Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amelieie

Ile trzeba zarabiać w Polsce...

Polecane posty

Gość Amelieie

..żeby mieć taki poziom życia jak osoba pracująca w Niemczech czy w UK np. na recepcji? Mam na myśli taka pracę,którą dostałby polski emigrant ze znajomością języka,ale ktora nie byłaby ciężka fizycznie. Zastanawiam się nad wyjazdem,tutaj mam niby prestiżowy zawód,ale związany ze stresem,nie wiem czy kiedyś dojdę do dobrych pieniędzy i te zarobki obecnie.... 2,5 tys. to nie bajka w Warszawie. Chciałabym sobie spokojnie życ,nie zależy mi na wykonywaniu tego zawodu. Nie wiem ile sie obecnie zarabia na takich stanowiskach jak np.recepcjonistka w UK czy DE i jakie są tam ceny,więc powiedzcie drodzy emigranci... Tutaj mam odziedziczone mieszkanie,ktorego utrzymanie kosztuje ok. 700zł miesięcznie,więc odpada kwestia kredytu.

Gość gość
Recepcjonistka to prestizowy zawod?

Gość gość
chcę powklejać linki, ale uznaje za spamy praca w Londynie, recepcjonistka - każda oferta 7,50 - 8 na godzinę

Gość gość
za najnizsza krajowa obojetnie jakiego kraju (oprocz polski oczywiscie) liczona w euro albo funtach utrzymasz sie spokojnie. bedziesz sobie mogla oplacic rachunki, zrobic zakupy na caly miesiac (i jezeli nie bedzie to wolowina Kobe, trufle i tony kawioru z szampanem) czego bedziesz chciala, wyjsc pare razy w miesiacu do knajpki, kupic telewizor czy telefon jak bedziesz sobie chciala i jeszcze ci zostanie. nie wiem jakie masz wyksztalcenie, moze warto w nowym kraju zrobic papierek odpowiednik polskiego by liczyc na lepsze stanowisko. bo jak narazie kazdy programista z papierkiem z poslki nie musi tego robic ;) moj szwagier rok temu zrobil mag. tutaj, pracowal w jakiejs firmie i odszedl bo sie nie rozwijal jak powiedzial. wyjechal 2 miesiace temu do londynu, wynajal 2 pokojowe mieszkanie gdzies w centrum i jego pierwsza wyplata wyszla 3800 (bo jeszcze nie placi podatku przez jakies 2 miesiace).

Gość gość
ile trzeba zarabiac w polsce żeby mieć taki poziom życia jak osoba pracująca w Niemczech czy w UK np. na recepcji? to proste, praca na recepcji to minimalna krajowa w kazdym kraju, jezeli ceny towarow w polsce wynosza tyle samo ile na zachodzie to w polsce nalezaloby zarabiac minimalna okolo 4900-5000.

Gość gość
najwiekszy wydatek w UK to mieszkanie - kupno, wynajem - nieporownywaknie drozej niz w POsce. Jesli je masz, to jestes do przodu, a ile wydasz na tzw zycie itp - łatwo mozesz obliczyc - zalezy jakie masz potrzeby. Ceny wszystkie w necie.

Gość gość
recepcjonistka to neikoniecznie minimum, u mnie jest 9 na godiznę (Edynburg)

Gość gość
W PL ceny towarów sa trzykrotnie niższe juz na zachodzie. Owszem sprzęt AGD RTV jest porównywalny, ale przeciez tego nie wymienia sie co tydzień. Prxykladowo kupujesz sobie pralkę i działa ci ona co najmniej 3 lata. Nie wiem gdzie wy w PL zyliscie. Mi w ojczyźnie zyje sie lepiej niz w UK. Mam własny dom i wszystko czego dusza zapragnie.

Gość gość
gość dziś W PL ceny towarów sa trzykrotnie niższe juz na zachodzie.] porownujesz najtansze jedzenie np. slodycze robione dla biedronki, lidla czy tesco do tych markowych??? w niemczech 4 jajka niespodzianki z minionkami to (w edece, markecie drozszym niz lidl czy aldi) koszt 2,40 eu... w polsce 3 czy 4 jajka pakowane razem w tesco widzialam ostatnio za 13, 30 zl... 500g jogurt w sloiku Almighurt w przecenie w pl 5.69zl, w de widzialam w przecenie za 0.99eu... w kauflandzie w niemczech 10szt. twixow w bialej czekoladzie = 1.69eu, w polsce jeden twix to koszt 1,69zl :O ale to nie tylko niemcy, tak samo jest we francji (2x 6pak jogurtu pistacjowego w intermarche to koszt 2,70 eu, paczka ciastek magdalenek 1,49 eu, w luksemburgu na stacji benzynowej (!) 500g kawy mielonej jacobs kosztuje 3,29 ....tu nawet w przecenie nie kupisz za tyle :O) itp itd. ale nawet jezeli nie bedziesz kupowac po przecenach w niemczech, juz kij z tym, taka sama torba zakupow moze sie roznic cena co najwyzej 30% taniej (w niemczech wydasz 15eu w polsce powiedzmy juz 55zl - choc ja osobiscie za te same produkty w pl wydawalam wiecej) ale w niemczech masz min. 1300 eu a w polsce 300eu i na tym sie rozbija cala kalkulacja. na zachodzie markowe produkty jedzeniowe nie sa luksusem, tylko wyborem, czy kupujac slodycze chocby chcesz wydac o 3 eu wiecej niz kupujac te niemarkowe :O

Gość gość
Owszem sprzęt AGD RTV jest porównywalny,] nie, nie jest najtansza pralka w realu w niemczech wg gazetki 179 (klasa a+, ladowana z przodu 1200obr.) a widzialam na przecenie stojace i po 129 eu, na stronie ceneo porownywalna do niej najtansza to polar 798zl.... i caly czas pamietaj, ze ty na te najtasza pralke zarobisz min. 1300 zl (czyli jakies 300 eu) a niemiec czy francuz 1300 eu, wiec i tak lepiej na tym wychodzi niz ty ;)

Gość gość
W Polsce mało kto zarabia 1300 zł, na kasie w biedronce dziewczyny maja ponad 2 tys. Jak ci tak dobrze w Jukeju, to sobie tam siedź i nie marudź. Ja w PL zyje dobrze i na poziomie, niczego mo nie brakuje. Zarabiam 2 tys, a maz przynosi 3, a czasami wiecej. Na wszystko mi starcza i nic mi nie brakuje.

Gość rurek
a dajcie spokoj narzekacie i narzekacie ;/ bo co bo nie mozesz kupic tv czy pralki ? wystarczy posuzkac taniej i bedzie cie stać na avans.pl kupowałem lodówke, anim kupilem jezdzilem szukalem porównywałem ceny kupuje tam gdzie taniej nie narzekam