Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego uprawiacie słowotwórstwo

Polecane posty

Gość gość
Mnie denerwuje, gdy ludzie łączą różne przysłowia czy powiedzenia, a na dodatek używają ich w zupełnie złym znaczeniu. Oprócz tego również słowa używane są w złym znaczeniu. Jeszcze nigdy nie spotkałam, aby na kafe ktoś użył słowa "hipokrytka" prawidłowo. Generalnie teraz to nic wstydliwego przyznać się do swojej głupoty i niewiedzy. Niedawno jedna idiotka tu dziwiła się, po co uczyć sie o Czajkowskim, skoro on nie napisał niczego godnego zapamiętania. :o Jeszcze zapomniałyście dodać: dałam dziecku owoca, torta

Gość gość
Ooo tak, "torta", zjadłabym "torta", tez mnie to razi. Albo w mięsnym jak kupuję wędlinę, babka mówi: "ile tej wędliny, pięć plasterek"? Chyba "plasterków". Ludzie, odmieniać nie umiecie? A błąd "kobietą" zamiast "kobietom" to już klasyk. Kiedyś na jednej z aukcji na all... była reklama but ów i ich hasło brzmiało: "daj odpocząć swoim stopą" zamiast oczywiscie "stopom". :D

Gość gość
U syna na polskim pani mówi "naumiec się" albo "karteluchy" lub uprawia inne radosne słowotwórstwo. Rozumiem, że ona chce być równa, ale akurat lekcje języka polskiego to czas, kiedy powinniśmy sie spotykać z prawidłowym mówieniem. Nawet w radiu i w telewizji jest zalew nieprawidłowej mowy i anglojęzycznych słów, choć mamy nasze polskie odpowiedniki.

Gość gość
Z tymi angielskimi naleciałościami to fakt, nieraz w serialach używają takich wyrażeń, chodzi mi o te seriale amerykańskie z polskim lektorem. Mozna znaleźć dobre polskie słowo, ale chyba nikomu sie nie chce. Kiedyś, na popularnych czatach (teraz nie wiem bo nie wchodzę:) popularne były różne odmiany wyrażenia "skąd jesteś" i tak widziałam: z kąd z kont skont zkąd :D

Gość gość
jak to z kąd? z nienacka ;-)

Gość gości
A mnie denerwuje jak ktoś mówi cicho być zamiast cicho bądź i jak ktoś mówi wziąść zamiast wziąć

Gość gość
to śląski regionalizm: nie 'cicho być' tylko 'cicho bydź'

Gość gość
mnie wkurza: dewotka w znaczeniu hipokrytka, bynajmniej zamiast przynajmniej, perfuma/ perfum, po lewo/ prawo, pora zamiast por (warzywo), a zamiast om i te regionalizmy “powiedzialam dla syna zeby zalozyl koszule na krotki rekaw”. Do tego caly ten slang staraczek (owulki, tempki, serduszkowanie z tezecikiem ) i niekwestionowany hit: chrostki na pyrtusiu.

Gość gość
mój hicior- gdzieś tu na forum przeczytałam, że laska musi dać dziecko do "pszeczkola" :D trzy razy to czytałam bo nie wiedziałam o co chodzi :P

Gość gość
"na krotki rekaw" to jest hicior ktory zyje wlasnym zyciem nie tylko na kafe ale i na blogach. tak samo "dekold". mozna plakac ze smiechu!

Gość gość
I "na dworzu" po raz pierwszy spotkałam się z tym na kafe, ale kiedyś nawet pojawiła się podobna ignorantka w reklamie.

Gość gość
mnie wkurza: dewotka w znaczeniu hipokrytka xxx Powiedziałabym, że nawet nie w znaczeniu "hipokrytka" tylko to obraźliwe określenie kogoś mającego inne poglądy.

Gość gość
zapomnialam o ignorancji, nagminnie mylonej z ignorowaniem np "najlepszy sposob na tesciowa to ignorancja jej osoby"

Gość gość
He he chrostki na pyrtusiu - mój ulubieniec. I sisia zamiast cipka. Drażni mnie jak ktoś używa skrótów wgl, bd. No rzeczywiście, to takie długie słowa, że należy je skracać.

Gość gość
Bo to ignorantki. :D Odpowiedź na pytanie zadane w temacie jest prosta - uprawiaja "słowotwórstwo", bo nie potrafią mówić poprawnie w języku ojczystym, a wiele słów jest dla nich obcych, gdzieś się z nimi spotkały i wydaje im się, że znają jego znaczenie, a jest zupełnie inaczej. Obycie, w tym znajomości ojczystego języka, wynosi się z domu. jeżeli rodzice tak mówili, to skąd ich dzieci maja mówić poprawnie. Problem pogłębiają jeszcze środki masowego przekazu zalewające nas podobnym słowotwórstwem, z internetem na czele, gdzie każdy idiota po 2 klasach podstawówki musi wtrącić swoje 3 grosze.

