Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość199009

Nadmierny przyrost wagi w ciąży, otyłość a dieta odchudzająca

Polecane posty

Gość gość199009

Witam. Liczę na pomoc, po krótce przedstawię swoją sytuację. W momencie zajścia w ciążę ważyłam 70 kg przy wzrocie 1,60 ( wiem, dużo za dużo, praca biurowa, powrót do domu o 18 i późny obiad zrobiły swoje, w ciągu roku przybrałam 10 kg.. Na usprawiedliwienie dodam, że starałam się coś z tym zrobić, chodziłam na siłownię 4 razy w tygodniu ale nic z tego..). Przez pierwszy trymestr nie przytyłam nic, ogólnie czuje się bardzo dobrze, zero wymiotów i tym podobnych. Problem zaczął się w drugim, w jednym miesiącu przytyłam aż 4 kg!! w drugim 3, w sumie na dziś dzień, 28 tydzień mam 9 kg na plusie.. Nie ukrywam, że mam napady głodu, szczególnie jeśli chodzi o słodycze, zjadam codziennie po jednym, dwa seven daysy.. Wczoraj na wizycie lekarka chciała mnie zamordować, powiedziała ze przy mojej wadze mogę w ciąży przytyć max 10 kg, i na cały trzeci trymestr został mi 1 kg i zaleciła diete odchudzającą?? I teraz meritum, postaram się ograniczyc kalorie 1500 na dobę, za dużo? Za mało? Dodam jeszcze, że staram się codziennie ruszać, pół godziny na rowerku stacjonarnym, godzinę spaceru szybkiego, aplikacja pokazuje wtedy ubytek 300/400 kcal... Sama już nie wiem jak to rozgryźć, ktoś pomoże?

Gość gość
Jak będzie za malo to się znowu rzucisz na jedzenie, przy tych wydatkach energetycznych owszem, może być za mało. Tutaj sobie policz... http://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm Na dziecko podobno trzeba dodac 200kcal dziennie Słodycze wywal z domu - nie trzymaj ich tam, nie kupuj, nie bierz do pracy. Poczytaj o diecie rozdzielnej, staraj się jeśc wolno. Jedz ze 3-4 większe posilki i duzo pij wody. Ja wazyłam 91 kg jak zaszłam w drugą ciążę i 6kg więcej jak jechałam rodzić - nie liczyłam kalorii, ale sie nie objadałam i trzymałam tej rozdzielnosci własnie, w sumie po wyjsciu ze szpitala wazyłam 86kg, więc nawet schudłam dzieki temu;) Powodzenia

Gość gość
Lekarka nieco nieodpowiedzialna. Zrezygnuj ze słodyczy, jedz 5-6 małych posiłków, ale nie ograniczaj tak drastycznie kalorii. Ja miałam podobnie tyle, że nadwaga trochę większa. Do 19 tygodnia waga stała w miejscu, a od tamtej pory 3-4kg na miesiąc. A nie jem więcej niż jadłam na początku ciąży. Z tego co zauważyłam to lekarz akceptuje przyrost 3kg na miesiąc, przy 4 już komentuje. Zostało mi jeszcze nieco ponad 2 miesiące, zobaczymy co będzie na końcu. Nie spędza mi to snu z powiek, staram się jeść zdrowo, ale uważam, że liczenie kalorii w ciąży to bardzo zły pomysł.

Gość gość
No cóż, właściwie to niemożliwe byś przytyła jeszcze tylko 1kg, tym bardziej, że teraz waga leci szybciej, musisz bardzo się pilnować i unikać jak ogień mącznych rzeczy, gotuj jakieś lekkie zupy na duzej ilości warzyw, prócz tego trochę owoców z dużą ilością błonnika, np jabłka i ogólnie dużo błonnika ( siemię lniane, błonnik witalny) Ja mimo, że nie miałam nadwagi, pilnowałam diety baaardzo całą ciąże, już końcówka i na plusie ok 11kg może dojdzie jeszcze jeden kg, ale właściwie zwracam uwagę na każdy posiłek, jem lekko, bardzo dbam o właśnie przemianę materii i staram się by każdy posiłek był bardzo wartościowy odżywczo.

