Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny szampony z silikonami i bez proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

od niedawna zaczełam myć włosy łagodnymi szamponami bo te droższe, bardziej chemiczne przesuszały mi włosy i gdy używam delikatnych zauważyłam poprawe w kondycji włosów. Nie rozumiem tylko czemu w szamponach na których pisze że szampon jest delikatny do częstego mycia jak np. Radical a w składzie na drugim miejscu odrazu ma pełno silikonów, a one chyba wysuszają przecież włosy? czy inne detergenty? czy zrezygnować całkowicie z silikonów w szamponach? nie łapie już się w tym wszystkim proszę o pomoc

Gość gość
Kup sobie szampony z Alterry w Rossmannie - ani silikonów, ani SLS, ani parabenów. Polecam.

Gość gość
a SLS to też silikon?

Gość gość
SLS to środek pianotwórczy ale nie silikon. Dokładnie to Sodium Lauryl Sulfate i jest w prawie każdym szamponie czy żelu pod prysznic...

Gość gość
to szampony z SLS szkodzi włosom czy też lepiej go unikać?

Gość gość
Lepiej go unikać, ale jest to bardzo trudne.

Gość gość
Lepiej go unikać, bo może przesuszać skórę, podrażniać ją i powodować wypryski. Ale znalezienie kosmetyku bez SLS albo SLES jest bardzo trudne. Tak samo powinno się unikać parabenów - mogą być rakotwórcze.

Gość gość
dziękuje za i czy SLS też wysusza włosy? silikony też czy jaką pełnią funkcje?

Polecam szampony Neutral - są znakomite i bardzo delikatne dla włosów i skóry głowy

Gość gość
Silikony mają niby nabłyszczać - przyklejają się do włosów i świecą. Ale w rzeczywistości tylko szkodzą - włos oblepiony nie ma dostępu do substancji poprawiających jego stan. SLS mogą nasilać wypadanie włosów.

Gość gość
Polecam szampony Neutral - są znakomite i bardzo delikatne dla włosów i skóry głowy X Z ciekawości sprawdziłam skład: SLS na drugim miejscu. Chyba wcale nie są takie znakomite.

Gość gość
a jakie detergenty wysuszają włosy bo z tym mam problem, jedne mi je przesuszają a inne nie te delikatniejsze w sumie ale nie wiem czemu unikać w składach

Gość gość
W składach unikaj: Sodium Laureth Sulfate, PPG, PEG, nazw kończących się na -thicon (silikony) i kończących się na -paraben (substancje konserwujące).

Gość gość
Też polecam kosmetyki z Alterry! Nie są drogie, a są super! Dla moich cienkich włosów są najlepsze :)

Gość gość
a znacie jakieś łagodne szampony? jakie byście poleciły oprócz Alterry?

Gość gość
zdarzyło wam się też kiedyś że szamponami przesuszyłyście włosy?

Gość gość
Szampony dla dzieci, babydream ma super i kiedyś miałam jakiś apteczny, ale wypadła mi z głowy nazwa... Też dla dzieci w każdym razie...

Gość gość
a ziołowe szampony przesuszają włosy? lubie je i nie chciałabym z nich zrezygnować ale czytałam że niektórzy tak piszą, że przesuszają wszystko szkodzi jakby nie patrzeć :o