Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 latek moczy się w nocy! Już nie wiem co robić.

Polecane posty

Gość gość

Mój 6 letni syn moczy się w nocy. Do prawie 5 lat musiałam mu zakładać pieluchy na noc, bo nie czuje, że ma pełny pęcherz. Nie dajemy mu pić na noc. Około 24 w nocy go wysadzamy na śpiocha, ale i po wysadzeniu potrafi sikać w łóżko. Daję mate na materac jak dla niemowlaka, ale i tak materac jest już do prania. Nie przeszedł żadnej traumy, nikt go nie bije, nie wyśmiewa z tego tytułu. Nie wiem już co robić. Miałyście podobny problem?

Gość gość
Byłaś z nim u nefrologa ?. mial robione usg nerek ? układu moczowego ?

Gość gość
Pewnie nie była, skoro tutaj pyta.

Gość gość
pieluchy i tyle

Gość gość
A co na to lekarz? Zlecił jakieś badania? to pierwszy krok

Gość gość
do 5 lat dojrzewa jakiś hormon w mózgu dziecka, i do 5 lat normlane jest sikanie w nocy, bo zwyczajnie mózg tego nie kontroluje i my na to wpływu nie mamy są dzieci, które dojrzałość hormonu osiągnął już w wieku 2 lat, a są dzieci, które znacznie później 6 lat można jeszcze podciągnąć pod ten hormon, ale jeśli ma prawie 7 lat, to warto byłoby pokusić się faktycznie o wizyte u nefrologa czy on sika cały czas, czy są jakieś przerwy? miał kiedyś zapalenie układu moczowego?

Gość gość
9.29, masz rację, chodzi o wazopresynę, do 6-7 roku życia moczenie w nocy może być normalne, ale badania należałoby zrobić żeby wykluczyć np. infekcje czy nieprawidłowości budowy układu moczowego (np. zbyt mały pęcherz). Do lekarza!

Gość gość
nie infekcja byłaby widoczna i myślę, że jej na pewno nie ma za mały pęcherz? co to znaczy? nie ma takiego pojęcia, może być niedojrzały, albo słaba funkcja wypieracza itd. zapytałam czy sika tak codziennie czy jak? i napisałam, ze wizyta u nefrologa zalecana mój brat sikał też do 6 lat mniej więcej i przeszło

Gość gość
usg nefrolog inne rady nie ma

Gość gość
i jeszcze jedno, już doradzałam innej koleżance tutaj zadaj pytanie w necie doktorowi śmigielskiemu, on leczy w CZD w Warszawie znadź jego stronę i można zadać mu pytanie w nurtującej sprawie, on chętnie odpowiada i jest świetnym specjalistą w tych sprawach na początek tak możesz zacząć działać, zobaczysz co podpowie

Gość gość
Powiedz mu tak: słuchaj, Ty mały, zaszczany gnoju, jeszcze raz zlejesz się w nocy, to sprzedam Cię do taboru cygańskiego :)

Gość gość
e tam przesadzacie, mój brat sikał do ok. 8-9 roku życia, badania nic nie wykazały, był i jest zdrowy, samo przeszło więc do 5 lat jak mówicie to jednak nie reguła, każdy organizm rozwija sie inaczej, zrób badania dla pewności ale poprostu trzeb przeczekać, samo przejdzie

Gość gość
moj syn ma 5 i pol roku i tez ciagle spi w majtk-pieluchach.Nie jest w stanie sie wybudzic, codziennie mam przesikane przesieradlo. Na razie dalam sobie spokoj, za jakis czas znowu bedziemy probowac

Gość gość
"Nie jest w stanie sie wybudzic, codziennie mam przesikane przesieradlo." spokojnie to sprawa hormonów .Zobaczysz ze z czasem bedzie dobrze:)

Gość gość
sikałambylo do 7 roku życia, ale.to bylo na tle psychicznym. Miałam trudne dzieciństwo, ojciec był alkoholikiem.

Gość gość
tu autorka - nie miał nigdy zapalenia pęcherza, właściwie to on prawie nie choruje, 3 razy w życiu miał antybiotyk, jakies tam katary to nie licze. Tylko to sikanie w nocy. Nie sika cały czas, ale są dni, że 4 dni pod rząd popuści w nocy, a potem tydzien spokój. Albo co 3 dzień, różnie, ale nie, że cały czas.

Gość gość
oczywiście, ze tak i żebyście stawały na głowie to zasika się chyba, ze wyprowadzicie w nocy i przed snem nic do picia + obowiązkowe wysikanie ale to i tak nie spowoduje, ze sam będzie kontrolował sikanie, a o to w tym wszystkim chodzi, ze sam mózg ma kontrolować my możemy wspomagać i cieszyć się z suchej nocy, ale jak tylko zaprzestaniemy tych praktyk sikanie wróci, do czasu wytworzenia się tego hormonu, ewentualnie do czasu znalezienia przyczyny w samym ukm, infekcja nie ma tu nic do rzeczy, to stan przewlekły jeszcze jedno mój syn jak zaczyna się infekcja to też zaczyna sikać i już wiem, ze zaraz będzie katar lub gorączka, lub wsio naraz

Gość gość
autorko, a w jakim wieku dokładnie jest mały?

Gość gość
ma prawie 6l.

Gość gość
i jak ci napisałam, napisz do śmigielskiego, ja w sprawie 2 moich synów zawsze radziłam się go, jest naprawdę dobry

Gość gość
prawie, to kiedy kończy 6 lat?

Gość gość
za 2m. kończy 6l. dzięki za namiar na Śmigielskiego ;) ale jak go znaleźć w necie, na jakiej stronie www urzęduje?

Gość gość
poczekaj wpisz sobie dr śmigielski nefrolog i wyskoczy stronka co do wieku to moim zdaniem bez paniki mój syn ma 5 i pół roku i podobnie, tylko on potrafi 3 tygodnie nie sikać i zaczyna melodię

Gość gość
dziękuję ci za namiar i wszystkim dzięki za pomoc :) Tak właśnie czytałam, że u chłopców to sikanie w nocy może trochę potrwać i dłużej trwa popuszczanie niż u dziewczynek. Swoją drogą napisze do Śmigielskiego i zobacze co powie.

Gość gość
ależ oczywiście, ze chłopcy mocniej śpią, to też fakt i niestety są słabiej w tej sprawie rozwinięci

Gość gość
zgłoś się do poradni urodynamicznej, musisz wziąć skierowanie od pediatry, syn może mieć mały pęcherz, a czy pije mleko na wieczór? bo jeśli tak to może być winowajca, mleko jest moczopedne

Gość gość
następna ze świetną poradą nie ma poradni urodynamicznych, są badania urodynamiczne zgłaszamy się do urologa albo nefrologa i on może wystawić skierowanie na takie badanie, jeśli podejrzewa, ze jest problem na tym tle myślę, że prawie 6 latkowi do urodynamiki jeszcze daleko, co drugi musiałby być badany to nie jest przyjemne badanie