Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drzemki niemowlęcia, proszę o opinie

Polecane posty

Gość gość

witam! mój synek jest bardzo pogodnym ośmiomiesięcznym maluchem. waży 8.5 kg i mierzy 70 cm... kiepsko sypia w nocy, często się budzi- sądzę, że szuka mamy, która go ukoi i da smoczka. po kąpieli i butelce (ok. 7.30) nie zawsze zasypia od razu, czasem siedzi z nami do 9 i dopiero potem kładę go spać- rzadko zasypia sam w łóżeczku, zwykle kładę się obok niego i przenoszę go, gdy zaśnie. w nocy budzi się na butelkę koło 1-2. zasypia, a potem budzi się i przewraca na boki, uderzając o szczebelki nogami, głową, obracając się na wszystkie strony itp. biorę go wtedy do nas do łóżka i tak śpimy do 7, choć kręci się i tak, ale często po prostu przytula się do mnie i zasypia szybko. pierwszą drzemkę ma koło 10- śpi różnie, od godziny do nawet trzech (raz czy dwa się zdarzyło, że spał tak długo, a ja nie chciałam go budzić, bo ponoć dzieci się nie budzi?). koło 12 dostaje znów butelkę (jeśli rano była kaszka), chrupka kukurydzianego, bawimy się i idziemy na spacer- niedługi, do godziny, żeby nie zasnął. koło 3 kolejna drzemka (zależy, daję mu obiad po spacerze- pół porcji jak zje to jest dobrze- i kładę spać lub dopiero po drzemce). też różnie śpi, od godziny do dwóch, dwóch i pół. potem mleko, owoce, zabawa, kaszka, kąpiel itd. nie wiem, czy to ja robie cos źle czy to po prostu taki typ- ja np też budze sie w nocy i jak juz sie wybudzę to niełatwo mi zasnąć. może śpi za długo w ciągu dnia? budzicie swoje dzieci? słyszałąm już tyle rad, że głowa mała, zębów nie ma jeszcze, alergii nie ma, ogólnie jest cudownym pogodnym dzieckiem, tylko, że nie śpi.....

Gość gość
To napisz jeszcze raz kiedy nie śpi, bo czytając ten tekst wychodzi, że w dzień śpi dużo w nocy też normalnie, tylko się wierci. Jeżeli chcesz by chodził spać wcześniej i spał spokojniej w nocy to może czas rezygnację z jednej drzemki w ciągu dnia i przesunięcie tej pierwszej na godziny bardziej południowe?

Gość gość
w ciągu dnia nie śpi ok 8 godzin, w nocy budzi się 5-6 razy. spróbuję pokombinować z drzemkami. najbardziej zależy mi na tym, żeby spał u siebie w łóżeczku, bo po tych nocach jestem nieprzytomna w pracy...

Gość gość
to budzić go gdy za długo śpi? czy nie?

Gość gość
Za duzo spi w ciagu dnia.

Gość gość
Normalnie przecież śpi, a dzieci od zawsze budzą się w nocy, więc w czym problem? Jak będzie miał 5 lat, to będzie spał u siebie w łóżku nie budząc się :P

Gość gość
Moj syn, teraz juz prawie dziesieciomiesieczny, jeszcze niedawno mial taki sam prawie rytm snu jak Twoj maluch. Pierwsza drzemka okolo 10-11, druga okolo 15, dlugosc snu od 40 min do dwoch godzin nawet. W nocy tez sie budzil na piers, zwykle 3 razy, wstawal o 6-7. Teraz sam z siebie zmienil rytm, ma jedna drzemke okolo 13. W nocy jest coraz lepiej, wlasnie podjelam 2 probe ograniczenia karmien nocnych. Jeszcze sie budzi ale nie wyciagam go z lozeczka, przytulam, klade, gladze po pleckach i cichutko mowie, ze jest noc i pora spac. I tak kilkanascie minut ;( Ale juz nie placze, wierci sie, czasem gada sobie i w koncu zasypia. Na razie chodze jak zombi ale wiem, ze jak przez to przejdziemy to moze wreszcie sie wyspie.

Gość gość
Jeszcze w sprawie budzenia. Ja pare razy mojego budzilam z drugiej drzemki po to by zdazyl sie zmeczyc przed 19:30, kapiela i spaniem nocnym. Wolalam zachowac jako taki schemat dnia. Jakos mi sie wydaje, ze lepiej malucha delikatnie obudzic niz rozregulowac rytm.

Gość gość
no więc rano spał 40 minut- sam sie obudził, po południu godzinę- więcej nie dałam; zjadł całą porcję kaszki, przy kąpieli był wyjątkowo spokojny. ale zasnąć nie chciał... siedzi i stuka....

u nas mala spi raz godzine w poludnie raz krocej, spi w kojcu supermami, zaslaniam rolety.. w domu staramy sie byc cicho

Gość gość
Ja zawsze wybudzałam dzieci gdy za długo spaly po południu. Oczywiście delikatnie, zazwyczaj wchodziłam do pokoju i zaczynałam coś robic i dziecko się samo wzbudzało. Tak czy inaczej każde dziecko jest inne. Moje dzieci w tym wieku już ładnie spaly w nocy. W ciągu dnia przeważnie dwie drzemki ok 2 godzinne. Z tym, że ja zawsze wcześniej wybudzalam lub jak minęła pora drzemki a dziecko nie spało to starałam się już go nie kłaść i przetrzymać do ok 18 wtedy spało cala noc.

Gość gość1234876
Synus ma skonczone 7miesiecy. w nocy spi ok 11-12h bez przerw (do 6-7) pozniej trzy 20-30minutowe drzemki (ok 9-10, ok 12-13 i ok 15-16); jestesmy na mm.

Gość gość
Aaa dlaczego nie powinno budzic sie dzieci?? Mi sie zdarza jeslibostatnia drzemka jest za dluga?!

Gość gość
heh... zasnął o ósmej. do dziesiątej obudził się trzy razy, o 11 wypił mleko i przez resztę nocy zwyczajnie budził się co chwilę, rzucał się, zasypiał znów się budził... jakieś pomysły?

Gość gość
Malutkie dzieci mają różne przyzwyczajenia, ja starałam się aby moja córeczka od urodzenia zasypiała samodzielnie, nie brałam jej do wspólnego łóżka, ale oczywiście mały kryzys mieliśmy... Polecam trochę poczytać, może jakieś rady okażą się pomocne http://szczepimy.com.pl/akademia-zdrowego-dziecka/niemowle-0-12-msc/pielegnacja/sen-niemowlaka/