Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Antykoncepcja hormonalna a żurawina

Polecane posty

Gość gość

Witam, przeczytałam masę odpowiedzi na podobny temat, jednak na każdej z odwiedzonych przeze mnie stron nie dowiedziałam się niczego konkretnego. Powiem tak... Często choruję na zapalenie dróg moczowych i większość tabletek, które mogą mi pomóc są na bazie żurawiny. To mnie aż tak nie martwiło... Ale dzisiaj przemiła Pani w aptece zaleciła mi systematycznie brać tabletki UROUP, które są (jak podaje opakowanie) "suplementem diety zawierającym naturalny wyciąg ze świeżych owoców żurawiny". W tym momencie zaczęłam mieć wątpliwości, ponieważ na ulotce od moich tabletek antykoncepcyjnych napisane jest, że żurawina obniża działanie antykoncepcji. Czy takie tabletki mogą mieć wpływ na stosowaną przeze mnie antykoncepcję? Od razu dodam: tak, zamierzam iść do lekarza i zasięgnąć rady u niego, jednak tabletki muszę przyjąć od razu, a wizytę planuje dopiero za 2 tygodnie. :) Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam

Gość gość
Pytasz o cos co wyczytalas juz w ulotce,skoro jest napisane ze zurawina koliduje to na pewno tak jest. Chociaz pierwszy raz slysze o zurawinie zawsze byla mowa o dziurawcu,ale widocznie tak jest.

Gość gość
Na stronie"Pontonu" znalazłam taką odpowiedz: "Żurawina zawiera witaminę C, która w dużych ilościach wchodzi w interakcję z pigułkami, nasilając działanie estrogenów, co może powodować plamienia, ale nie obniża skuteczności. Aby doszło do interakcji witaminy C z pigułkami, musiałabyś jednak zażyć naprawdę dużą jej ilość (ok. 1000 mg)." http://ponton.org.pl/pl/forum/temat/sok-z-zurawiny-tabletki-anty