Gość gość
Kg nie biora sie z powietrza. Nic sie nie stanie jak sie ograniczy kalorie. Dziecko i tak wyciagnie co trzeba. Kobiety bierzcie sie za siebie, bo po ciazy bedzie placz i lament, ze tu duze zmeczenie,, a do tego jeszccze duzy brzuch wisi.

Gość gość199009
Dzięki dziewczyny za info. No właśnie jem tak samo jak przed ciążą, to może te słodycze ale też staram się ograniczać.. Jem 4 posiłki dziennie, co 3,4 godziny, wypijam 2,3 litry wody... Staram sie ogarnac jakos te posiłki, znalazłam fajny kalkulator i jakoś łatwiej mi idzie zwracanie uwagi na to co jem, jeśli sobie poprzeliczam i właśnie nie wiem czy 1500 kcal to nie bedzie za duzo czxy za mało. Wiem, ze na ten 1 kg to raczej nie ma szans..

Gość gość199009
gość dziś Z kalkulatora ktory podalas wyszło mi zapotrzebowanie 2000 kcal, utratek wagi przy 1600 kcal + ewentualnie to 200 kcal z kazji ciąży

Gość gość
Dobrym pomysłem są zamiast posiłków takie szejki warzywno owocowe z dodatkiem właśnie np siemienia lnianego, maja masę witamin, błonnika a do tego są lekko strawne i sycące. Zrezygnowała bym z standardowych obiadów.

Gość gość199009
gość dziś Też staram się odzywiac zdrowo, codziennie miska otrąb z mlekiem i lnem, do tego sniadanie chleb iq dla diabetyków ale kurcze obiad lubię zjeść porządny, mam ochotę na gołąbki czy kotleta to jem,,. Nie będę sobie wszystkiego odmawiac bo oszaleję. Moja lekarka na to, że przecież jestem głodna to co mam robić, stwierdziła, że mam sobie chrupać marchewkę.. :/ Dodatkowo czasem ochota na frytki z piekarnika czy hamburgera to kurcze jem :/ Tylko tak sobie myślę licząć te 1600 kcal, nawet jeśli zjem jakiegoś fast fooda, to wiem pózniej, żeby zjeść lżejszy obiad albo iść spać bez kolacji, jeśli dobrze myślę :)

Gość gość199009
gość dziś Co to za shaky? Masz jakąś stronę z przepisami?

Gość gość
Jeśli masz zapotrzebowanie 2000 to jedz tyle. Ciąża zabiera w tym momencie tylko 200 kcal które twój organizm będzie mógł sobie wziąć z zapasów. Ograniczenia drastyczne nie są dobre choćby ze względu na stres jaki towarzyszy diecie. Powiem szczerze że jeśli wybierałabyś totalnie odżywcze produkty to byś się najadła do syta, ale wiem też że człowiek no jak zna smak to czasem ma ochotę na te frytki np. Rada jest jedna- zjedz frytki ale pół porcji, a reszta to sałatka warzywna. Będzie taki kompromis, bo tobie język do tyłka nie ucieknie ale też dostarczysz coś odżywczego co cię dopcha żebyś nie czuła też głodu. Umów się sama ze sobą że jesz te słodycze np 2 razy w tyg do południa, a nie codziennie. Weź też pod uwagę że może i zapotrzebowanie takie teraz masz i dziecko troszkę je z ciebie ale metabolizm też zwolnił więc nie ma co dokładać tych 200 kcal.

