Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anulka z problemem

Proszę o poradę.

Polecane posty

Gość anulka z problemem

Moj synek na dniach konczy 6 lat. Bardzo przybrał na wadze przez ostatnie pol roku. Lubi jesc, to fakt, ale ma tez sporo ruchu... Jestesmy umowieni do dietetyka, trzeba zaczac dzialac, ale martwi mnie, ze to moze byc jakas choroba... Moze jest jakis rodzic z dzieckiem, ktory miala podobnie i podpowie mi jakie badania mozemy wykonac, by wykluczyc chorobska... Dodam, ze dbam o dzieci, nie jadaja chipsow czy ciastek bez opamietania.

Gość gość
nie przesadzaj, jeśli lubi jeść to wszystko w temacie, zapewnij mu dużo ruchu, bo przybierze na wadze jak mój chrześniak, też lubi jesć, teraz je więcej ode mnie, a ruchu zero bo już nie ma siły i nogi bolą, stawy, bo ciężki, kółko się zamyka, ma 11 lat

Gość gość
Droga analko, gówniarza na łańcuch i jedzenie wydzielaj

Gość gość
Moze i przesadzam, ale zawsze lubil jesc i do chudzin nie nalezal, ale teraz teraz bardzo przybral na wadze, momentalnie ubranka zaczelam na wieksze w pasie wymieniac, to chyba nie jest ok i jak wspominalam ma sporo ruchu, praktycznie malo kiedy usiadzie, tu rower, tam biega...

Gość gość
chodziło mi o przesadzania odnośnie choroby, nie dopisałam, natomiast na porcje zjadane i to co je musisz ewidentnie zwrócić większa uwagę z niczego się nie tyje

Gość gość
Pilnuje go, staram sie aby jadl racjonalnie i nie przeginal, czasem wiadomo, ze zje cos slodkiego, mimo to powinien chociaz ustac z waga, a tak sie nie dzieje.

Gość gość
Zanim wybierzesz sie do dietetyka, skonsultuj sie z pediatra. Przyczyn otyłości może być mnóstwo, np. cukrzyca. Ale skoro piszesz, że syn lubi jeść, to najprawdopodobniej je za dużo lub spożywa zbyt duże ilości węglowodanów prostych i/lub tluszczow w porównaniu z innymi składnikami. Nie napisalas dokładnie jak wygląda jego przykładowy dzienny jadłospis, albo jak często je produkty typu czekolada/słodycze, chipsy, fast food.