Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Atram11

dopegyt przy lekkim nadciśnieniu czy brać?

Polecane posty

Jestem w 39 tygodniu ciąży. Na ostatniej wizycie miałam ciśnienie 134/93. Przepisano mi dopegyt 2x1. Ale nie brałam bo stwierdziłam, ze nie mam wysokiego ciśnienia. Ale kilka dni pozniej, gdy się zdenerwowałam ciśnienie skoczyło mi do 151/93 i za chwilę 143/101. Spanikowałam. Gin kazał brać 3x1 i jak skoczy jeszcze raz to brać 3x2. i za dwa dni znów ciśnienie 150/94. Biorę więc 3x2 ale cały czas mam wyrzuty sumienia,ze zatruwam moje dziecko. Brac czy nie a jesli tak to jakie dawkę? Generalnie to moj gin. za bardzo panikuje???

Gość Margareeeettkaaaaa
gin panikuje? kobieto normalna jesteś? Masz wysokie ciśnienie, a nie lekkie nadciśnienie!!! I tak, odpowiadając na pytanie- zagrażasz dziecku- nie tylko nadciśnieniem, ale i swoją głupotą. Na pocieszenie Dopegyt dla kobiet w ciąży jest używany od bardzo dawna, to sprawdzony w ciąży lek

Gość gość
Ja generalnie się na tym nie znam, bo ciśnienie w obu ciążach miałam niskie, ale z tego co mówiła mi znajoma to raczej poważna sprawa. Ona sama urodziła dziecko miesiąc wcześniej przez cc bo z powodu wysokiego ciśnienia ( brała leki na nie) było ryzyko co do zdrowia dziecka :( .

Gość gość
Popieram pierwszą wypowiedź- masz nadciśnienie duże, a nie lekkie i nie wiem dlaczego udajesz mądrzejszą od lekarza, poczytaj o skutkach nadciśnienia w ciąży to może coś do ciebie dotrze

Gość gość
To nie jest duże nadciśnienie, jest normalne. Zwłaszcza, że to już końcówka ciąży. Lek jak najbardziej powinnaś brać. Ja bym brała 3 x 1 i w razie skoku więcej. U mnie zajęło trochę czasu zanim organizm zareagował na lek.

Gość gość
Dziwne jest to, co napisałaś bo u mnie w szpitalu przy takim ciśnieniu juz kładliby ja na stol i wiem co mówię, bo sama mialam nadciśnienie od 7 miesiąca

Gość gość
ja musiałam dopegyt brać 1 tabletke dziennie, (przepisane mialam dwie tabletki,ale chodzilam mega senna az nie moglam funkcjonowac)z tym ze u mnie cisnienie stresem bylo wywolane. Czesto sobie odpuszczalam,bo jak sie nie denerwowalam to mialam dobre cisnienie.Moim zdaniem nie masz mocno podwyzszonego cisnienia,ale decyzji lekarza nie bede podwazac,bo to zdrowie Twoje i dziecka, widocznie sa jakies wskazania ku temu

Gość gość
dziecku nic nie bedzie a wysokie cisnieie jest groxniejsze niz te tabletki