Gość gość
gość199009 Nie mam przepisów, robię z tego co mam pod ręką, siemię lniane polecam z Rossmanna to bio, najlepsze na świecie. Dobrze zawsze do takiego koktajlu dodać choć pól banana osłodzi, da dobry smak, jak były truskawki dawałam dużo truskawek, jak są borówki daje dużo borówek, aronie mam jeszcze mrożone, swoje z działki też daje ( bomba witamin te aronie :) ). Ogólnie co akurat w sezonie najlepsze, kupuje i miksuje plus to siemię i na wodzie, nie na mleku, można dosłodzić łyżeczką miodu, syropu z agawy, czy tam ksylitolem, byle nie cukier zwykły. Dobrze mieszać tak warzywa i owoce.

Gość gość
Nooo luuudzie... Czy ciąża to naprawdę czas na przejmowanie się wagą? Nie możesz przytyć 20 kilo ale np.14 spokojnie. Zostaw te słodycze, bo maluch na nie dobrze nie reaguje, nawet jak tego nie czujesz. Jedz normalnie, ale mniej. Te koktajle czy jakieś tam siemię olej. Pamietaj, o obiedzie i śniadaniu, które całkowicie zaspokoją twój głód , wtedy nie będziesz podjadac.

Gość gość
Jasne niech je pyry z tłustym kotletem w panierce ech jakie to wartościowe a te frytki ile to witamin no już nie mówiąc o hamburgerach i innym badziewiu tuczącym nie mającym ani grami wartości odżywczych, a raczej ma wartości tuczące. Skoro mówisz ze masz ochotę to kurde jesz to jedz. Pewnie wpadnie ci z 25kg, pewnie będzie ci trudno schudnąć bo te kg to nie dziecko! Ale to twoja sprawa i tak naprawdę, nikomu nic do tego.

Gość gość
1500 to może być za malo - spróbuj jeść ok 1800. Co do kilogramów moze tez być tak, że zbiera Ci się woda w organiźmie... ogranicz słodycze i gluten, w zadnym wypadku nie rezygnuj z obiadu, ale niech nie będzie duzy i rozdzielny

Gość gość
Wez kobieto sie nie załamuj , tylko postaraj sie zdrowo i z UMIAREM odzywiąc i juz ! W zadnym razie sie nie odchudzaj, ciąza to nie czas na to. Ja miałam 95 kg na poczatku ciazy, przytylam 12 kg , a po porodzie , 8 dni po wazylam 92 kg ! A syn wcale nie byl duzy, taki dlugi chudy kurczak: 3420 i 59 cm.. Jadlam co chciałam , w rozsadnyh ilosciach i nie martwiłam sie na zapas.

Gość gość199009
Postaram się przynajmniej ograniczyć słodycze, dziś zjadłam w sumie 4 posiłki, trochę mnie już ssie ale to nie czas na jedzenie.. I wvsumie wyszło mi 1600 kcal. Zobaczymy.. Co do kotlera w panierce i frytek, do goscia wyzej, nie jsdam tak na codzien, kotlet jesli juz to piers z kurczaka z piekarniks, fryty tez na jakis czas i tez z pieksrnika, nie oleju... Mam takie napady, ze mam nas te frytki ochote i juz, wole troche zjesc niz swiroeac i sie denerwowac. To chyba nie czas, zeby sobie wszystkiego odmawiac...

Gość gość
Ale piszesz na początku, że w ciągu roku przytyłaś 10 kg co oznacza, że Twoje żywienie ogólnie powoduje zwiększenie masy. Teraz może Ci się wydawać, że jesz tyle samo a więcej tyjesz. Pamiętaj o tym, że organizm w ciąży więcej zatrzymuje, nawet wody. Ciąża to nie jest dobry czas na odchudzanie się. Nie wolno też od razu iść w drugą stronę i jeść wszystko. Unikaj słodyczy. Przestań smażyć, zacznij piec i gotować. Sprawdź czy przypadkiem nie masz cukrzycy ciążowej, wtedy jest często nagły skok wagi.

