Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z ustaleniem terminu porodu wg USG

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny... Mam ogromny problem. Tzn dla mnie to jest męczące... Jestem w ciąży, niestety miałam bardzo nieregularne miesiączki i nie da się wyliczyć terminu na tej podstawie. I tu zaczyna się mój kłopot. Byłam u 3 różnych lekarzy i dostałam 3 inne terminy. Wszystko byłoby ok gdyby nie to ze są one bardzo odległe. Niby jestem w 13 tygodniu ciąży a tu nagle lekarz mówi ze to 11, a inny ze juz 14 z kawałkiem... Boje się i denerwuje mnie to że nawet nie wiem w którym tyg jestem i myślę ciągle co będzie kiedy przyjdzie "termin" porodu...

Gość gość
Na polowkowych badaniach w 20 tyg ci powiedza na podstaeie wymiarow dziecka.pozatym pod koniec moj gin sprawdzal co tydzien przeplywy i lozusko bo tez moje okresy byly co 25-40 dni i ciezko bylo termin ustalic.

Gość gość
I poród odbył się w terminie który podawali na usg?

Gość gość
Do 20 tyg mialam rozne terminu nawet miesiac roznicy byl. W 20 lekarz powiedzial po wymairach corki ze ma byc porod 31.12 ostatnie 6 tyg mialam co tydz sprawdzane prEplywy i lozysko czy jest ok czy sie nie starzeje lozysko zeby dziecku sie nic nie stalo bylo ok. Urodzilam tydzien przed tym terminem 31.12

Gość gość
Czyli jak mam termin np pomiędzy 28 marca a 14 kwietnia to mogę się spodziewać z Początkiem kwietnia..

Gość gość
Najbardziej wkurza jak idę na kontrolę i mówią mi ze jestem w 12 tyg. Mijają 3 tyg, kolejna wizyta i nagle 13 tydzień... Na następnej wizycie po 2 tyg mówią znów inny tydzień... Przez to nie wiem kiedy spodziewać się ruchów, który to trymestr i w ogóle Zaczynam się martwić

Gość gość
To pytanie do lekarza.niech sprawdza w ostatnich tygodnisch stan lozyska bedzie widzial jesli sie zestarzeje lub przeplywy beds zle to znaczy ze moze byc przeboszona ciaza. Ja urodzilam tydz przed terminem ale nie u kazdej tak bedzie. Niekiedy dziecko sie nie spieszy i musza wywolywac

Gość gość
Nie rozumiem tego, że będąć przypuszczalnie w 13 tc zdążyłaś być już u kilku różnych lekarzy. I ile miałaś tych usg? To troche nienormalne, co ile chodzisz na wizyte.

Gość gość
Nieregularne miesiączki też miałam, ale termian z miesiaczki a z usg prawie sie pokrywa. Nie rozumiem Twojego problemu, co ile masz to Usg? Nie wiem sama tego kiedy mogłaś zajść w ciążę przecież to się nie klei

Gość gość
Usg mam na każdej wizycie odkąd potwierdzono ciążę. Najpierw byłam u lekarza który wstępnie potwierdził, później zapisałam się do innego, który jest moim lekarzem prowadzącym, a trzeci lekarz to z kliniki w której robią badania prenatalne. Stąd 3 zupełnie różne opinie na temat wieku ciąży. I nie rozumiem co się nie klei? Ze nie wiem kiedy zaszłam w ciążę? Miesiączki miałam raz na 2-3 miesiące. Z mężem współżyje regularnie, kilka razy w tygodniu wiec to chyba nie dziwne ze nie wiem kiedy doszło do zapłodnienia... Test robiłam jakieś 6 tygodni po Miesiączce i wyszedł negatywnie. Stwierdziłam ze nic z tego i czekam aż okres przyjdzie. Po kilku tygodniach źle się poczułam i zrobiłam znów test. Wyszedł pozytywnie. Ale skąd mogę wiedzieć kiedy zaszłam..

