Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dni adaptacyjne w przedszkolu

Polecane posty

Gość gość

Czy mozecie mi napisac jak u Was wygladaja dni adaptacyjne?

Gość gość
Przecież już jest po dniach adaptacyjnych.O czym ty bredzisz?

Gość gość
U nas były w sierpniu, kiedy nasze przedszkole ma dyżur. Dzieci miały wtedy luźniejsze zajęcia, nasze jest językowe i wtedy angielskiego nie było albo minimalnie żeby ewentualne dzieci z innych przedszkoli też się odnalazły. Można było przyprowadzać dziecko na 2-3 godz, dzieci mogły też codziennie przychodzić z ulubioną zabawką żeby się poczuć pewniej. A od 1. września- nowy rok szkolny i stały plan zajęć. Rodzice nigdy u nas nie mogli z dziećmi zostawać.

Gość gość
nic nie bredze:-P u mnie własnie są!!!!! gosciu z 21:50 dziękuję:-D bo własnie zastanawiam sie od czego to zalezy, w sensie to zostawanie rodziców z dziecmi- ze w jednych przedszkolach rodzice sa a w innych nie.I która opcja dla dziecka jest lepsza

Gość gość
Ja byłam raz w przedszkolu w którym takie dni otwarte były z rodzicami, tzn. popołudniu po prostu przedszkole zapraszało chętne maluchy i organizowało dla nich zajęcia typu prace plastyczne, zabawy w kółeczku, przy rodzicach- żeby się dzieci oswoiły. A czemu u nas nie ma zostawania z rodzicami... myślę że po prostu dlatego że ciężko by było dzieciom których rodzice nie zostają- bo nie wszyscy mają możliwość. Sale niewielkie bo i grupy małe, nie wyobrażam sobie np. grupy mojego synka, w której jest troje nowych, i za tą trójką tylko chodzą rodzice i wiadomo że wtedy nie na pół dnia tylko godzinę- dwie. Rozwala zupełnie zajęcia. Czy rodzice tylko do nowo przyjętych maluchów? Ale i wtedy czasami zostaje kilkoro dzieci z poprzedniego roku, a z kolei początkujący w innych grupach czuliby się pokrzywdzeni... Podoba mi się takie rozwiązanie jak u nas bo wtedy atmosfera luźna, przyjazna i wszyscy- nowo przyjęte i "stare" przedszkolaki na tych samych warunkach.

Gość gość
no i wasze dzieci sie zupełnie łatwo dostosowały-odstawiacie za drzwi i idziecie do pracy?

Gość gość
Ja się właśnie zdziwiłam bo mój jakoś opóźniony stres miał. Opowiadałam mu wcześniej o przedszkolu, pokazywałam galerię- a przedszkole atrakcyjne, nie jest nieśmiały i dobry miesiąc wcześniej codziennie zamęczał mnie pytaniami "czy to już". Wieczorem przed pierwszym dniem nie mógł zasnąć, a rano w wielki dzień mało nie frunął, próbował wyjść w kaloszach do piżamy, bo takie buty najszybciej zakładał... Pierwsze 3 tyg, może mniej, nawet się na mnie nie oglądał zachwycony towarzystwem, zabawkami i zajęciami, dopiero potem przyszedł płacz i nerwy rano jak się rozstawaliśmy w szatni. Wiem że u nas panie starały się o integrację, wymyślały różne zabawy pomagające grupie poznać się nawzajem i zrozumieć zasady.

Gość gość
...u mnie jest koszmar na adaptacji bylo OK a teraz placz, placz i nerwy nie wiem juz jak tlumaczyc a do tego nic nie je w przedszkolu i to mnie martwi ..., moze mamcie ktore przez to przechodzily cos doradza?

Gość gość
u nas też codziennie ryk :(

Gość gość
U nas Młoda wchodzi do sali, daje buziaka i zapomina totalnie, ze za drzwiami mama zostala. Od pierwszego dnia idzie z radoscia.

Gość gość
U mnie też nie było jakiegoś większego problemu, może dlatego, że do naszego przedszkola (http://przedszkole-promyk.pl/) chodzi kilka dzieciaków z osiedla i moja córa po prostu je zna. Myśle, że to moze być jeden z powodów dlaczego chętnie tam chodzi.

Gość gość
22:31- taki "opóźniony" stres często się zdarza. Przedstawiłaś dziecku przedszkole z najlepszej strony, dziecko nastawiło się na super zabawę. Pierwsze dni w przedszkolu zwykle są lajtowe i dziecko bylo szczęśliwe. Ale później zaczynają się obowiązki, wymagania a i dziecko zaczyna rozumieć, ze przedszkole to nie chwilowa przygoda a codzienny obowiazek. I wtedy dopiero zaczynają się smutki i histerie.

Gość Blanka6
U nas też był opóźniony stres. Mała poszła w lutym było wtedy 3 nowych dzieci w grupie. Zaczęła płakać po 3-4tygodniach. Płakała ale szła a tylko ja wyszłam to było po płaczu. Najpierw tłumaczyłam, rozmawiałam itd na nic. W końcu powiedziałam, że płacze się na nic nie zdadzą bo tata też nie chce chodzić do pracy a musi (tak samo jej obowiązkiem jest przedszkole). Dostawała też nagrodę za każdy tydzień bez płaczu - w sobotę. Najpierw to były książeczki z naklejkami a teraz kinder joy.

Gość gość
u nas w przedszkolu http://www.elfik.pl/ adapatacja przebigła bezpobleśnie. Pierwszy dzien to bylismy chyba ze 3 godz. nastęny 2 a pozniej mały sam został. DObrze się czuł wsród rówieśników wiec pozniej tez nie było źle.

Gość gość
Moje nie były na żadnych adaptacyjnych. Zaprowadziłam pierwszego dnia do przedszkola a jak po nie przyszłam to płakały bo tak fajnie się bawiły, że do domu nie chciały.