Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przybyszddd

bierzmowanie

Polecane posty

bllagam pomozcie jestem w kalsie 3 gimnazjum i zaczynaja sie juz powoli przygotowania do biberzmowania problem jest taki ze ja nie chce przystapic do bierzmowania powiedzialam o tym wczoraj mamie a ona pwiedizlaa ze podejde do beirzmowania czy chce czy nie tlumacyzlam jej ze to moja sprawa czy chce podejsc a ona ze ona przy moim chrzcie pospisala obietnice ze bedzie mnie wychowywala w takiej wierze itd tyle ze ja wierze w Boga tylko wole skupic sie teraz na nauce(egzaminy itd) nie chce miec dodatkowo kosciola na glowie, zwlaszcza ze nie kubie chodzic do kosciola prosze co moge jej powiedziec i dodatkowo jesli juz ona przystapi na moje zdanie i zgodzi sie ze mna jak powiedizec o tym mojej katechetce wiem ze by sie od razu pyatala czemuu nie chce podejsc itd i jestem pewna ze jak powiem jej ze chce sie skupic na nauce to bedzie probowala mnie namowic i ogolnie pomomzcie potrzebuje dobrych argumentow ktore moge przedstawic mamie i katechetce

Idź i tyle. Ja jakoś przeżyłem. Razem z kumplami zamiast chodzić do kościoła po prostu szlajaliśmy się przez ten czas po okolicy. Najgorsze są te książeczki, bo trzeba zbierać podpisy, ale zawsze możesz przyjść pod koniec mszy.

u mnie nie bylo by tak latwo:) mieszkam na wsi niby mam kosciol kilometr od mojego domu ale na spotkania z ksiedzem i katechetka ym musiala jezdzic do innego kosciola 5km od mojego domu a jestem pewna ze nikt z domu by mnie nie zawozil tak jak juz pwoiedizalam mieszkam na wsi i nie mozna wchodzic pod koniec mszy

Gość gość
Jeśli wierzysz, to namawiam na pójście. Potem też jakoś "wiecznie nie ma czasu", trzeba samodzielnie wyszukiwać kursy przygotowujące, latać z papierami, załatwiać... Z każdym rokiem obowiązków przybywa. Nauki też. Argument "chcę się skupić na nauce" według mnie jest słaby. Jedyny sens odwlekania bierzmowania to według mnie wątpienie w Boga i Kościół.

Autorko tematu - tak to jest, że rodzice, którzy kochają swoje dziecko chcą dla niego jak najlepiej - i w tym przypadku również - rozumiem Twoją niechęć do chodzenia do kościoła bo i sama również ją przełamywałam po nawróceniu kilka lat temu... - ta niechęć to jest działanie złego ducha - zły duch robi tak aby nas odciągnąć od źródła prawdy, które zmniejsza jego wpływ na nas - szczególnie jeśli chodzi o bierzmowanie, ponieważ wówczas przyjmujemy Duch św. - tak to jest, że jeśli jest Obecny w nas Duch św. to nie ma obecności złego ducha - i na odwrót - jeśli jest w nas zły duch to nie ma Obecności Ducha św. - owocem obecności w nas Ducha św. jest miłość, radość, pokój, cierpliwość, łaskawość, dobroć, uprzejmość, cichość, wierność, skromność, wstrzemięźliwość, czystość. - a Jego Darami jest: Dar Mądrości, Dar Rozumu, Dar Rady, Dar Męstwa, Dar Umiejętności, Dar Pobożności, Dar Bojaźni Bożej - także tego wszystkiego na własne życzenie się pozbawiasz kiedy nie chcesz przyjąć S/akrament Bierzmowania - a do nauki i dobrego życia są przecież one niezbędne