Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

9 lat róznicy między dziećmi

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie, znacie takie sytuacje?moze macie dzieci z taka róznicą?powiedzcie jak to jest?jakie są plusy i minusy.

Gość gość
2 jedynakow wychowujesz i tyle.

Gość gość
u mnie 8 lat różnicy i nie narzekam, nie było zazdrości ze strony starszego, teraz jak młodsze ma prawie dwa lata to też fajnie się dogadują

Gość gość
Znam.brat i siostra - 8 lat różnicy. Nienawidzili się od zawsze i mimo 30stki na karku nienawidzą nadal. Moj ojciec za to ma brata 7 lat młodszego i relacja ok, choć chyba logiczne, ze w wieku dziecięcym byli sobie obcy, bo co - 17 latek miał brać 10-latka na imprezę albo mu się zwierzać? Dobrze ktos napisal - to praktycznie jak dwóch jedynaków.

Gość gość
Starszy w grudniu 11 młodszy skończył roczek. Starszy dużo pomaga , opiekuje i bawi się z małym. Nie ma zazdrości , starszy czeka z niecierpliwością jak mały będzie trochę większy i będą mogli urozmaicić zabawę. Ogólnie u nas pozytywnie. A i na spacerze nawet nam nie pozwala wózka dotknąć, on pcha i koniec.

Gość gość
U mnie jest 7 lat różnicy starszy syn ma teraz 9 córka 2 i jest super . Teraz myślimy o 3 dziecku żeby już nie było takiej różnicy i żeby mała sama się nie wychowywała bo tak naprawdę przy takiej różnicy wychowuje się 2 jedynaków

Gość gość
Mam braci starszych o 12i 13 lat ode mnie i mam z każdym z osobna lepszy kontakt niz oni ze sobą. Nigdy nie czułam się jedynaczka fajnie miec starsze rodzeństwo. Mam córkę pól roczna i jezeli kiedykolwiek zdecyduje sie na drugie to nie wczesniej niż za 7 lat. Chce się nacieszyć pierwszymi latami mojej córy a nie troche ja "olac" bo urodził sie nowszy model. Uwazam ze dziecko zasługuje na poczatku na wyłączność a starsze rodzeństwo bedzie zachwycone ze rodzic daje mu trochę luzu. Ale kazdy robi jak lubi. Jedni nie lubią bawić sie z niemowlakiem to robia drugiego by miec z Glowy.

Gość gość
Ja mam brata 8 lat starszego on był traktowany jak książę ja jak podczłowiek . Negatywny stosunek do mojej osoby matki udzielił się bratu nie utrzymujemy kontaktów.

Gość gość
9 lat to mało 17 czy 18 to jest różnica:)

Gość gość
plus widzę tylko taki że zawsze to dwójka dzieci niż jedno poza tym dwóch jedynaków rośnie.

Gość gość
ja mam brata 13 lat starszego i siostrę 11 lat starsza zawsze miałam z nimi slaby kontakt jak bylam mala oni mieli nauke swoich kolegow i koleżanki jak byli starsi wspólnie wychodzili na imprezy , kiedy bylam starsza oni się wyprowadzili ,założyli rodziny,do dzisiaj a jesteśmy już dorośli swietnie się dogadują , ale może to i dobrze bo ja za to miałam mame tylko do siebi i wogole rodzice mnie rozpieszczali, za to moja lekarka ma dwóch synow i miedzy nimi jest 19 lat roznicy, wiec ma tak jakby dwóch jedynakow ,bo starszego nie ma w domu wyjechal na studia

Gość gość
Ja mam 4 córki w wieku 15, 7, 21 miesięcy i 3 miesiące. Nie ma problemow wychowawczych. Dziewczynki sie wspierają, pomagają sobie. Zobaczymy jak bedzie dalej, życie pokaże :)

Gość gość
Ciekawy temat bo mi się w końcu udalo zajść w ciążę i będzie równo 8 lat roznicy. Syn cię cieszy glaska brzuch ale zastanawia mnie co będzie jak małe się urodzi.

Gość gość
moja mama mnie urodzila jak miala 38 lat. mam starsze o 15 i 16 lat siostry :)

Gość gość
Między mną a moją siostrą jest 9 lat- przyjaźnimy się, bardzo się lubimy poza tym, że łączą nas siostrzane więzy. Jest naprawdę super, zreszyą to samo z bratem, który ode mnie starszy jest 8 lat. Teraz sama mam w domu 11 i 2 latkę - super się dogadują, mała jest zapatrzona w starszą jak obrazek, a starsza pęka z dumy, że ma małą siostrę. Starsza jest moją kartą przetargową, kiedy nie mogę czegoś wyegzekwować od młodszej - mówię wtedy "A Asia umyła już ząbki, popatrz" i młoda śmiga jak talala :D Uważam, że to nie ma znaczenia. Wszystko zależy od tego jak dzieci są wychowywane. Jeśli rodzice będą faworyzować młodsze to starsze będzie się buntowało i nienawidziło młodszego rodzeństwa i nie ważne, czy będzie rok , dwa lata czy pięć starsze. Poza tym wiele też zależy od indywidualnej osobowości, charakteru. Ile jest różnych rodzeństw, z różnoraką różnicą wieku (i małą i dużą i średnią) - każdy się dogaduje inaczej. Wiek ma tu najmniejsze znaczenie (widzę po swoim rodzeństwie, po moich dzieciach i po kuzynostwie, w którym różnica wieku jest taka sama jak między mną a moją siostrą i bratem).

Gość gość
Ja mam różnicę 8 lat między dziećmi i bardzo dobrze się dogadują - córka jest wpatrzona w starszego brata, a brat chętnie spędza czas z młodszą siostrą :) Mają 15 i 7 lat :)

Gość gość
Ja mam dwóch chłopaków,różnica 9 lat (11 lat i 2 latka)i za nic bym się nie zamieniła.Ja widzę same plusy.Np.mąż wyjechał w delegacje,to starszy pomagał mi w kąpieli,mogę ich na chwile razem zostawić i wyskoczyć do sklepu,starszy syn wychodzi z psem to też małego weźmie z sobą albo potrzebuję chwilki dla siebie to się z nim pobawi.Absolutnie nie było żadnej zazdeości ze strony starszego.A mały ciągnie do starszego i najlepiej to by go nie odstępował na krok.