Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy sa tu mamy 5 mies niemowlat?

Polecane posty

Gość gość

Jak sie "sprawuja" wasze maluchy? Przesypiaja juz noce? Probuja sie jakos przemieszczac? Wprowadzacie juz zupki itp? Co jedza? Boja sie juz obcych? jaki rozmiar nosza? Moj niedlugo konczy 5 mies. W nocy budzi sie 1 czasem 2 razy, czasem w ogole. Jest tylko na piersi. Przewraca sie z plecow na brzuch- wlasciwie tylko na brzuchu chce lezec. Prostuje ramiona, podkurcza kolanka . Jakos tak dziwinie sie przemieszcza- podkurcza jedno kolanko, druga noga prosta i kreci sie wtedy wokol wlasnej osi-). Bardzo chetnie bawi sie zabawkami. Obcych sie nie boi, usmiecha sie chetnie ale do najblizszych z wiekszym entuzjazmem;-) Wyrasta juz 68..

Gość gość
Ja mam 4 msc ale zachowuje się podobnie do Twojego. Przesypia całe noce od 2 tż karmię mm od 4 doby. Przekreca się z pleckow na brzuch odpycha się nóżkami od podłoża. Na brzuchu chwyta jedna ręka zabawki a jak leży na plecach też chwyta co ma nad główką. Potrzasa grzechotka jak jej podam. Nosi 68 ale juz ma małe niektóre ubranka i daje jej 74. Waży 6800

Gość gość
Daje jej już marchewkę, ziemniaczka, jabłuszko. Ogólnie jest bardzo grzeczna jeszcze się obcych nie boi ale widzę ze wie np jak jedziemy do babci ze często jej nie widzi i inaczej się zachowuje przy niej, poznaje najbliższych. Cieszy się strasznie całą buźka i zaczyna śmiać się na głos :)

Gość gość
Moja corka ma 5 m-cybi 3 tyg. Przekreca sie w jedna i w druga strone, pelza. "Stoi" na czworaka i buja sie do przodu i do tylu, wiec zaraz zacznie raczkowac. Chociaż pelzajac tez przemieszcza sie swobodnie tam, gdzie chce Kreci sie wokol wlasnej osi. Probuje siadac. W nocy budzi sie raz lub dwa. Przy duzych upalach czesciej. Jest na piersi, ale ze wzglefu na niska hemoglobine pediatra kazal rozszerzyc jej juz diete. Je marchew, jablka, szpinak, kabaczka, mieso itp. Mam problem z dopajaniem. Chce pic tylko mleko z piersi,wiec czesto przystawiam. Do niektorych obcych podchodzi z dystansem, do unnych od razu sie usmuecha i wyciaga raczki Nosi rozmiar 74. Wazy 7600g

Gość gość
Moj syn ma 6 miesięcy, tan skończy za 2 dni. Mam tez 3 letnia córkę. W nocy budzi się 2-4 razy - na piers. Próbuje pelzac, jak nie ma siły to się Turka. Je już zupki i niektóre owoce a także kasze jaglana, owsiane i gryczana. Nie boi się obcych, wszystkich obdarza bezzebnym uśmiechem. Jest długi, nie wiem jaki rozmiar, ale ma wzrost jak chodzace roczniaki.

Gość gość
Mój ma 4,5 miesiąca. Rano mam serenadę, tak na wszystko krzyczy, piszczy itd. Jest długi i ubranka 68 to już na styk. Waży 6900. Jest na piersi. Budzi się w nocy na karmienie. Najczęściej jeden, dwa razy i biorę wtedy do naszego łóżka i śpi z nami do rana. Robię to z czystej wygody, ponieważ dzięki temu mogę się normalnie wyspać:). Próbował już marchewki, ziemniaka. Kaszki daje od czasu do czasu, ponieważ nie odciągam pokarmu, a nie chce mu ładować mm. Dlatego rozszerzam dietę, żebym mogła mu podawać kaszę z owocami czy np. marchewki. Dość długo nie trzymał głowy, leżąc na brzuchu. Tak gdzieś do początków 4 miesiąca głowa mu chodziła jak leżał na brzuchu. I dosłownie nie wiem od jakiś dwóch tygodni potrafi przewracać się z brzucha na plecy i odwrotnie. Sam podnosi głowę. Stara się pełzać. Potrafi przemieścić się z jednego krańca łóżka na drugie bez obracania. To chyba tyle:)

Gość gość
a ile, w senisie ile lyzeczek zupki dawalyscie za pierwszym razem? W jakim odstepie czasu wprowadzalyscie drugi produkt? Nasz maluch znow przespal cala noc, nei ciesze sie bo slabo przybiera.. Wybudzanie go w nocy nic nie da..