Gość gość
Idz do dietetyka, lekarz ci nie kazał? tak na własną rękę w ciąży chcesz być na diecie? :o Ja mam 32 tc przytyłam 10 kg, ale mam 175 i waga wyjściowa to 56 kg...... Obecnie ważę 66 kg ale jestem wysoka ;)

Gość gość
"To chyba nie czas, zeby sobie wszystkiego odmawiac... " Wszystkiego nie, ale syfu tak :) Widać, lubisz pojeść i nie ma co się zasłaniać, że wchodzi z powietrza, trudno no tak już jest. I jakoś tak 4 posiłki to mogą być 4 posiłki pełne witamin i błonnika albo i syfu który zapycha, wiec 4 posiłki nic nikomu nie mówią. Jak leżałam w 33 tyg w szpitalu i dziewczyna też się użalała, że przytyła 20 kg w ciąży i mówiła, jak ona to dobrze je, że słodyczy wcale nie je, bo nawet nie ma chęci i ogólnie wszystko zdrowe, a za chwile poszła sobie kopiła torebkę takich małych maślanych rogaliczków z kremem w środku, ale pewnie to dla niej nie było słodyczem, tylko ten zdrowy posiłek. :) Swoją drogą dziewczyna była bardzo fajna:)

Gość jahoda111
po kolei... ,, Na usprawiedliwienie dodam, że starałam się coś z tym zrobić, chodziłam na siłownię 4 razy w tygodniu ale nic z tego..)." nie wystarczy chodzic na siłownie... sorry ale tez chodze regularnie i doskonale widze kto w kółko robi to samo, a kto rzeczywiscie ma efekty-widocznie za malo sie starałas, przy dobrze zaplanowanym treningu i racjonalnej diecie nie ma opcji nie stracic kg (w sensie tluszczu) i nie zyskac wpostaci masy miesniowej-ja po siłowni zaczełam przybierac kg ale była to własnie masa miesniowa moze u ciebie było tak samo? ,,Problem zaczął się w drugim, w jednym miesiącu przytyłam aż 4 kg!! w drugim 3, w sumie na dziś dzień, 28 tydzień mam 9 kg na plusie.." i odp autorko napisałas sama ,,Nie ukrywam, że mam napady głodu, szczególnie jeśli chodzi o słodycze, zjadam codziennie po jednym, dwa seven daysy.." kilogramy nie biora sie z powietrza!!! ale z tego co jemy-jak mozesz wpieprzajac tyle cukru jeszcze sie dziwic ze przytyłas? no powiedz mi jak...myslałas że co że w ciazy to sie mniej tyje ?przeciez dziecku nie ejst potrzebne takie syfiaste jedzenie w postaci 7 deysów-ono dla siebie ztego niewiele weznie-za to ty wszystko... ,,postaram się ograniczyc kalorie 1500 na dobę, za dużo? Za mało?" czy ty jestes normalna? bedziesz karac dziecko za to ze sama nioedpowiedzialnie zarłas i jego kosztem teraz bedziesz sie odchudzac?lekarka na pewno miała na mysli diete ale nie taka o jaka ci chodzi...:/ 1500 to stanowczo za mało a ciaze-jedz racjonalnie wybieraj wazywa, nabiał, sery, ryby-ale na Boga nie baw sie teraz w odchudzanie bo to jest egioistyczne-dziecko ma sie zdrowo rozwijac a ty masz miec siłe do porodu-nikt ci nie kaze wp*****lac tak jak do tej pory po prostu nie cuduj-nie jedz słodyczy jedz normalnie i daj temu malenstwu spokojnie sie rozwijac!! brzuch sobie później zgubisz-teraz to skrajna głupota co do ruchu-super pomysł- w ciazy zalecany, sama tez poczujesz sie lepiej wiec jak nabardziej mozesz dodac basen do tego

Gość gość
Ja jedtem w 23 tygodniu ciazy i ptzytylam juz 9kg. Jestem troche przerazona...a z drugiej strony lekaz ani slowem nic nie powiedzial. Tydzien temu na usg nawet stwierdzil ze wygodnie robic mu badanie bo jestem szczupla. Kiedy zaszlam w ciaze wazylam 62kg przy wzroscie 175 cm. Mam spory brzuch i piersi tez sie powiekszyly no i moze tylek troche, ale nie jestem gruba. Czuje sie w miare szczuplo. Co do diety jem wszystko ale w normalnych ilosciach, nie mam napadow glodu czy zachcianek. Czasami jak na siebie patrze to sie zastanawiam gdzie jest to 9kg? Bojw sie co bedzie dalej...