Gość gość
Ale czym ty sie prEjmujesz? Skoro mialas prenantalne to chyba juz powinni ci z wymiarow dziecka powiedziec wiek ciazy? Pozatym czekaj do polowy wtedy maluch bedzie wiekszy bedzie lepiej widac i lekarz ci okresli wiek ciazy. Jakbys byla juz na koncowce i miala kilka terninow rozbierznych o miesiac to mozna sie martwic zeby lozysko sie nie starzalo zeby prEplywy byly w normie zeby dziecku nic sie nie stalo. A teraz czy jestes w 11 czy 15 to naprawde nie ma jakiegos kolosalnego znaczenia.i nie biegaj co tydzien na usg bo to bez sensu. A i jak juz sprawdzak u jednego lekarza bo w tak wczesnej ciazy znaczenie ma sprzet na lepszym widac lepiej na gorszym wiadomo... A ty chodzisz na 3 rozne aparaty usg wiec wiadomo ze nikt ci nie powie ktory to tydz dokladnir

Gość gość
Chyba źle mnie zrozumiałas... Chodzę do jednego lekarza i to mój prowadzący ginekolog który sam ustala kiedy mam przyjść na kontrolę (zazwyczaj co 2) tygodnie. Usg robi przy każdej wizycie. Nie "latam co tydz na usg" jak napisałaś. Tylko mam je w ramach badania...

Gość gość
Najbardziej miarodajny termin jest ten do 10 tc bo na tym etapie wielkości zarodka we wszystkich ciazach sa takie same. Potem kazde zaczyna się rozwijać i rosnac swoim tempem.

Gość gość
To pierwsze badanie pokazało termin W pierwszych dniach kwietnia a prenatalne 30 marca wiec chyba na tym będę się opierała :-)

Gość gość
też miałam nieregularne miesiączki . później też różne terminy wyliczali,ostatecznie urodziłam po 3 wywoływaniu oksytocyną wg 1 daty usg :)

Gość gość
Ale w czym Ty masz problem?? 2 tygodnie rozbieżności może byc nawet przy regularnych miesiaczkach i jest to zupenie normalne. jak ktos slusznie napisal- najbardziej wiarygodne są terminy z usg do 10-11 tc, a jeżeli spodziewasz się że termin będziesz miała np na 20 i tego 20 urodzisz, o jesteś w błędzie

Gość gość
Co ty chrzanisz?napisalas wczesniej ze jeden to kekarz ktory potwierdzil ciaze pizniej do innego sie zapisalas (twoj gin) a trzeci z kliniki jakiejs . A teraz puszesz ze do jednego chodzisz wiec?

Gość gość
Bo REGULARNIE chodzę do jednego. Tak się zdarzyło ze badanie miałam u 3 różnych. Prenatalne z reguły wykonuje ktoś inny w specjalnych klinikach prawda? Ale nie biegam co tydzień do innego robić usg jak ktoś mi wyżej zarzucił. Wybrałam juz lekarza prowadzącego i tylko on wykonuje mi usg (jak juz mówiłam robi to na każdej wizycie). I tak wiem ze nie urodzę co do dnia bo to nie jest moja pierwsza ciąża. Ale poprzednio termin różnił się dosłownie o 3 dni i urodziłam zgodnie z jednym z nich. Dzięki za odpowiedzi ale nie naskakujcie na mnie bo Zadałam pytanie które mnie gnebi i chciałam znać opinie osób które miały podobnie. Dla mnie to różnica czy jestem w 14 czy też 16 tygodniu... Chciałabym wiedzieć i juz.

Gość gość
Trzymaj się terminu z najwcześniejszego usg.

Gość gość
Termin porodu okeślony powinien być na podstawie usg z 7-8 tygodnia bo wtedy zarodki są praktycznie tych samych rozmiarów u każdej kobiety.