Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pupka niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam w domu 15 dniowego nowordka. Od wczoraj widze ze ma odparzona pupke i jajeczko pomimo czestych zmian pieluszek. Dodatkowo zauwazylam ze potrafi zrobic 3 kupki w ciagu 15 minut. Nie nadazam myc dupki ani smarowac bo jak juz umyje posmaruje i zapakuje to znowu pruka i jest malusi kleksik. Boje sie czy to nie jakas alergia pokarmowa ze tak kupka dziwnie. A czym wy smarujecie odparzone pupki dzieciaczkow takich nalych? Jestem mamusia pierwszego dzircka i niewiele sie orientuje

Gość gość
Ja na codzień smaruje zielonym Linomagiem raz miala oparzenia wtedy super sprawdził sie Sudocrem

Gość gość
Najlepszy sposób, przecieraj pupcię własnym mlekiem.

Gość gość
Wietrz pupke przemywaj wyciekiem z przegotowaną wodą i kremuj po każdej zmianie pieluszki

Gość gość
Po pierwsze jezeli karmisz piersią takie kupy jak opisujesz sa normalne, ale z czasem będzie się normować. Przerabiałam to samo z corka - czyli co chwile kleks i w efekcie ciężkie odparzenia. Sposobów jest wiele, musisz wypróbować co się sprawdzi. Z maści wiele mam poleca Bepanthen tak profilaktycznie jak i leczniczo, sama tez używam jako podstawowy kosmetyk. Przy odparzeniu cos z tlenkiem cynku - ja od Sudocremu wole niebieski krem Babydream z Rossmanna, u nas bardziej skuteczny i fajna konsystencja. I oczywiście sposoby "babcine" - myj pupę tylko wodą z mydłem, odstaw na razie chusteczki, bo podrażniają dodatkowo i potem wietrzenie. Wiem, ze ciężko to przeprowadzić jak maluch co chwile cos popuszcza, ale to pomaga. I później możesz zasypywać mączką ziemniaczaną.

Gość gość
hahaha nie ma to jak zatytulowac dobrze topic;D ale jeszcze lepiej jest, jak sie na niego wejdzie i poczyta;D usmialam sie, nie ma co, nadajesz sie na krolowa serwisu "beka z mamus na forach" :D kupka pupka pruka

Gość gość
U nas Bepanthen uczulil córcie wiec przeszliśmy na Linomag i do tej pory (13miesiecy) nie mieliśmy odparzen. Wietrzylismy dużo pupcie i przemywalismy przegotowaną wodą w wieku 3 miesięcy zaczęliśmy stosować chusteczki nawilzane Fitti z biedronki

Gość gość
"hahaha nie ma to jak zatytulowac dobrze topic;D ale jeszcze lepiej jest, jak sie na niego wejdzie i poczyta;D usmialam sie, nie ma co, nadajesz sie na krolowa serwisu "beka z mamus na forach" smiech.gif kupka pupka pruka" :D I jeszcze "malusi kleksik" :D Faktycznie, to idiotka nadajaca sie na beke :D

Gość gość
U noworodka to normalne nie stresuj sie polecam- sprobuj naprawde- posypac maka ziemiaczana to naprawde dziala.

Gość gość
byl kiedys taki temat: 4 kupki, moze tam znajdziesz odpowiedz na swoje, a raczej twojego niemowlaka, perypetie kupkowe

Gość gość
wietrzenie jest najlepszym sposobem, ja przymywałam pupe woda z płynem dzieciecym, nie chusteczkami bo one moga piec skóre, wietrzyłam przy kazdym przewijaniu tak ok 5 minutek, mały lezał na pampersie lub na podkładzie, i na drugi dzien była poprawa i dotego sudocrem:)

Gość gośćlidka
Jestem mamą 5 miesięcznego synka i miałam ten sam problem.Nic nie pomagało,ani sudocrem,nivea i mąka ziemn.Przez przypadek kupiłam pielęgnacyjno-ochronny Bobini w błękitnym pudełeczku i okazał się rewelacyjny!!!Smarowałam buzię,ciałko a nawet ciemieniuszka zeszła po nim.Od tamtej pory go używam i problem z zaczerwienienem pupci zniknął.Polecam bardzo.I pięknie pachnie-oczywiscie odpowiednnio dla bobasa.

