Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

34. tydzien. Strasznie swedzi mnie dzis skora. Cholestaza?

Polecane posty

Gość gość

Najbardziej na wierzchu stopy i brzuch, ale i gdzieniegdzie w roznych miejscach na ciele. Nie wiem, czy to tylko sucha skora, czy moze cholestaza czy cis takiego. Miala ktoras z.was cholestaze? Jakie ja jeszcze inne objawy???

Gość gość
Moja kolezanka miala cholestaze. Nie mogla przestać sie drapac. Zwlaszcza w nocy. Ja tez bardzo balam sie, ze to mam. Przy koncowce strasznie swedzialy mnie rece i nogi. Nawet leginsy mnie laskotaly i koldra. Nie moglam spac. Caly czas sie ocieralam o przescieradlo. W ciazy ogolnie swedzi skora. Watroba pracuje na wysokich obrotach. Choc nie zaszkodzi sprawdzic czy u Ciebie to nie cholestaza.

Gość gość
A jak to sprawdzic? Do lekarza ide dopiero za tydzien,

Gość gość
Zrób prywatnie proby watrobowe, jeśli będą znacznie podwyzszone to cholestaza.

Gość gość
Za duzo żelaza ;) czy przyjmujesz dodatkowo żelazo, jednocześnie łykając witaminy dla ciężarnych?

Gość gość
Tak, biore Tardyferon-fol i Mamma DHA premium (nie wiem, czy w tym jest zelazo)

Gość gość
Mimo wszystko, nie zaszkodzi zrobić AspAT, ALAT i biliribinę. Przezorny zawsze ubezpieczony.

Gość gość
miałam podobnie, ale przetrwałam. z kolei swedział mnie brzuch- powiedzieli ze to rozstepy i faktycznie

Gość gość
ja słyszałam juz nie raz o tym mamma DHA- ze tak sie dzieje. nie wiem ile prawdy i jak jest

Gość gość
u mnie też każdy mówił że skóra się rozciąga, że to od witamin itd. Okazało się, że cholestaza. Dlatego myślę, że lepiej dmuchać na zimne.

Gość gość
Czyli wystarczy tylko ASPAT, ALAT i bilirubila calkowita????

Gość gość
Tylko te trzy rzeczy zbadac? Do laboratorium ide jutro, wyniki tez jutro. Czy jesli beda poza norma, to od razu sie zglosic do szpitala? Jutro sobota, wiec lekarza po poludniu nie znajde zadnego.

Gość gość
Tak, możesz zrobić AspAT, ALAT, bilirubinę całkowitą i ALP (fosfatazę alkaliczną). U mnie parametry była ogromnie wysokie..

Gość gość
Ja tak miałam, poszłam zrobić badania profilaktycznie, a na drugi dzień zanim dostałam wyniki zadzwonili do mnie z laboratorium ze wyniki są złe i mam jechać do szpitala, tam zostałam przez tydzienie i dostałam leki.

Gość gość
Przestancie siac panike. Zrob badania dla swietego spokoju. Tardyferon ile razy? 2x dziennie? Watroba w tym momencie otrzymuje zbyt duza dawke zelaza. W witaminach masz jego pokrycie. Moze lepiej diete zmienic zamiast nadwyrezac watrobe? Mialam to samo. Odstawilam tardyferon i jak reka odjal. A na braki zelaza polecam b.czeste spozywanie herbaty z pokrzywy. Kosztuje grosze. Dziala cuda.

Gość gość
Tardyferon biore 2x dziennie, ale w witaminach nie mam zelaza, wiec tylko tardyferon.

Gość gość
Mimo wszystko, nawet jeśli to po Tardyferonie, niech zrobi te badania. Nikt nie sieje paniki. Oby się okazało, że to faktycznie po żelazie :)

Gość gość
Autorko, zrobiłaś badania? :)