Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Książka Mały Książę z morałem. Jakie podobne polecacie?

Polecane posty

Gość gość

W książce Mały Książę zakochałam się od pierwszego czytania. Ma fajne przesłania życiowe. Czy znacie i polecanie jakieś inne książki-bajki z morałami? Takie też dla dorosłych.

Znam kilka fajnych książek :) - Czego uczę się od zwierząt? E. Wolańczyk - historie, które napisało życie, związane z naszymi pupilami i tego jak wielki wywierają na nas wpływ :) http://virtualo.pl/cze_go_ucze_sie_od_zwie_rzat/i163767/ - Lekkie halki czarownic... - książka, która pojawi się już niebawem To jej opis: „Lekkie halki czarownic i inne mikroopowieści” - nowa książka Elżbiety Isakiewicz, stanowi oryginalny, a zarazem przejmujący przewodnik po życiu, zawarty w zbiorze opowieści o niewielkiej treści z wielkim przekazem. Ów bogaty i barwny przekaz tworzą sceny z dnia codziennego, pełne emocjonalnego napięcia. Złote myśli, sentencje, przemyślenia – dające możliwość zatrzymania się i zastanowienia. Znajdziemy tu także wzmianki i nieznane laikom informacje o znamienitych postaciach ze świata sztuki i nauki, czy poruszające wyobraźnię historie zdarzeń, które odkryją przed nami drugie dno, tym samym tchną w nie drugie życie. Kobieta, której złodziej kradnie torbę ze zmarłym psem, dziecko błąkające się po ulicy, by mówić przechodniom „dzień dobry”, staruszka oferująca na przystanku autobusowym chleby, których nikt nie chce, stewardessa Titanica, która wyrwała się ze szponów śmierci i to nie raz, średniowieczny poeta, który wymyśla ukochaną, by pisać do niej sonety – podają sobie ręce w uniwersalnym człowieczym doświadczeniu bólu i samotności, ale też zachwytu nad urodą i magią życia. „Lekkie halki czarownic” to książka szczególna pod jeszcze jednym względem. Powstała z inspiracji czytelników literackiej strony internetowej Elżbiety Isakiewicz, zrzeszającej tysiące fanów. Z resztą na stronie wydawnictwa jest więcej takich książek :) www.wydawnictwo.perspektywa.eu

Gość gość
Oskar i pani Roza

Gość gość
Jestem chyba kołkiem, bo w ogóle mi się Mały Kasiąże nie podobał. Wydumane. W sumie można to było w paru zdaniach streśc

Gość gość
co ty mały książe jest ekstra :D ja sie zakochałam w nim wlasnie w wieku23-24 czyli duzo pozniej po tym jak był moją lekturą :) Jesteś odpowiedzialny za to co oswoisz. Piękne

Skoro spodobał się Tobie Mały Książę, to myślę, że również spodoba się Oskar i Pani Róża. Opowiada o chłopcu chorym na nowotwór i jego przyjaźni z wolontariuszką z tego szpitala. Piękna, poruszająca książka Schmitta. Tego samego autora polecam Pan Ibrahim i kwiaty Koranu. Z książek innych autorów to: Co gryzie Gilberta Grape'a, Stokrotki w Śniegu (Richard Paul Evans), Księga Cmentarna (Neil Gaiman), Ocean na końcu drogi (również Gaiman), Władca Much (Golding), Forrest Gump (Winston Groom). Miłego czytania!

To może "Madame" Libery. Bardzo nastrojowa książka o młodym chłopcu. I dla dorosłych, i dla nastolatków, ale wspaniale się czyta jednym tchem...

Gość gość
Pinokio.