Gość gość
ostatnio się uśmiałam, jak było przypomnienie w telewizji, że 8 czy 9 lat temu Magda Mołek powiedziała na antenie Dzień Dobry tvn: ".....że ok. 2 mln mężczyzn cierpi na erekcję" :D

Gość gość
litra wódki 15 ar działki perfum, kontrol kiosek już nie wspomnę o bynajmniej i na krótki rękaw, bo to "standart" kafeterii...

Gość gość
aaa i jeszcze blomba, co widzę jakiś temat o dentyście to zawsze się ktoś wychyli z zębem do blombowania :D

Gość gość
Nie lubię jeździć do teściów, bo oni tak mówią, że aż mi słabo. -przyszły zamiast przyszli -zaszczyk -bynajmniej w znaczeniu przynajmniej -chrosty -naśpikować (chodzi o nafaszerować) -przybylimy, zobaczylimy, zwyciężylimy :p Rodzeństwo męża też tak mówi, on sam już nie, bo na studiach się oduczył.

Gość gość
u mojej tesciowej drazni mnie uzwywanie zlego rodzaju, np gdy zabiera wnuczke to mowi "poszlismy z Ania na plac zabaw" - zawsze mam wtedy ochote zapytac kiedy zmienila plec i dlaczego nam o tym nie powiedziala.

Gość gość
Ta pora zamiast ten por( warzywo). I czy ktos jeszcze wie, ze lody ( deser) mają tylko liczbę mnogą? Jem lody, a nie jem loda.

Gość gość
Nie ma KAFELEK ( w łazience). U licha to nie TA kafelka, tylko TEN kafelek, wiec nie ma kafelków.

Gość gość
Wymieniłyście chyba wszystko co wkurza, czasem myślałam, ze tylko mnie... ale i tak najgorsze są typowe błędy ortograficzne, bardzo mnie to boli, od razu myślę, że rozmawiam z jakimś dzieciakiem z podstawówki (lub taką osobę czytam) a jak sie okazuje, że to jednak dorosły, tragedia. Rozumiem, ze każdemu moze się zdarzyć błąd, ale są takie co chyba trzeba się ostro namęczyć, żeby w ogóle popełnić! Za to typowego slangu bym się nie czepiała, ja bardzo lubię podwórkowe słownictwo, często lepiej oddaje sytuację i bardziej pasuje do luźnych rozmów.

Gość gość
Za to typowego slangu bym się nie czepiała, ja bardzo lubię podwórkowe słownictwo, często lepiej oddaje sytuację i bardziej pasuje do luźnych rozmów. xxx Co rozumiesz poprzez "podwórkowe słownictwo"?

Gość gość
Ja nie znoszę regionalizmów, nikt mnie nie przekona do śląskiego, kaszubskiego czy góralskiego wieśniaczenia :D naprawde mam ciarki jak słyszę te "języki" :/

Gość gość
dziś A jak wytkniesz im błąd, to od razu pieją, ze jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia oprócz czepiania się ortografii, to masz się zamknąć X I lecą obelgi typu: ty polonistko... , rzeczywiście, bo w mniemaniu niektórych trzeba ukończyć studia na filologii polskiej, żeby umieć pisać bez błędów ortograficznych czy gramatycznych :P

Gość gość
najlepsza była ta hh29 która pomyliła autopsję z obdukcją i jeszcze innych wyśmiewała, że jej zwrócili uwagę, bo ona taka wspaniała i wielka, że na na takim byle kafe nie przykłada wielkiej wagi do tego typu nieistotnych słówek :o kurde jakie to było żałosne

Gość gość
Zgadzam się, w dodatku polonistki często mówią np."ubrać swetr" - choćby pani od polskiego w szkole mojego dziecka. Poprawne mówienie wynosi się z domu, poprzez przebywanie wśrod kulturalnych ludzi, czytanie ( nie kafeteri i:) . Sposób mówienia i pisania bardzo wiele mówi o człowieku - tymczasem ludzie obrażają sie na zwrócenie uwagi na anonimowym forum, zamiast cieszyć sie, że mogą się czegoś nauczyć i nie być pośmiewiskiem w realu :)

Gość gość
Kiedyś przeglądając Allegro natrafiłam na sukienkę w kolorze "hebrydowym z fanaberyjnym dołem":-) Padłam. Suknia była chabrowa jakby co ;-)

Gość gość
a dół miał być zapewne fantazyjny:D