Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani oszczędna

dajcie jakieś

Polecane posty

Gość pani oszczędna

pomysły na oszczędzanie. bardzo bym chciała pojechać na wakacje w 2016 roku. oboje z mężem zarabiamy niewiele i praktycznie starcza na rachunki i sprawy bieżące. mamy auto to czasem jakas naprawa czy coś. żyjemy skromnie ale i tak niestety o wakacjach mogę pomarzyć. jak oszczędzić i na czym przez rok by móc spełnić marzenie i choć na 2 tygodnie gdzieś wyjechać. piszcie.

Gość gość
przede wszystkim musi to być wasz cel wspólny. nie może tak być że ty oszczędzasz a mąż nie. ponadto najlepiej żeby jedno z was miało rękę na pulsie i było zorientowane gdzie idą pieniądze. sposobów jest mnóstwo ja mam jeden idealny dla siebie dla nas. na jedzeniu nie oszczedzam za to kosmetyki oraz chemię kupuje na promocjach lub z niższej półki. nigdy nie jadam na mieście spontanicznie do pracy biorę jedzenie z domu. planuje obiady na tydzień w przód. mam plan oszczedzania na 52 tygodnie roku który daje mi ok 1370 zl bez wielkiego wysilku. jak jeszcze cos sobie przypomne to napisze. mi

Gość gość
Ja mam taki sposób : oczywiście nie mówię o tym mężowi bo kiedyś wypaplałam i natychmiast znalazła się "potrzeba" ... Dziennie wrzucam do "świnki " to co mi zostało z zakupów 5 zł.rocznie mam 1800 zł. niby takie nic bo nawet tego nie odczujesz ale ziarnko do ziarnka ...

Gość gość
no dokładnie grosz do grosza a będzie kokosza :) masz kilka możliwości. po pierwsze musisz wiedzieć jaki taka tak mniej wiecej kwotę chcesz na te twoje wymarzone wakacje przeznaczyć a potem albo ogólnie zacisnąć pasa (u mnie się niestety nie sprawdza bo zawsze coś wypadnie) albo sobie ciulasz po trochu. ja również wybieram ta drugą opcję i co miesiac odkladam zaplanowana kwote. wole zeby maz nie wiedzi