Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hym 1000 wiatrakow i polska ma dosc energi

Polecane posty

Gość gość

Jest to mozliwe jeden ma moc 2 mw a polska zuzywa 15 000 gwh czyli 15 000000 mw h awiec 1000 wiatrakow razy 24 h razy 365 to jest okolo 17 mln mwh cos mi sie niechce wierzyc bo zakup wiatrakow bylby okolo 5 mld i cala polska by miala pradu dosc cos zle licze gdzie?

Gość gość
Jak myslicie

Gość gość
Ale ludzie nie chcą wiatraków ze względu na hałas,

Gość gość
Ale gdzies mam ludzi wysiedluje np tam ile nadbrzeza dajmy 40 km czyli co 40 m wiatrak i tyle comaja ludzie dogadania skoro to ma byc obowiazek to jest mega biznes i ulepszanie swiata

Gość gość
Fruwasz w obłokach, póki co jest demokracja i nikt nikogo nie wysiedli bez jego zgody

Gość gość
Niemozliwe by kazdy dal 100 zl i mamy polske zaspokojona w energie elektryczna czujecie to niemozliwe chyba amy po 100 namiesiac płacimy

Gość gość
Niefruwam tylko panstwo bedzie miec kilka km lini brzegowej i dupa eh jakbym byl uwladzy tojabym zaraz zrobil porzadek z tymi ludzmi oj tak eh ale tumany unas wszedzie a w sejmie to juz lepiej niemowic

Gość gość
Jeszcze unia by z 5 odpalila i mamy na reformę sieci ozal ale nasz zyluja ci z sejmu

Gość Król z wielkim berłem
a jak przestaje wiać, to co wtedy?? ty miernoto intelektualna?? :o poza tym wiatraki są nieopłacalne, gdyby nie dopłaty w postaci certyfikatów unijnych, to nikt by tego chu/jstwa nie stawiał! ale co debil z forum, totalny no-life, może wiedziec o energetyce? :o

Gość gość
niemcy maja w 3 i troche takich wiatrakow, wszedzie sa ich cale pola, maja takze solar valley, cale pola 'obsiane' lustrami (nie tylko dwa na jakims daszku podmiejskiego domku, takie domy maja na calym dachu takie solary), a i tak po latach uzytkowania wiatrakow stwierdzaja, ze to sie wcale nie oplaca. wiec zejdz na ziemie i skorzystaj z doswiadczenia innych.

Gość gość
Oczywiście to nie jest głupi pomysł ale ja uważam że gdyby te wiatraki umieścić w morzu gdyż jest tam najsilniejszy wiatr.

Gość gość
no ale nie rozumie cyfry nie kłamią ? wiatr musi wiac noto wiadome zemusi byc uzupelnienie w razie czego ale czujecie to hym

poroniony pomysł gdyby właściciel wiatraka miał mieć płacone za energie po cenach rynkowych, to nawet w 30 lat by mu sie inwestycja nie zwróciła, takie to jest dziadostwo :o dlatego wszyscy musimy dopłacać i przez to znacznie zawyżone są ceny energii dla konsumenta, a co za tym idzie zawyżone są też ceny wszelkich produktów w sklepach, bo przecież bez prądu niczego wyprodukować sie nie da... ludzie zejdzcie na ziemie :o

Gość gość
Hym producent muwi ze koszty wiatraku zwruca sie w 5 lat czyli policzmy koszt 5 mln produkcja 17000 mw czyli 17000000 kw czyli przypelnej pracy przez rok mamy 17 mln eh jabym zainwestowal w to

Gość gość
Sami poranioniscie i zacofani! Eh lepiej walic gory wegla w gowniany bezprzyszlosci i drogi prad!

Gość gość
Koszt zwrotu inwestycji 15 lat czyli chocby nawet tyle czy nie warto? anadmorzem duzo czesciej wieje czyli moze tobyc tylko 10 lat

Gość gość
Eh zniechecacie ludzi podajcie mi konkretne cyfry dane ile wieje gdzie i kiedy eh

Gość gość
Na początek mała uwaga, bo pomyliłaś się o jedno zero. Polska potrzebuje rocznie ok 160 TWh, a nie 15 TWh (15 000 GWh) jak stwierdziłaś. Poza tym nie da się oprzeć produkcji energii elektrycznej w kraju tylko na energii wiatrowej (następuje okres bezwietrzny i cały system elektroenergetyczny pada).

energia z węgla może być całkiem tania, wystarczy pogonić mafię węglową, a ceny surowca spadną o połowę i automatycznie przestanie być opłacalny import z Rosji poza tym taka energia może też być "czysta", są już opracowane technologie spalania węgla w samym tlenie (a nie z udziałem powietrza), dzięki czemu eliminuje się z komina wszystkie najbardziej szkodliwe związki, właściwie zostaje tylko CO2, który być może niedługo będzie można jeszcze wykorzystać do produkcji benzyny syntetycznej tyle w temacie

Gość gość
Aa mozliwe dzieki czyli 50 mld by to kosztowalo ale dałoby rade no bylby problem ze niemozna oprzyc nawietrze tylko rlektrowni ale polowe energi mozna tak produkowac i tyle potem geotermalia slonce te sa plyne wmiare heh wierze ze dalo by inaczej itaniej produkowac energi bo jest jej masa samo slonce panele w kosmosie to juz by bylo cos tylko by niszczaly ale czy niewarto probowac dlaczego elektrownie nieprobuja albo tak drogie sa hym albo moznabylo by np wiatrowa pompowac tys l wody dogory i potem je spuszczac gdyby wiatru niebylo tylko z tym byłby problem gdzie ja tloczyc ale czy to niemozliwe?

Gość Trymon
Też się dziwie, że tak mało jest wiatraków. Fakt jest tak że powinna zostać zachowana jakaś odległość od domów mieszkalnych, al eto przecież można robić pomiary hałasu np. w http://akusoft.pl/ i dokładnie to sobie obliczyć. Tym bardziej, że w Polsce jest wiele wietrznych miejsc gdzie takie wiatraki by sie kręciły aż miło :)