Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem i chciałabym uzyskać poradę. Jestem w 4 tyg. ciąży oprócz tego bardzo źle się czuje: osłabienie, zawroty głowy i brak apetytu. Czy lekarz rodzinny wystawi mi druk L4? Obecnie wzięłam tydzień urlopu ale złe samopoczucie nie przechodzi. Wspomnę jeszcze ze pracuje 8h przy komputerze jako sekretarka w dziale DDO (pracownia rentgenowska, usg, tomografia i rezonans magnetyczny). Pół dnia w pracowni usg a pozostały czas w głównej rejestracji. Nie ukrywam ze czasami trzeba wejść na pracownie RTG i TK. Co mam robić?

Gość gość
idź do ginekologa skoro jesteś w ciąży. ON ci wystawi. Lekarz POZ nie stwierdzi ciąży, nie zbada cię ginekologicznie.

Gość gość
byłam u lekarza ginekologa powiedział ze za wcześnie przyszłam i jeszcze nic nie widać, mam zgłosić się w pierwszej połowie października.

Gość Dontpanic
Możesz iść do lekarza rodzinnego i poprosić o L4, ale pewnie wystawi Ci zwykłe ( bez kodu B- oznaczającego ciążę), co za tym idzie dostaniesz 80% wynagrodzenia, a nie 100%. Ale jak źle sie czujesz i masz pracę stwarzającą ryzyko dla dziecka to chyba warto. Potem od ginekologa dostaneisz już zwolnienie ciążowe.

Gość gość
Jaki dziwny ginekolog, no i co że nie widać? A betahcg to nie można zrobić? To potwierdza ciążę w 100% więc moim zdaniem powinien kazać zrobić badanie krwi i dać zwolnienie na jego podstawie. Rtg jest bardzo niebezpieczne w ciąży. Moja ciotka pracowała przy rentgenie jak jeszcze nie wiedziała że jest w ciąży ale jak tylko się dowiedziała przeniosła się gdzieś w "bezpieczne miejsce" a potem poszła na zwolnienie. Jej córka z tej ciąży właśnie, w tym roku zmarła na raka w wieku 29 lat. Walczyła biedna 10 lat z tym cholerstwem. Miała odjęte dwie piersi potem płuco bo były przerzuty. Nie było przypadków wcześniej w rodzinie więc to ewidentnie wina rentgenów!!!

Gość gość
no ja bym poszął do innego ginekologa

Gość gość
Porozmawiaj z szefem o przesunięciu na inne stanowisko. W rejestracji możesz siedzieć

Gość gość
Byłam w podobnej sytuacji, niestety lekarz internista nie wystawił mi l4 bo twierdził, że nie ma takich uprawnień, tylko ginekolog może wypisać zwolnienie w ciąży. Ile w tym prawdy, nie wiem, czy mojemu lekarzowi się nie chciało czy coś innego (było to w tamtym roku). W końcu zmieniłam gina i mi normalnie wypisal l4 :P