Gość gośćlidka
I jeszcze dodam że jest bez barwników,parabenów,silikonów,peg-ów i parafiny i u mnie w sklepuw kosztuje6,20 za 100 ml.z tej samej serii jest jeszcze do ciała,muszę też go wypróbować.

Gość gość
Ja pisałam o 22:18 i mogę dodać, ze przerobiłam dosłownie wszystko łącznie z Clotrimazolem, maścią robioną w aptece, maścią pięciornikowa i wszelkie możliwe cuda. Może to nie przyda się autorce, ale komuś innemu - ostatecznie przekopalam różne fora i znalazłam, ze można psikac Octeniseptem. I to byl strzał w dziesiątkę. Po nocy stan skory zaczął się poprawiać. Tylko ze u nas pojawily się juz ranki i krostki i wszystko inne zawiodlo. Polecam, gdyby ktos borykal się z takim problemem, ale to tak na marginesie.

Gość gość
Bardzo ważne jest wietrzenie. Im więcej bez pieluszki tym lepiej.

Gość gość
U nas odparzeń na szczęście nie było, ale po zasypce i mące zaczęły się pojawiać takie jakby pryszczyki dopiero alantan plus to zlikwidował i od tamtej pory stale go używamy.

Gość gość
A co mialam napisac? Dupa sie obsrywa i zatarła sie sraka mojego dzieciora? Przed ciaza ost o czym myslalam to to ze moje zycie zacznie sie krecic w okol kupek d**ek i pieluszek ale niestety dziecko zmienia zycie i sposob patrzenia na dupki pupki i kleksiki. A kupki sa pieniste wiec sie mattwie

Gość gość
Nie przejmuj się głupimi komentarzami. Obserwuj czy kupy nie są strzelające, czasem może to być objawem nietolerancji na laktozę. Wiadomo dziecko zmienia cały świat i patrzenie na wiele rzeczy. Jak ktoś tego nie rozumie to jego problem nie Twój. Jeżeli karmisz piersią to jest normalne. U nas na początku synek jadł co dwie godziny i po każdym jedzeniu była kupa. Ciesz się, że są bo jakbyś przeszła zatwardzenia i ciągły płacz malucha to byś się modliła chociaż o jedną kupę.

Gość gość
A ty kretynko umiesz tylko pupcia, kleksik albo dupa i sraka? Nie znasz idiotko normalnych okreslen? Pupa? Kupa? iditka z kleksikiem zamiast mozgu :D Na beke cie zglaszam :D

Gość gość
Kupki strzelające mogą byc reakcją na laktozę jak ktos zasugerował, ale niekoniecznie zaraz nietolerancja. Mleko mamy zawiera dużo laktozy w pierwszej fazie i może tak się dziać kiedy dziecko ssie krótko i spija tylko to pierwsze mleko lub gdy za szybko podajesz drugą pierś. Ogólnie wyluzuj, dziecko jest jeszcze maleńkie i to będzie się normować, a jednocześnie spektrum kup dziec****ersiowych jest bardzo szerokie :-) Nie daj się sterroryzować alergią... A komentarzami na temat zdrobnień się nie przejmuj, jak kiedys jedna mama zapytala o wagę plodu w którymś tam tc to ją z kolei zrugali jak o dziecku można mówić "plod"...

Gość gość
Pieniste raczej dobrze nie świadczą. Powinny być luźne z grudkami, ale nie pieniste. Może na mleko uczulenie? Spróbuj odstawić nabiał. I potwierdzam - pupę myj ciepłą wodą dokładnie, żeby nie było pozostałości kupy. Możesz stosować chusteczki nawilżane, które płuczesz w wodzie. Ja tak robiłam, bo mi było wygodniej niż watą.

Gość gość
Jak to kur** nie nadążasz ze zmianą pieluchy? Mój - obecnie pięc***ygodniowy syn - również bardzo często się załatwia. Nie raz zmieniałam pieluchę zaraz po założeniu poprzedniej. Nie rozumiem jak można nie nadążyć za zmianą ...

Gość gość
Jesteś infantylna. Tyle zdrobnień w jednym poście. :o

Gość gość
Idiotkami jesteście wy bo sie czepiacie dziewczyny. Chamskie lampucery :-D