Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego nie wypisujecie się z Kościoła

Polecane posty

Gość gość

chcę zapytać skoro większości nie podoba się wiara i to co głoszą księża

Gość gość
a wiesz ile z tym zachodu? po co mi sie klopotac papierek i tak nie zmieni moich pogladow.

Gość gość
a) muszę jechać do innego miasta w godzinach 8-16 (bardzo komfortowe) po akt chrztu. A potem wysyłać to listem. b) zmieniałam nazwisko ("na życzenie"), więc żeby dokonać apostazji muszę uaktualnić swoje dane (kopia dowodu osobistego), a potem dopiero zażądać adnotacji o tym, że się wypisałam. x Więc uznałam, że osoba którą mają w swoich aktach nie istnieje. Bo nawet jak wezmę ślub to będę Anna Kowalska, z domu Iksińska. A nie Nowak jak mają czarni.

Gość gość
Bo to bezcelowe i mija się z ideą świeckiego państwa. Nigdy nie zapisałem się do kościoła i to kościół powinien najpierw POPROSIĆ o zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych. Gdybym to ja poszedł PROSIĆ o usunięcie mnie, tłumaczył się, że przestałem wierzyć czy coś tam, oznaczałoby to, że akceptuję fakt dotychczasowej przynależności do koscioła, a to nie jest prawdą. To tak, jakby jakiś spamerski telemarketer samowolnie dodał mnie do swojej bazy i nie chciał usunąć, zanim sam się nie zgłoszę i nie przejdę jakiejś tam procedury (celowo utrudnionej). Po co?

Gość gość
gdybyście nie czuli strachu przed Panem Bogiem to załatwienie takiej sprawy nie stanowiło by problemu a tak każda wymówka jest dobra ,załatwienie innych spraw urzędowych nie sprawia wam problemu a w tym wypadku po prostu zostawiacie sobie furtkę "jak trwoga to do Boga"

Gość gość
Ja się wypisałam, a jedynym argumentem księdza na to by tego nie robić było to że mnie nie pochowa na cmentarzu tylko bede lezec "pod lidlem jak pies zakopana", ale go wysmialam i zrobil co musial

Gość gość
Tak, napewno bogowie bardzo się interesują czy jeden klecha z drugim skrobną coś w książce czy nie. Pedofila Wesołowskiego chowali z biskupimi honorami i bóg normalnie klaskał z radości bo nie było adnotacji, że biskup jest pedofilem. A przy kimś będzie że się wypisał i go wtrąci do piekieł. No wspaniały bóg. Jak tak to wygląda to jakiś psychopata a nie miłosierdzie boze.

Gość gość
plują a w razie tragedi czy strachu czy kryzysu kogo w duchu proszą o pomoc " okno,drzewo,powietrze, samochód -pomocy"czy "Panie Boże-pomocy"

Gość gość
Nigdy boga o pomoc nie prosilam bo go nie ma wiec nie wiem z jakiej niby racji mialabym sie zwracac do czegos co w moim mniemaniu nie ma racji bytu, często w trakcie rozmowy mówię "o boze, o jezu, o matko", wymieniam te słowa bardzo często i jak to się mówi "na daremno", ale mówię tak bo wszyscy wokół tak mówią i juz jako dziecku weszło mi w nawyk,ale bardzo prosze, nie oceniaj wszystkich tą samą miarą. To ze Ty w obliczu zła nie potrafisz sobie poradzić i panikujesz wzywając Boga to nie oznacza, ze wszyscy tak robią, wyobraź sobie ze niektórzy zamiast się modlić - działają.

Gość gość
Bo nie chcę zostać uznana za "ateistkę" w statystykach :)

Gość gość
jedyna wiara to ;glowa i moje dwie rece do pracy zaden bog nic nigdy nie dal i nie da za friko,trzeba sie niezle w zyciu naz********ac i naglowkowac zeby godnie zyc,wiec nie p*****l mi tutaj o bozych laskach i wierze w cos co tkwi tylko w chorej wyobrazni.

Gość gość
"plują a w razie tragedi czy strachu czy kryzysu kogo w duchu proszą o pomoc " okno,drzewo,powietrze, samochód -pomocy"czy "Panie Boże-pomocy"" A skąd wiesz co kto myśli? Może sam bóg nam tu zstąpił i się wypowiada, co? :D Zreszta, nawet jak ktoś wierzy w siłę wyższą - kto Ci powiedział, że to musi być bóg katolicki? Ba, że to w ogóle musi być jakikolwiek byt rozumny? O innych systemach filozoficzno-religijnych się nie słyszało?

Gość gośćpseudonimkaanimka
Ja w Boga wierze. Ale moj sasiad jako pierwszy Polak wystapil do kosciola katolickiego o akt apostazji, potem sie sadzil z nimi zeby wykreslili go z ksiag koscielnych. Jest prawnikiem i to mu zapewne sporo ulatwilo ale trwalo pomimo wszystko kilka lat. Sad w K-cach bodajze, oddalil wniosek a sasiad skierowal sprawe do Sady Najwyzszego i wygral. Bardzo pozadny czlowiek z Niego, teraz jest chyba Buddysta. W kazdym badz razie, ciagna sie takie sprawy niesamowicie dlugo i kosztownie.

