Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to jest łożysko oporowe ?

Polecane posty

Gość gość

Jest tu jakiś pan co wie i odpowie ?

Gość gość
a co szumi przy wciśniętym sprzęgle coś ? Jeśli tak to jest łożysko oporowe do wymiany

Gość gość
Nie chodzi o auto tylko do nauki. Potrzebuje wiedzieć w dwóch zdaniach czym się różni łożysko oporowe od zwykłego (np. tocznego) bo nawet w wiki nie ma takiego pojęcia.

Gość gość
Nikt nie odpowie jak potrzebna pomoc ?

Gość gość
oporowe to jest takie, że działa ja się nasiśnie sprzęgło dopiero. To znaczy kręci się cały czas, ale jest ono tzw wciskowe Dałem ci linka tam pisze przecież zobacz jeszcze to może znajdziesz czego, szukasz: ww.ebmia.pl/mechanika-lozyska-rolki-akcesoria-tuleje-slizgowe-c-196_140.html

Gość gość
Chodziło mi dokładnie o zdanie: Według UDT zblocza hakowe o udźwigu powyżej 3,2 tony powinny być zaopatrzone w haki osadzone na łożyskach oporowych.

Gość gość
to znaczy, że pomogłem czy nie ?

Gość gość
Pewnie, każda pomoc się liczy.

Gość gość
no widzisz, więc kafe nie takie złe jak wszyscy piszą :) można dostać tu także pomoc. Narka

Gość gość
Oporowe to ogólnie takie łożysko które przenosi siły promieniowe czyli jak większość, oraz jest w stanie przenieść duże siły osiowe, czasem może być tylko osiowe w jednym kierunku, często jest to połączenie dwóch łożysk, np igiełkowego oraz kulkowego - osiowego. w jednej obudowie,

Gość Prezes

Łożysko oporowe to:

Cytat

Łożysko oporowe jest elementem sprzęgła, który jest dosyć często lekceważony. Wielu użytkownikom wydaje się, że taki drobny element, który najczęściej nie kosztuje dużo nie może sprawić wielkich kłopotów. W praktyce jednak awaria łożyska wyciskowego powoduje znaczny spadek komfortu jazdy, a w skrajnych przypadkach unieruchomienie pojazdu.

Źródło: <a href="https://www.sprzegla24.pl/blog/07/lozysko-oporowe-sprzegla/"> "https://www.sprzegla24.pl/blog/07/lozysko-oporowe-sprzegla/</a>