Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lęk przed studiami

Polecane posty

Gość gość

Będę zaczynać od nowa studia po raz trzeci... i myślę, że tym razem już ostatni (różne miałam przejścia.. i nie chodzi o nie zaliczanie studiów.. -taa, żebym ja doszła do etapu sesji..- tylko o psychikę/a raz nietrafiony kierunek). Ale się ich boję.. nie wyszłam jeszcze ze wszystkiego.. boję się ludzi... swoich objawów, biegunki (mam to ciut złagodzone, ale nadal są straszne dni).. nie wierzę nawet w swoją zdolność do uczenia się (a chciałabym powalczyć o stypendium, bo za rok planuję wyprowadzkę.. bardzo by mi pomogło). Dodatkowo dochodzi duuży wstyd przed tym, że moi rówieśnicy mają już pokończone licencjaty/będą w tym semestrze bronić inżyniera. A ja tak do tyłu.. Choć wiem, że nie powinnam się przejmować opinią innych. Mam jednak nadzieję, że będzie dobrze. Musi być. Ktoś ma podobnie? :) P.S I proszę nie chrzanić głupich rzeczy.

Gość gość
i co z tego

Gość gość
mam 30 lat i zaczynam studia od zera. w sumie juz jedne skonczylam; do tego 2 x podyplomowka boje sie strasznie bo matematyki uczylam sie ostatnio 10 lat temu! aaa 🖐️

Gość gość
Matoly leza na studia i potem taki jest koniec

Gość gość
Studiuj obciaganie. Zrobisz dyplom

Gość gość
Ty na nich z pewnością nie byłeś, bo nie nauczyłeś się nawet CZYTAĆ :)

Gość gość
ja mam podobnie,tylko ze nie ide na studia :) po tych 2 zawalonych całkowicie sie zniechęciłam i nie pomogło zrzędzenie rodziców. jakże sie ciesze,że nie musze sie obawiac że już niedługo studia..bo nie idę na żadne

Tak naprawdę nie ma się czego bać. Wiadomo, nowe miejsce nowe otoczenie to spory stres dla człowieka, ale każdy jest tylko człowiekiem i wiele osób jest w takiej samej sytuacji jak Ty i odczuwa ten sam stres. Wyśpij się, staraj się zintegrować, najlepiej na początku z dwoma-trzema osobami a następnie systematycznie poszerzaj krąg znajomych. Oni pomogą Ci przezwyciężyć te lęki, bo kiedy zostaniesz z tym sama to poddasz się szybciej niż się tego spodziewasz. Ale jeżeli nie zrobisz pierwszego kroku sama...

Gość gość
Jesli zawaliłas juz 2 kierunki, to te studia też zawalisz. Po prostu są ludzie, którzy nie nadaja sie do studiowania i tyle.

Gość gość
Jesteś tępa jak większość ludzi "chodzących na studia". Jak ktoś pisze "chodzę na studia" to już wiadomo kim jest. Na studia się nie chodzi. Jesteście po prostu debilami, dlatego w polsce jest jak jest.

Gość gość_malinova
Nie wszyscy muszą kończyć studia. Jak widać nie wychodzi Ci to studiowanie najlepiej, więc na Twoim miejscu odpuściłabym sobie. Lepiej idź do jakiejś konkretnej pracy, potem może skończysz studia zaoczne, jak odłożysz na to pieniądze.