmu na początku, pobudzałam laktację po każdym karmieniu wg wzoru: 7-5-3. Każdą pierś odciągałam najpierw po 7 min, potem 5 min, a na końcu 3 min. Z dnia na dzień mleka przybywało, pomału ale zawsze :-) Jak wróciliśmy do domu, to przeszliśmy wyłącznie na kp /w szpitalu był trochę dokarmiany/ Poza tym laktator nigdy nie ściągnie pokarmu tak dobrze jak dziecko. Na pobudzanie laktacji dobre jest też częste przystawianie dziecka, nawet co godzinę, półtorej. Liczy się też nastawienie. Ja nie brałam pod uwagę innego karmienia niż piersią i byłam zawzięta. Zdarzały się chwile kryzysu, np.krwawiące brodawki, poranione/na to są maści z lanoliną. Powodzenia

Gość gość
zawsze kupuje, z reguły coś mniejszego, nie wyobrażam sobie przyjść tak i obdarować jedno dziecko a drugie stoi i patrzy.

Gość gość
Jak mam wygotowac laktator? Ile ma się "gotować" dziękuję

Gość gość
omg to bardzo skomplikowane... zagotuj wodę w garze, wlej łyżkę stołową octu jeśli masz twardą wodę, wrzuć cześci plastikowe (jesli to medela to się nie rozwalą a jeśli canpole czy inne szajsy to nie wiem...) i pogotuj 5 min. potem wyłów i niech odciekna na papierowym ręczniku ps. nie gotuj cześci elektronicznych np silniczka...

Gość gość
Ja kupilam reczny z lovi. Jest bardzo delikatny i nie podraznia. Mozna regulowac sile ssania. Nie wiem czy wiesz (bo ja np nie wiedzialam) ze na poczatku trzeba szybko i plytko zasysac tak jak to robi niemowle, a gdy pojawia sie kropelki pokarmu zasysac mocno i powoli. Jestem zadowolona z tego laktatora. Myslalam, ze przy recznym sie namecze, ale nie jest tak zle :-) 15-20 minut odciagania i jest cala buteleczka.

Gość gość
Te inne laktatory to zachwalaja te co nie mieli medeli... I to nie tej ręcznej tylko min mini Electric a najlepiej swing... Jestem po dwutygodniowym pobicie na oiomie z noworodkiem. Tu co druga że wczesnieakiem karmionym przez sąde...mamy tych wczesniakow musiały wywołać sobie laktacjie właśnie laktatorem...laktatory były na miejscu, oczywiście nie jakieś szansy tylko medeli... Dziewczyny dokupowaly tylko końcówki w bufecie... Wszystkie jechały metoda 7/5/3... Wszystkie po paru dniach miały nawały...więc można też wywołać je dobrym laktatorem.... Ale nie jakimś byle czym... Ja miałam na początku swój avent ręczny.... Po jednym dniu przeżycilam się na szpitalny medeli, a jadąc do domu miałam.już kupiony swing... Wszystkie tanie szansy ściągną mleko gdy masz go dużo ale do wywołania laktacji służy tylko medela

Gość gość
20:46 dzięki. Mam ręczną Medela, mam nadzieję że nic się nie posypie. Swoją drogą, polecam bo 4 lata temu świetnie się sprawdził.

Gość gość
Autorko nie słuchaj tych ześwirowanych matek kp. To, że laktator nie odciąga to nie znaczy, że nie pobudza laktacji. Niemowlę jeżeli moczy pieluchy, przybiera na wadze, w miarę ładnie śpi to znaczy, że się najada. Możliwe, że przed Tobą cięższy okres, laktacja dopiero się normuje i niemowlę może cały czas domagać się piersi. Ważne jest nocne karmienie. Pamiętaj dużo pij i wysypiaj się jeżeli możesz:). Bardzo dobra książka o laktacji: warto karmić piersią gugulska.

Gość Eliza 2014
Mi Medela nie pomogła i to 2 razy, ale fakt , nie miałam też parcia na kp . Taka już jestem.

Gość gość
ja mam reczny z canabol babies czy cos takiego i jest rewelacyjny, teraz po 3 tyg od porodu sciagam nawet po 90 , 110 ml (90 sie udaje nawtet z 1 piersi) ale trzeba sie namachac przy tym to fakt mam pozyczony elektrzny z medeli i ejst tragedia..max 30 ml po 40 minutach sciagania:/ wiec zrezygnowałam zgadzam sie z opinia-dziecko to najlepszy laktator:)

Gość gość
Ja mam ręczny chicco i nie uważam go za żaden szajs - 10-15 min i 150 ml jest