Gość gość
Mój synek ma 5 m i 1 tydzień, waży 7,600 nosi rozmiar 74. Przesypia całą noc jest na butli. Je marchewkę albo banana ( przetworzonego) o dziwo za to jabłek nie może boli go brzuszek. Jest bardzo *****iwy, wiekszość czasu spędza na brzusku. Porusza się na swój własny sposób odpycha od podłoża wygląda to zabawnie bo podpiera się czym może nawet główką. Jak chce się szybko przemieścić to się turla. Rozpoznaje bliskich, obcych się nie boi ale są wyjątki jak mu ktoś nie przypasuje to w ryk.

Gość gość
Dawałam z 2 łyżeczki na poczatek tak przez 2-3 dni następnie zwiększałam jak było wszystko ok. Mało przybiera ale czy mieści się w siatce centylowej ? Jak jest ciepło to mój synek np nie chce jeść.

Gość gość
Ile ma i ile waży niemowlak? Bo może mieści się w normie tylko jest w dolnej granicy. U mnie mały przybierał szybko na wadze tak gdzieś do początków lipca. Przez wakacje znacznie mniej niż się spodziewałam. U mnie też jak jest gorąco to krótko ssie pierś, mniej je, więcej pije. Często te dzieci, które słabiej przybierają na wadze są bardziej *****iwe. Więcej spalają energii. U nas i ja i mąż to takie typowe chuderlaki i dziecko ma to po nas. A jeżeli naprawdę mało waży to u mojego starszaka wykryto anemie. Właśnie mało przybierał na wadze i okazało się, że ma braki żelaza. Pamiętam, że dostał jakiś suplement i potem przybierał znacznie lepiej.

Gość gość
jest na samym dole siatki, anemii nie ma. Z dlugoscia jest za to na 90 centylu;-) Mialam nie wprowadzac nic do 6tego mies (jest tylko na piersi) ale chyba sprobujemy, moze bedzie bardziej chetny niz do jedzenia cycusia;-)

Gość gość
Moje dziecko jest chude a długie:). Do 4 miesiąca był na cycku. Teraz ma prawie 5 miesięcy i podaje mu troche innych rzeczy. Dlaczego? Po pierwsze zauważyłam, że jak widział jak ktoś coś jadł to aż piszczał, po drugie ciągle siedział na piersi a mało przybierał na wadze, i dodatkowo słabo spał w ciągu dnia, a wcześniej tego nie było. Najpierw zaczełam od dodania kaszki do mojego mleka. Kaszka kukurydziana. Dosłownie dwie łyżeczki na butlę. Raz dziennie. I dziecko prawie od razu stało się bardziej żywe, tak jakby miało więcej siły. Wiem, że to dziwnie się czyta, ale każdy to zauważył:). Potem dawałam troszeczkę marchewki. Potem ziemniaczek. Lepiej toleruje ziemniaczka z masełkiem. Najpierw nie umiał jeść łyżeczką. Po tygodniu jak widzi swoją łyżeczkę i taki kubeczek przezroczysty to aż piszczy. Sama myślałam, że będę wprowadzać inne rzeczy po 6 m. Ale życie to zweryfikowało:).

Gość gość
Hej Moj synek ma 3 miesiace I 2 tyg. Wazy 6870 I 67 cm dlugo. Przemieszcza sie odpychajac sie nogami I jesli zlapie sie czegos to sie przyciag . Potrafi okrecic sie wokol wlasnej osi.na brzuszku polezy pare minut utrzymujac ladnie glowke Od 3dni piszczy jakby podspiewywal sobie .usmiecha sie chetnie I poznaje obcych ..robi sie wtedy powazny nie usmiecha sie juz tak ochoczo..czasem zaplacze jesli obca osoba nagle nad nim sie pojawi.W nocy budzi sie 1 czasem dwa razy.jest na piersi.sztucznego mleka nie chce pic.