Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ale ta Polska jest smutna

Polecane posty

Gość gość

Byłam przez pół roku w Hiszpanii na wymianie studenckiej. I tam wszyscy chodzą uśmiechnięci zagadują, jacyś przystojni faceci podrywają codziennie, nawet jak się jedzie np taksówką, , u nas tylko suche " dzien dobry" i "dowidzenia" czasem gadka o pogodzie. Wiec w tym naszym kraju wszystko jest takie smutne, mało usmiechu na codzien, spontanicznosci jakiejś , formalne zwroty na "pan", "pani" itd...

Gość rzygam tym krajem
bo w polsce jest kultura sztywniaków, flaki z olejem

Gość gość
A Polacy owszem maja swoje zalety, ale my sie potrafimy wyluzowac glownie po alkoholu, a na trzezwo np do obcych osob podchodzimy bardzo sztywno , tak jak pisałam zwroty "pan " "pani" na kazdym kroku ( no chyba, ze ktos kogos zna), czasem ktos może i zagada ,ale rzadko, mało uśmiechów na ulicach i jakoś tak poprostu smutno. Tylko na jakiś imprezach, weselach w miare potrafimy sie bawic, tak na codzien to jestesmy powsciagliwi. Albo np w Hiszpanii norma jest, ze faceci nie boja sie zagadywac do dziewczyn ( i to w kulturalny sposob), a w Polsce czasem sie to zdarza żeby ktos podszedl na ulicy, ale dosc rzadko, zwyle to trabienie albo chamskie" fajna dupa"...

Gość gość
W amerykańskiej książce przeczytałam, że polacy, owszem, są gościnni i przyjaźni ale strasznie FORMALNI - na przywitanie koniecznie podają sobie ręce. Coś w tym jest, ja widzę np. że anglicy więcej się uśmiechają i na kogoś widok od razu "hello". U nas wymrukane pod nosem dzień dobry.

Gość gość
Autorko przywiozłaś z wymiany kolorowy płód?

Gość gość
A ja ostatnio byłam w Austrii i nawet tam (choc Austriacy nie uchodza za jakis wyjatkowo spontaniczny narod) zdziwilam sie jacy ludzie sa mili. Np usmiechali sie na ulicach to jest normalka, jak zamowilam w kawiarni kawe to podano mi ja ze szczerym usmiechem, u nas kelnerka przyniosla by taka kawe do stolika i powiedziała "prosze bardzo" albo cos w tym stylu, zgadzam sie z tym ze jestesmy bardzo formalni

Gość gość
bo w Polsce jest bieda i wszyscy tylko myślą o tym jak zarobić trochę

Gość gość
austria to kraj z kltorego pochodz ten co przetrzymywal swoja corke w piwnicy ?

Gość wóda i chlanie
Polska to kulturowy syf, tylko wóda, chlanie, i złodziejstwo. Jakie plusy kulturowe ma Polska?

Gość gość
Najfajniejsi ludzie są w Meksyku, Ameryce Środkowej. Mają największą radość z życia chyba, chociaż bogaczami nie są. Cudzoziemców traktują jak swoich :).

Gość gość
To raczej wynika z klimatu w jakim żyją ludzie, chodź nie tylko, ale to na inne opowiadania. Południowcy tacy jak Hiszpanie, Portugalczycy, Włosi mają gorące temperamenty, to wpływ słonecznej pogody przez prawie cały rok. Im bardziej na północ tym więcej mniej słońca i ciepła, z tego powodu więcej depresyjnych nastrojów i smutku, mniej spontaniczności i żywiołu. Popatrz jak bardzo zamkniętymi, powściągliwymi ludźmi są Skandynawowie. Czyli tam gdzie słońce operuje przez większość roku tam żyją ludzie bardziej weseli, życzliwi, pogodnie nastawieni do otoczenia także do innych ludzi. Tam gdzie ponuro, zimno i ciemno tam smutek i mniej życzliwości.

Gość gość
gość dziś sorry za błędy :-P

Gość gość
Tak, zgadza się. To wynika z : -klimatu - przyczyn ekonomicznych, bezrobocia -mentalności ( od wieków albo zabory, albo wojny w Polsce, albo komuna itd więc stad może pesymistyczne podejscie do zycia przekazywane z pokolenia na pokolenie) Ale mamy też dużo zalet jak : pracowitość ( jeśli chcemy potrafimy byc bardzo pracowici), gościnność, wyształcenie ( wynika z tego ,ze u nas zeby coś osiagnać przeważnie trzeba mieć studia,a w UK czy DE łatwiej się dorobic bez tego), kobiety sa u nas uważam powyżej przecietnej jesli chodzi o urode, i mamy bardzo duzo uzdolnionych osob np aktorów, piosenkarek ( tych troche starszego pokolenia ,ale jednak)

Gość gość
A i jeszcze naszą zaletą jest skromność. Są osoby zadufane w sobie też, ale genaralnie jestemy skromni tzn nie jest w dobrym tonie pokazywac u nas jak ktos sie uwaza oh i ah Wadą jest natomiast wścibstwo , interesowanie się sprawami innych i nietolerancja

Gość gość
my jesteśmy tak z 40 lat do tyłu w amerykańskich filmach w latach 70 tych już płącili kartą płatniczą my zywkłą naziemną telewizję która ma 30 kanaów mamy od 2 lat a oni mieli od lat 70Siątych z wypłątami tak samo średnia pensja 1700 zł bo te 4000 to nie wiem kto ma.

Gość gość
Kończąc temat, uważam że, Polacy to fajni, wartościowi ludzie, którzy nie doceniają swoich zalet i dają się szybko i łatwo sprowadzać do parteru. Jestem dumna, że jestem Polką i żyję w przepięknym kraju. :)

Gość gość
18:13 BRAWO ! :)

Gość gość
guzik prawda haha

Gość gość
18,13 brawo