Gość gość
Jazaczynam z wagą 72 kg, w pierwszym trymestrze schudłam 2. W 24 tygodniu wazylam 90! Wyszła cukrzyca ciążowa. Dieta i ****** ciążę konczylam z wagą 88. Dziecko 4.5 kg. Po wyjściu ze szpitala 79. Potem znowu żarcie i po dwóch latach było 90 na liczniku. Też zero słodyczy i ruch (10000 kroków dziennie, plus inne aktywności - o ile czas pozwoli i miesiąc temu było 72. Teraz upały i mi się chodzić nie chciało i przytylam 4 kg - nie uwierzę ze grubszy tyka z powietrza. Sama jestem tego przykładem.

Gość gość199009
Temat powrócił :) Ja akurat nie mam cukrzycy, wyniki nie są idealne ale w normie.

Gość Zdrowieprzedewszystkim
Najważniejsze Jest Odchudzanie Zdrowe i Skuteczne Bez jo-jo. Moje drogie cały czas apeluję nie stosujcie tabletek i proszków to bardzo szkodliwa chemia typu DNP czy Chiński Meizitang, błędne koło, pewna choroba i efekt jo-jo!!!. Różne diety typu: Dieta proteinowa dr Dukana, Dieta 1000 kalorii ,Dieta 1200 kcal, Dieta 1500 kcal i inne prowadzą do odwitaminizowania i odmineralizowania organizmu z powodu mono-diety to bardzo nie zdrowe. Z własnego doświadczenia jeżeli już to zachęcam do zaparzania i picia naturalnego suszu Ziół Tybetańskich ale tylko suszu i oryginalnych Tibetan Herbs. Nigdy tabletki czy proszki typu DNP, Meizitang, Zelixa, T3, Retard, Alli, Term Line, Vitaslim, Alveo, Elvia, Lida, Linea, Sibutril, Sibutramin, Adipex Novoslim, Asystorslim, Meridia i …..itp TRUCIZNY. TO TOKSYCZNE (CHIŃSKE I NIE TYLKO) ALE ZAWSZE CHEMICZNE SRODKI. Stosujcie zawsze tylko parzony naturalny susz ziołowy oraz dodatkowo oprócz ziół trochę ruchu to naprawdę klucz do szybkiego i zdrowego schudnięcia bez jo-jo no i oczywiście mądre efektywne odżywianie. Światowa organizacja zdrowia ( WHO ) oficjalnie uznała zioła Tybetańskie za zdrową naturalną i bardzo skuteczną metodę odchudzania oraz skuteczny sposób zmiany metabolizmu człowieka na szybki nagradzając je w 2013 roku pierwszym miejscem w kategorii – „Natural Product for Slimming”. Ja ostrzegam przed chemią a namawiam na naturalny susz ziołowy TibetanHerbs , ponieważ przez 5 miesięcy bez diet i bez wyrzeczeń pijąc Tybetańskie Zioła i dbając o trochę ruchu schudłam i odmieniłam naprawdę swoje życie.

Gość gość Kamila
Ja po ciąży zastosowałam foreverslim, ale zaczełam myśleć o odchudzaniu dopiero po tym jak przestałam karmić piersią moje słoneczko

Gość Kociakotka2
Zgadzam się z osobą o nicku, gość Kamila, moja znajoma na podobnej zasadzie wróciła do swojej normalnej wagi, nie mniej podstawą by zaczęła się odchudzać, było zakończenie karmienia piersią maleństwa...

Gość gość
A może to cukrzyca ciążowa? Warto o tym poczytać na tej stronie http://diagnosis.pl/ w zakładce edukacja