Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wolne dla taty

Polecane posty

Gość gość

Mam kilka pytań odnośnie urlopu dla męża. Zaszłam w ciążę będąc na stażu, pracodawca mnie nie zatrudnił po stażu więc przepadło mi macierzyńskie i wychowawcze. Z racji tego, że ja będę w domu zajmować się dzieckiem moje pytanie brzmi - Czy mężowi będzie przysługiwał jakiś urlop tacierzyński czy coś takiego oraz ostatnio wyczytałam coś o urlopie rodzicielskim czy jest coś takiego ?? ile urlopu i czy w ogóle przysługuje mojemu mężowi ?

Gość gość
Jak najbardziej tak!! Ja kiedyś wyjechałam na krotki czas do mojego chorego ojca, a opieke przejął mąż nad dzieckiem przez ten czas

Gość gość
i nie byłaś nigdzie wtedy zatrudniona?? bo słyszałam że gdy kobieta nie pracuje i siedzi w domu z dzieckiem to mężowi nie przysługuje żadne wolne

Gość gość
nie bylam , w ciąży nigdzie nie pracowałam. Mialam pilny wyjazd do chorego ojca, nie miałam możliwości zajmować się dzieckiem, ojciec malej musial

Gość gość
a wiesz może ile przysługuje urlopu dla Ojca dziecka i czy jest coś takiego jak urlop rodzicielski?

Gość gość
Poczytajcie na oficjalnej stronie ZUS'u, jest napisane, że ojcu, który pracuje przysługuje 2 tygodniowy "urlop tacierzyński", a nawet dłuższy może wziąć skoro kobieta nie będzie korzystała z macierzynskiego, bo jej nie przysługuje. Zadzwońcie do ZUSU, udzielą informacji. Jest tez dodatkowo "urlop opiekuńczy" 2 tygodnie w ciągu roku może być rozłożone na raty w momentach gdy ktoś z rodizny jest chory lub wymaga opieki np ciężarna po porodzie, dzien wolny aby ją zawieść do lekarza a w ten czas przypilnować samemu dziecko aby kobieta miała czas na badania. Zaświadczenie wystawia lekarz.