Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wylewy dokomorowe II stopnia u noworodka

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkie mamuśki :) Chciałabym się zapytać o ewentualnych powikłaniach i konsekwencjach jakie niosą za soba wylewy dokomorowe II stopnia u noworodka.Moja córeczka urodziła się w terminie poprzez cc z powodu zagrażającej zamartwicy płodu i hipotrofii.(niska masa urodzeniowa 2470). wykryto u niej wylewy dokomorowe II stopnia.Na przed ostatnim USG główki dostałam taki opis i zalecenie by kontorolowac czy nic sie nie powieksza : "WYOKRĄGLENIE ROGÓW PRZEDNICH KOMÓR BOCZNYCH Z PRZEWAGĄ PO STRONIE PRAWEJ I NIERÓWNY ZARYS SPLOTÓW NACZYNIÓWKOWYCH.PRAWY ROG PRZEDNI SZER. OK 6,6MM , TRZON KOMOROY BOCZNEJ PRAWEJ SZER OK. 6,9MM , SZEROKOSC TRZONU KOMORY BOCZNEJ LEWEJ OK 4,2MM.ECHOGENICZNOSC TKANKI MOZGOWEJ PRAWIDLOWA.PRZESTRZENIE PODTWARDKOWE NIEPOSZERZONE" nie bardzo cos z tego rozumiem,a na ostatnim usg powiedziano mi ze jest to wieksze niz powinnoi teraz to neurolog ma decydowac jak czesto kontrolowac głowke

Gość gość
ogólnie komory nie powinny przekraczać 10 mm, ale rogi to nie wiem mój syn miał z tyłu jeden róg zaokrąglony, ale wylewów nie miał

Gość gość
na przedostatnim usg powiedziano mi ze trzeba kontorolowac czy nic sie nie powieksza a na ostatnim ze jest wieksze niz powinno i neurolog ma decydowac. co to sa te wyokroglone rogi itd ? nie znam tych pojęc jestem w tym zupelnie zielona nie rozumie prawie nic z tego opisu. jakie moga byc konsekwencje itd po takich wylewach ktore sie nie wchlaniaja i powiekszaja komory ?

Gość gość
córeczka skonczyla 2 miesiące 9.09

Gość gość
komora się nie powiększa tylko jej róg, tzn. jest nieprawidłowy przepływ płynu w mózgu, ale jak napisałam norma jest do 4, a od 10 jest wodogłowie, taki stan pośredni jak u was wymaga tylko kontroli nam tak powiedzieli, z tym, ze u mojego syna komora najpierw była szersza jedna od drugiej i wynosiła 5, a potem za miesiąc już tylko róg w szer 4, więc wszystko się wyrównało w zasadzie czasem może być wynikiem niedotlenienia (lekkie, średnie, ciężkie, różnie), czasem wynikiem rozwoju mózgu czasem genetycznie, nawet ty możesz mieć nierówne komory czy rogi ale u was niby po wylewie a z czego ten wylew? miałam mała badanie krwi? jak u niej z krzepliwością?

Gość gość
Lilka urodziła się przez cc z powodu zagrazajacej zamartwicy. po wykonaniu usg głowki w szpitalu stiwerdzili wylewy dokomorowe.niektórzy mowia ze tak sie dzieje przy wysiłku przy porodzie,chociaz jaki to byl dla niej wysilek nie mam pojęcia.kilka dzieci od moich znajomych rowniez mają te wylewy róznego stopnia ale u nich szybko sie wchlonely.u mojej myszki kazali byc po dstala opieka neurologa , zadnych innych badan nie miala robionych no i ma zaleconą rehabilitacje. jakie mogą być powikłania,konsekwencje po tych poszerzeniach i niewchlanianiach wylewów? co sie robi gdy wylew sie nie wchlania a te poszerzenia sa jeszcze wieksze

Gość gość
raczej wylew nie ma związku z zamartwicą, ale kto wie, właśnie po wysiłku, ale cc to niby nie, chyba, ze ciśnienie małej skoczyło po wyjęciu powinni byli zrobić badanie na krzepliwość skutki mogą być żadne, albo różne, zależy od tego jak to będzie dalej

Gość gość
Skąd jesteś?

Gość gość
Śląskie , Żory , dlaczego pytasz ?