Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam na działalnosci gospodarczej lub znajacej sie na zasilku chorobow

Polecane posty

Gość gość

Witam Was Dziewczyny. Mam ogromny problem i z gory uprzedzam ze nie chodzi mi o kombinowanie tylko chce jakos wybrnac z sytuacji ktora mnie spotkala. Od marca 2015 r pracowalam w duzej korporacji slynacej z mobingu i nie zbyt uczciwego podejscia do pracownika. Gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy od razu postanowilam isc na L4 aby uniknac stresu i krzykow w pracy. Oczywiscie moj szef wyzwal mnie od najgorszych i z miejsca zaznaczyl ze nie mam juz go wracac po macierzynskim. Umowe mialam na 2 lata a na zwolnieniu bylam od 1 czerwca 2015. Myslalam ze spokojnie donosze ciaze i posiedze z dzieciaczkiem na macierzynskim a potem poszukam innej pracy. Niestety... w 15 tygodniu ciazy okazalo sie ze moja mala coreczka ma zespol edwardsa oraz rozszczep kregoslupa i dziure w sercu. Musialam przerwac ciaze co doprowadzilo mnie do fatalnego stanu psychicznego i fizycznego. Lekarz ginekolog powiefzial ze jezeli chce jeszcze kiedys miec dziecko powinnam sie o nie postarac w ciagu pol roki od poronienia bo ze wzgledu na moj wiek i stan zdrowia szanse na zdrowe dziecko beda beda znikome. Przebywalam wiec na zwolnieniu i planowalam ciaze po okresie odczekania 3 miesiecy jak zalecil lekarz. Plany sie zmienily bo moja "cudowna" fir.a i jej sztab prawnikow znalezli paragraf 53 pkt 1, i na jego podstawie zwolnili mniebw trybie natychmiastowym bez okresu wypowiedzenia... Jestem zalamana. Kombinuje teraz co zrobic abym mogla kontynuowac to zwolnienie do momentu zajscia w ciaze i aby przyslugiwal mi urlop macierzynski gdyz bez tych swiadczen finansowo nie dam rady. Mysle aby zalozyc dzialalnosc gospodarcza lub dopisac sie do dzialalnosci meza ale nie znam sie na tym a nie wiem kogo i o co pytac??? Zaznaczam jeszcze raz ze nie chce kombinowac z jakomis najwiekszymi skladkami na chorobowe aby potem dostawac kilkantys zasilku. Chce miec tylko tonco wypracowalam w nerwach i stresie u bylego pracodawcy. Prosze pomozcie jezeli mozecie. Dziekuje.

Gość gość
Odejdź z tej pracy.

Gość gość
Juz tam nie pracuje ale to oni mnie zwolnili i zostalam na lodzie.

Gość gość
a nie masz mozliwosci isc do innej pracy, mniej stresującej? jakbys załozyła działalnosc to niewiele dostaniesz, poczytaj sobie o aferze, że kobiety z działalnoscia dostaną 17 zł miesiecznie macierzynskiego. Nie jestem w temacie wiec polecam doczytać. Od nowego roku wchodzi ustawa z macierzynskim dla bezrobotnych jakbys równiez chciała doczytac:-)

Gość gość
Poszlabym do innej pracy tylko obawiam sie ze po tym paragrafie raczej nikt mnie nie zatrudni a poza tym w dzisiejszych czasach ciezko o prace na umowe a w innych przypadkach (umowa o dzielo czy zlecenie) znowu bede miala problem.

Gość gość
Ok dzieki za informacje odnosnie macierzynskiegon, a co gdybym dopisala sie do dzialalnosci meza jako osoba wspolpracujaca? Maz ma dzialalnosc od roku.

Gość gość
Ok dzieki za informacje odnosnie macierzynskiegon, a co gdybym dopisala sie do dzialalnosci meza jako osoba wspolpracujaca? Maz ma dzialalnosc od roku.

Gość gość
No i jeszcze dziekuje Wam za te odpowiedzi bo na innym forum potraktowano mnie jak jakas oszustke i zlodziejke a ja nie chce wyludzac kasy i dostawac zasilku po 5-6 tys tylko chce tylko to co wypracowalam w tej chorej firmie. Przez prawie 4 miesiace traktowali mnie jak g... wiec uwazam ze nie po to zaciskalam zeby zeby teraz zostac z niczym!

Gość gość
hmmm to nie jest jakaś tragedia ten paragraf a sprobowac mozesz, nie poddawaj się

Gość Inka wie
Spokojnie. W firmie meza musisz zaplacic 1100 zl zusu przez trzy miesiace w terminie i zglosic sie musis do ubezp chorobowego. Po tym czasie przysluguje ci zasiłek chorobowy. Potem normalnie macierzyńskie i jeszcze opieka na maluszkiem jesli nikt inny dzieckiem nie moze sie zajac.. idz do zusu z mezem i od razu pomoga wypelnic ci deklaracje zglaszajaca Cie do ubezpieczenia. Niestet zona nie moze placic mniejszych skladek w firmie meza. Kest traktowana jako współwłaściciel.

Gość gość
jesli dopiszesz sie do męza i bedziesz płacic składki na zus jeszcze przed zajsciem w ciąże i bedziesz pracowac jak najdłuzej w ciazy to nie powinno byc problemu. Pamiętaj że zus sprawdza tylko kobiety, które zostały zatrudnione w ciąży, odprowadziły 1-2 najwyższe składki i poszły od razu na L4. Fakt, że mąż prowadzi DG od roku nie ma znaczenia

Gość gość
A czy musze oplacic az 3 skladki jezeli mam ciaglosc z poprzedniego ubezpieczenia? I przerwa w ubezpieczeniu nie bedzie wynosila 30 dni? Jestescie Kochane dziekuje za kazda odpowiedz. Troche sie uspokoilam a co do pracowania u meza to i tak zamierzamy rozkrecic firme i naprawde chce z nimnoracowac ale nie wiem czyndamy rade aby az 3 miesiace oplavac skladki jezeli w tym czasie nie wzrosna nam dochody z racji rozbudowy firmy. Nie traktujcie mnie jak oszustki po prostu szukam rozwiazania w ostatecznosci sprobuje w jakiejs innej pracy.

Gość gość
Nawet na wyższej składce dostaniesz zasiłku tyle, że po opłaceniu składki zdrowotnej zostanie Ci 1000 zł. miesięcznie. Jak by to nie brzmiało- bardziej opłaca Ci się iść do Urzędu Pracy, zarejestrować, dostaniesz zasiłek dla bezrobotnych, a potem jako bezrobotna w razie urodzenia dziecka- 1000 zł. miesięcznie.

Gość gość
Ale przeciez jak sie jest na zwolnieniu tobsie skladki nie placi poza tym zasilek wynosi 80 lub 100 % w przypadku ciazy z ostatnich 12 miesiecy.

Gość gość
Zastanow sie bo ja fopisalam sie do meza jako wspolpracujaca i dziadowski zus odmowil mi wyplaty macierzynskiego....14pazdziernika jest sprawa w sadzie....nie popuszcze dziadom.

Gość gość
19:13 a ile byłas zatrudniona u meza zanim poszłas na l4?

Gość gość
I czy zatrudnilas sie u meza jak juz bylas w ciazy?