Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dałybyście dziecku na imie

Polecane posty

Gość gość

(któro by wam sie bardzo podobało) jeśli już by nosiło je jakieś dziecko z najbliższego otoczenia np. dzieci rodzeństwa waszego lub rodzeństwa męża, dziecko najbliższych znajomych, czy jednak wybrałybyście inne?

Gość gość
Nie. Wybrałabym inne.

Gość gość
Nie, bo to bez sensu zeby dziadkowie mieli dwie wnuczki o tym samym imieniu

Gość gość
znam taki przypadek, siostry i obie mają córki Moniki, dodatkowo są z tego samego rocznika (te córki)

Gość gość
Nie. Nigdy bym tak nie zrobiła. Cenię sobie indywidualizm.

Gość gość
ja też sobie cenię indywidualizm dlatego nie oglądam się na ludzi i nawet jakby ktoś w bliskim otoczeniu miał tak na imię, a to imię podobałoby mi się od lat to nadałabym je dziecku. nie mam zaburzonego poczucia tożsamości ani histerycznego, źle pojętego poczucia indywidualizmu.

Gość gość
Nie, no chyba że byłaby jakaś silna tradycja rodzinna typu koniecznie imię po pradziadku czy prababci, ale też nie na pewno. Dziecko ma prawo odróżniać się od kuzynów.

Gość gość
Pytałaś, dostałaś odpowiedzi, a że Ci nie pasują to histeryzujesz. Ja specjalnie nie mówiłam jak nazwę córkę, bo szwagierka która miała termin miesiąc wcześniej na pewno by "zgapiła". Tak, jestem tego pewna. Kupili taki samochód jak my, takie same meble do kuchni, taki sam tv, laptop, telefony, miała nawet podobną suknię do mojej (na szczęście podobną, bo swoją sama zaprojektowałam).

Gość gość
22.47, wow, naprawdę sama zaprojektowałaś sobie suknię? Jakie ty masz bogate życie, wow! :O

Gość gość
tak, co mnie obchodzi jak inni daja na imie

Gość gośćautorkaa
a może ma ktoś taki przypadek w rodzinie i opowie jak to sie sprawdza

Gość gość
Kazda ceni induwidualizm a na podworku same Kubusie Maje i Lenki haha

Gość gość
U mnie tak się właśnie zdarzyło...brat mojej mamy dał swojej córce na imię Ania-od zawsze chcialam tak nazwać własne dziecko. Niestety, oni byli pierwsi a że mamy dość dobry kontakt to z bólem serca zrezygnowalam... Moja córka urodziła się rok później, więc różnica wieku bardzo mała, tym bardziej nie chcialam żeby się wszystkim mylilo.

Gość gość
gość dziś No wyobraź sobie, że moje dziecko to nie Lena ani Maja. Jego imienia nie ma w pierwszej trzydziestce najczęściej nadawanych w Polsce. Moja siostra ma na imię, a na dodatek na nazwisko tak samo jak córka wujka mojej mamy. I nic z tego nie wynika. Mieszkają od siebie daleko. Moja siostra stryjeczna ma tak samo na imię i nazwisko jak druga córka tego samego wujka. I nic z tego nie wynika. Mój mąż ma brata ciotecznego i tamten nosi to samo imię. I również nic z tego nie wynika poza tym, że ich dziadek ma dwóch wnuków Eryków (mój mąż jest 8 kat starszy od tego drugiego) Jak widzisz to nie musi być żaden problem, ale według mnie może. Ja bym nie nadała takiego samego imienia, jakie jest już w rodzinie i to tak bliskiej.

Gość gość
Ja dam corce na imię Noxelia

Gość gość
Ja również bym nie dała imienia, które nosi juz inne dziecko w bliskiej rodzinie. Jest tyle imion.

Gość gość
pewnie, jest tyle imion ale co z tego skoro to jest właśnie ,,TO" imie?

Gość gość
w rodzinie mamy 2 Dominiki, pierwsza ma lat 40 i jest córką najstarszej siostry, druga ma 10 lat i jest córką najmłodszej siostry. Babcia ma 2 wnuczki o tym samym imieniu.

Gość gość
nie nie i jeszcze raz nie zawsze podobało mi sie imie Jagoda ale kuzyn mnie wyprzedził i tak nazwał core wybrałam inne imię

Gość gość
nie, wybralabym inne

Gość gość
Ja na początku chciałam dać na imię synkowi tak ja ma jego kuzyn (mojego męża brata syn :D ) bo to było moje imię nr.1 ale zrezygnowałam ,imię nr.2 nosił mój mąż a ze jakoś nie pasowało mi żadne imię dla chłopca oprócz tych dwóch to nazwałam syna imieniem męża

Gość gość
a ja tak zrobiłam podobało mi się imię brata ciotecznego córki i dałam tak samo :-p no i co ?

Gość gość
U mnie zaistniała dziwna i osobiście dla mnie bardzo niemiła sytuacja związana z takim samym imieniem Kuzyn mojego ojca dał tak samo na imię córce jak ja mam. Dziewczyna sporo młodsza ode mnie. Nikomu to nie przeszkadzało dlatego że nasze kontakty były raczej sporadyczne. Do tego nosiłyśmy te same nazwisko. Niestety moja kuzynka w wieku 17 lat umarła i któregoś roku będąc na grobach dziadków odwiedziliśmy i grób kuzynki. Dziwnie się poczułam widząc na grobie swoje imię i nazwisko.

Gość gość
ło matko :(

Gość gość
no fakt niesympatyczna sytuacja

Gość gość
Nie dałabym takie samego imienia jak jest w rodzinie - ale u nas jest taka niepisana tradycja, że imion się nie powtarza :) A już tym bardziej gdyby miało takie samo nazwisko jak ktoś z rodziny. A najgorzej to już jest jak ojciec i syn mają to samo imię i nazwisko - porażka.