Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wstydze sie brac od siostry

Polecane posty

Gość gość

Moja siostra ciagle kupuje mi i dziecku prezenty, drogie, wydaje po 2, 3 tys kilka razy w roku. Strasznie mi glupio brac te prezenty, bo nie mam jak sie odwdzięczyć :( nie mam tyle pieniedzy co ona. Mowilam zeby nie kupowala, ze ewentualnie drobiazgi ale ona nie slucha i dalej kupuje. Byscie braly czy powiedzialy ostro, ze ma nie kupowac?

Gość gość
brałabym, to siostra wie ze nie mozesz sie odwdzieczyc a jej dawanie najwyrazniej sprawia przyjemnosc.

Gość gość
W jakim celu chcesz zabronić dawać prezentów? Chcesz ją za coś ukarać? Przecież ona nie robi tego za karę. Co z ciebie za siostra? Zamiast podziękować, pokazać ze się cieszysz...

Gość gość
Oczywiście, ze bym przyjmowała prezenty, to Twoja siostra a nie ktoś obcy, nie musisz się czuć, ze jesteś jej coś winna czy ze musisz się odwdzięczyć. Jakby nie chciała, to by nie robiła Ci prezentów .

Gość gość
brałabym :D założenie jest proste: skoro ktoś robi prezent, to chce żebyś go przyjeła ;)

Gość gość
Tu autorka. Tylko wiecie dziewczyny sa tez "zle strony tych prezentow" moja mala ma praktycznie wszystko od cioci... ja przez te kilka latek kupilam jej tylko kilka zabawek, ubranek... boje sie, ze mala bedzie kojarzyla ciocie tylko z prezentami, ze jak kiedys nie dostanie, albo dostanie od kogos innego mniej (a napewno tak bedzie) powie cos glupiego :/ ze np "ciocia B. To mi daje wiecej, jest fajniejsza" wiecie o co chodzi :/ i sprawi tym przykrosc :( ale wiem, ze siostrze sprawia to przyjemnosc wiec tez nie chce jej zabraniac. No nie wiem.

Gość gość
Ale to już nie kwestia ceny czy ilości prezentów, ale chyba wytłumaczenia? Tak dziecko małe może chlapnac zawsze, na przyjęciu urodzinowym niezależnie od prezentu. To będzie okazja do wytłumaczenia.