Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

10 miesięcy do zajścia w ciąże, jak sie przygotować?

Polecane posty

Gość gość

za 10 miesięcy planuje zacząć starania o dziecko, jak sie przygotowac, co jeść? Chce zeby moj organizm był dobrze przygotowany do ciąży, odstawiłam juz alkohol nawet w najmniejszych ilościach.

Gość gość
Na pewno dentysta, niech zobaczy co jest do zrobienia i wylecz wszystkie zeby, zrób sobie badanie ths, problemy z tarczyca mogą utrudniać zajście w ciążę, a nawet przyczynić się do poronienia (ja sama dopiero w 7 tc dowiedziałam się, ze mam niedoczynność, od razu dostałam leki i na szczęście synek urodził się cały i zdrowy i normalnie się rozwija, ale gdybym mogła cofnąć czas, to zbadalabym się przed ciążą, uniknelabym niepotrzebnego stresu), możesz już zacząć brać kwas foliowy. Może przejdzie się tak ogólnie do lekarza, powiedz, że chcesz się przygotować do ciąży i żeby Ci zlecił badania, które warto zrobić. Wiadomo, ciąża to duże obciążenie dla organizmu, warto być w tym czasie zdrową. Powodzenia :)

Gość gość
U dentysty juz byłam na kontrolii, teraz czekam na wizytę, a kwas to gdzieś czytałam ze 3 miesiące przed bedzie ok :)

Gość gość
Podobno kwas to nawet rok przed i kobieta i mężczyzna powinni brać. Zrób badania na wr czyli kile

Gość gość
Ja dodałbym jeszcze badania na chlamedie ( powoduje poronienia i utrudnia zajście w ciążę) . Życzę owocnych starań!

Gość gośćania
zapisz sie na siłownie-serio- ja chodziłam 3 lata przed zajsciem w ciazy cała ciaze równiez-poród naturalny, niecałe 3 godz (indukowany co prawda i lezałam pod oksy 8-9 ale sama akcja porodowa niecałe 3 godz) dałam rade fizycznie , ciaza bez komplikacji poród tak samo-jedynie przenoszona

Gość gość
Siłownie moze sobie podaruje ze względów finansowych, chce jak najwiecej odłożyć przez te 10 miesięcy. A ćwiczenia w domu i bieganie bedą ok? Oczywiście nie bieganie podczas ciąży, tylko teraz przez te 10 miesiący :)

Gość gość
nie!!! absolutnie nie biegaj i nic nie rób, połóż się najlepiej w jakimś laboratorium na najbliższe 2 lata

Gość gość
A czemu czekasz te 10 miesiecy?

Gość gość
Smaruj brzuch, uda, pośladki, piersi olejem kokosowym. Kwas foliowy jak najbardziej już, nie ma co czekać.

Gość gość
zaszczep się na ospę, ewentualnie też na żółtaczkę. niestety, to dość drogie szczepionki. no i badanie na przeciwciała różyczki. fajnie, że tak planujesz, gdyby więcej osób tak robiło mniej by się rodziło chorych dzieci

Gość gość
na prawdę uważasz że możesz sobie zaplanować DAJ ci Boże ,ale ja w plany nie wierzę ....bo świeczka niekiedy gaśnie a dzieciak to nie mebel ,,,

Gość gość
generalnie można multum badań zrobić, tylko każdy dobry i normalny ginekolog ci powie, że mało które ma sens...jak masz zaufanego i sprawdzonego ginekologa, to pójdź na wizytę i już on ci powie co i jak...ja się aktualnie staram o drugiego mam świetnego gina, który nie raz się sprawdził i nic poza kwasem foliowym nie zalecił mi kombinować...

Gość gość
Jest taki problem.. Ja nie przechodziłam ospy i trochę sie tego boje..

Gość gość
my się nie przygotowywaliśmy jakoś szczególnie. wystarczyło ze brałam kwas foliowy i wyznaczałam sobie dni płodne testerem na slinę - afrodytą. zaszłam już w 3 cyklu i dziecko urodziło się zdrowe.

Gość gość
też używałam afrodyty i sprawdziła się idealnie :) także polecam.