Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ktoś pracował w UK na kontrakcie zero hours?

Polecane posty

Gość gość

Jak to wyglądało?Jakie macie opinie na ten temat? Czy to jest tak,że pracownik musi sie stawić na każde żądanie i nie może nawet nigdzie pojechać bo czeka na telefon?Czy też pracownik może powiedzieć,że nie może teraz przyjechać?

Gość gość
Z kontraktami 0 godzin jest różnie. U mnie w pracy jest tak, że jest robiona rota na miesiąc z góry i każdy ma mniej więcej swoje stałe dni. Ale bywa, że jestem na rocie "on call". czyli mogą zadzownić do mnie o 8 rano czy mogę przyjść na 9-10am. ale rzadko tak jest, bo z reguły wiem o tym, że będę tego dnia potrzebna, 1-2 dni wcześniej. on call jestem na rocie 1 dzień w tygodniu, pozostale dni zawsze pracuję, najczęściej 9-3 lub 9-4 a i bywa że 10-5. mam zazwyczaj 34-35 godzin tygodniowo i mi to wystarcza. rzadko mam tylko 28-30 godzin,może raz na 6-8 tygodni. moja koleżanka tez ma umowę 0 hours i pracuje średnio 150 godzin miesięcznie.

Gość gość
A jak sie zdarzy, że nie wiedzą aż do rana, czy będą mnie potrzebowali tego dnia co jestem on call, to poprzedniego dnia pytają czy jakby co , mogę przyjść jak dadzą znać dopiero rano. Nigdy mi nie powiedziano, że muszę przyjsć i już. bez przesady.

Gość gość
Nikt w Polsce nie zgodziłby się na taką robotę ale jak widać za granicą polacy potrafią wszytko :D

Gość gość
Nie, no jasne że w Polsce nikt by się nie zgodził, za to umowy śmieciowe jak najbardziej :D :P

Gość gość
Za to tych w UK pracujacych za 6.50 na godz i kontrakty zero na bank będzie stac by kupic mieszkanie za gotowke :D

Gość gość
za to nawet za 6.50 (minimalna wzrasta niedlugo do 7.20 bodajże) stac tych ludzi aby sie samodzielnie utrzymać. wynajmiesz w Polsce mieszkanie i utrzymasz sie za ninimalną? pojedziesz z tego na wakacje? utrzymasz samochod?

Gość gość
do osoby z 22:15 aż się zdziwiłam jak to przeczytałam, bo taki skok to raczej niemożliwe w przypadku minimalnej... ja nie zarabiam minimum wage od 4 lat ale i tak mnie ta informacja zaskoczyła... i sprawdziłam. według gov.uk i paru innych źródeł podskoczy o 20p czyli do 6,70.

Gość gość
Taaaaaa, bo w uk pracując za minimalna to dom wynajmiesz, samochod opłacasz i w ogóle. Komu Ty bajki chcesz wcisnąć ?

Gość gość
ale nic nie musze nikomu wciskać :) mam znajomych, pary które pracują w nisko opłacanych zawodach tutaj, wynajmują mieszkania lub domki i dobrze sobie żyją. no chyba nie mowa tu o Londynie..

Gość gość
do gościa a to przepraszam. ktoś wprowadził mnie w błąd. również nie zarabiam min i nie interesuje sie tym. usłyszałam o tym kilka dni temu i sama się zdziwiłam, dlatego napisałam 'bodajże' :) co nie zmienia faktu ze ludzie z tego mogą godnie żyć, i dlatego nas tu tylu przyjechało. nie trzeba być 'kims', miec znajomości, dawać w łapę za staż czy chociażby mieć super wykształcenia i zawodu aby nie martwic się ze nie wystarczy do pierwszego.

Gość gość
Bingol ja tez od 11 lat pracuje na emigracji , nie w UK , ale ty mnie juz wk*****asz , widac ze wyjechales pol roku temu z Polski bo jeszcze ci sloma z butow wylazi .