Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cichociemny95

Antybiotyk, a tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Witam serdecznie, piszę z konta mojego chłopaka. Zgłaszam się z następującym problemem. Od obecnego cyklu zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne marki Jeanine, ponoć bardzo silne tabletki jeśli chodzi o hormony. Jest to moje pierwsze opakowanie tabletek w życiu. Tabletki brałam systematycznie od pierwszego dnia cyklu o tej samej godzinie - 21:00. Dokładnie od 7 września. Cykl wynosi u mnie standardowo 28 dni. 18 września miałam wizytę u dentysty z racji chorego zęba, który przepisał mi antybiotyk Clindamycin MIP 600. Od 18 września do 20 września brałam go rano i wieczorem. 21 września przestałam ze względu na usunięcie zęba. Dnia 22 września współżyłam ze swoim chłopakiem - bez zabezpieczenia, był to jednak stosunek przerywany, który nie skończył się we mnie. W ulotce tabletek Jeanine nic nie pisze o interakcji z klindamycyną. Zarówno moja pani doktor jak i ginekolog stwierdzili, że te tabletki raczej na siebie nie działają. Jednak ogólnie antybiotyki osłabiają działanie antykoncepcji. Dzień pózniej, czyli 23 września pojawiły się u mnie plamienia, a nawet nazwałabym to krwawieniem i trwa do dziś czyli 27 września. Mam więc tutaj pytanie - czy jest ogromne prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, czy jest ono znikome ? Czym mogą być spowodowane te plamienia ? Tabletki oczywiście standardowe - 21 tabletek, 7 dni przerwy, brane przeze mnie nieustannie, do końca pozostało parę sztuk. Z góry dziękuję za odpowiedzi :D

Gość yeta
Tak szybko plamienia w ciazy bys nie dostala... Za wczesnie A jeslj to jest twoje pierwsze opakowanie to tak sie dzieje ze dostaje sie plamienia. Ja mialam przez caly cykl.. A co do antybiotykow.. Ja bym sie dodatkowo zabezpieczala bo oslabiaja... Lepiej dmuchac na zimne.