Gość gość
można być wierzącym lub nie ale jest teraz bardzo widoczna nagonka na Kościól ,ludzie zawsze jednoczyli sie w kościele od wieków a zjednoczeni ludzie to zagrożenie dla władzy i tyle w temacie wystarczy popatrzec na zgromadzenia na mszach w czasie stanu wojennego i na tym co działo się po Smoleńsku po Smoleńsku od razu skłucono naród a przypomnijcie sobie wstrząsnięci byli wszyscy i katolicy i ateisci

Gość gość
Wstrząs szybko minął, jak sekta smoleńska zaczęła tańcować na trumnach. I nic z tego wstrząsu nie zostało (i całe szczęście jak się okazuje). I nie, nie ma żadnej nagonki na kościół - po prostu kościół dostaje to co sam przez wieki wypracowywał. Jest prosta zasada - nie wp*****lasz się nikomu na chama do domu to nikt Cię po pysku nie obije. A jak jesteś byczkiem który terroryzuje ludzi to prędzej czy później nikt nie będzie chciał mieć z Tobą do czynienia. Tak samo z kościołem - wiekami siał terror i propagandę, na chama wpieprzał się (i wpieprza) ludziom do domów - to teraz dostaje zapłatę.

Gość gość
A mówienie jakoby kościół był zagrożeniem dla władzy to już szczyt głupoty i nieznajomości historii. Polecam wrócić do szkoły (świeckiej) i się poduczyć, bo wstyd.

Gość gość
mówi się ciągle o pedofili w Kościele dlaczego nie ma takiego larum o pedofili wsród np nauczycieli Trynkiewicz morderca i pedofil był nauczycielem,w Czarnej Białostockiej nauczycielka zamordowała ucznia, inna nauczycielka urodziła dziecko ojcem jest 14 latek ,nauczycielka zeSłupska ma na sumieniu 50 gwałtów na uczennicy ,nauczycielka z Legionowa gwałciła uczennice itd przykładów jest wiele wsród innych środowisk tez ale teraz jest moda dowalić Koścołowi ciekawe dlaczego?

Gość gość
może dlatego, że to kościól ponoć powinien stac na strazy moralności. Jak człowiek ma się spowiadać osobie tak grzesznej, jak ksiądz pedofil. Nauczyciel to zawód, podatki chociaż płacą...a ksiądz to ponoć powołanie

Gość gość
Jestem po studiach archeologicznych wiec musialam zdawac rozszerzoną historie i powiem Ci tylko tyle zebys sie nie wypowiadal?a na te tematy jesli nie masz pojecia. Tak sie sklada, ze poza parafiami i księżmi którzy pomagali ludziom w czasie wojny to główna władza kościelna do której księźa z pomniejszych parafii wstępu nie mieli, współpracowała z faszystami, zawierali różne ugody i godzili się na wszystko bo wiedzieli czym grozi niesubordynacja, nie mówiąc już o historii przedwojennej kiedy to kościół sam był promotorem wojen i zniszczenia, a gdyby nie przymus ze strony państw chrześcijańskich, Polska do dziś byłaby pogańska i bronilibyście nie boga w trójcy jedynego tylko innych bożków

Gość gość
trzeba wymazać Koścół z Polski i brać przykład z ZSRR Chin Korei płn tam nie ma problemu

nie jestem zapisana:)Poniewaz wierze w P.Boga nie w kosciol:):)w Kosciele rzymsko -katolickim jest narzucona wiara w matke Boska !ona nie jest swieta! tylko matka Jezusa:)dlaczego mam modlic sie do niej ? skoro to P.Bog jest stworca tym jedynym zbawicielem wladca Swiata?!

Gość gość
po co się wypisywać z kościoła aby diabeł się ucieszył , on i tak nawet niektórych zapisanych , potrafi po śmierci zawieść zwodzeniem do swego okrutnego miejsca , które nie dla ludzi jest zbudowane. W ostatnich objawieniach Bóg prosi niektórych ludzi aby samowolnie sobie piekła nie wybierali , ponieważ stawia się Jego w bardzo trudnej sytuacji.

Gość gość
autorko odwal się od kościoła i katolików widać ,że masz problem nie tylko z brakiem wiary ale i ze sobą

Gość princessinthesky
Nigdy jako osoba pełnoletnia się nie zapisywałam, więc też nie widzę powodu żeby się wypisywać. Nie wspieram tej organizacji finansowo i tyle.

Gość gość
Nie zamierzam sie wypisywac z kosciola bo tam moge uslyszec nauki Jezusa a jestem osoba wierzaca dla mnie slowa ktore padaja na oltarzu sa jak chleb lub powietrze do zycia potrzebne ci ktorzy zdradzili Boga i kosciol odpowiedza za to i nie mowcie ze nie ma Boga bo to wielki grzech!

Gość gość
Podobno do apostazji są potrzebni świadkowie, a z tym jest u mnie problem, bo rodzina nie chce się zgodzić, a takich znajomych nie mam.