Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skonczone 8 miesiecy i nie gaworzy

Polecane posty

Gość gość

synek skonczyl 8 miesiecy i nadal nie gaworzy, bardzo mnie to martwi. Wybieram sie do neurologopedy ale do wizyty jeszcze tydzien:( Kiedy wasze dzieci zaczely gaworzyc? A może moj synek ma jeszcze czas...?

Gość gość
Nie martw sie, oczywiscie, ze ma jeszcze czas. A po co do specjalisty? Z tego powodu? Poczekaj jeszcze. Moja jednego dnia nie gaworzyla, a nastepnego obudzila sie o 5 rano i od razu dadadada itp

Gość gość
tak, z tego powodu:( martwi mnie jeszcze ze synek hmm...chyba nie rozumie co do niego mowie. Pytm np gdzie tata, albo gdzie kotek, mowie chodz do mamy itp. a on nie reaguje:(( jak pokazuje mu np kotka to on nie patrzy na kota a na moj palec:(

Gość gość
probuje go tez uczyc robic papa czy kosi kosi ale on w ogole nie jest zainteresowany:(

Gość gość
Przesadzasz i to grubo. Ma dopiero 8 miesievy, za szybko na te wszystkie rzeczy. Moha ma 10 miesiecy, zaczela gaworzyc, gdy skonczyla 7, a te wszystkie rzeczy, o ktorych piszesz dopiero od niedawna. Kosi kosi robi od dwoch tygodni, wczesniej bez zainteresowania. Nie wmawiaj dziecku niedoskonalosci, tylko ciesz sie nim i wspieraj w rozwoju

Gość gość
Dlaczeho uwazasz, ze powinien to wszystko juz robic?

Gość gość
nie umie tez trzymac sobie butelki ani pic z kubka niekapka

Gość gość
moze przesadzam nie wiem....ale najbardziej martwi mnie brak gaworzenia. Oczywiscie zaczelasm szperac po necie i wyczytalam ze to jeden z wczesnych objawow autyzmu:(

Gość gość
Moj syn zaczął gaworzyc jak miał 5 miesięcy. Teraz ma 7 i nawias mamamamamama, tatatatatata, babababababa gegegege itd.

Gość gość
Bardzo dobrze zrobiłaś, jeśli coś Cię niepokoi w rozwoju Twojego dziecka, to super, że to sprawdzasz. Nie słuchaj innych, że przesadzasz, to Twoje dziecko i Ty bierzesz za nie odpowiedzialność. Lepiej pójść do jednego specjalisty więcej i usłyszeć, że wszystko jest dobrze niż zbagatelizować i usłyszeć za kilka lat, że się coś zaniedbało i dziecko ma nieodwracalne straty z tego powodu.

Gość gość
Naprawde uwazacie, ze 8 miesieczne dziecko powinno robic papa?

Gość gość
Paoa i in oczywiście nie. Moja córka robiła w wieku ok 11 m, a jest zdrowa i inteligentna. Ale gaworzyc już powinno. A gluzy?

Gość gość
mój ma rok i nie pokazuje gdzie mama gdzie kotek itp., bez przesady, w ogole mnie to nie martwi (ale gaworzy od 6 m-ca i pije sam z kubka 360)

Gość gość
Gluzyl jak miał 4 miesiące. .teraz przestał i tylko piszczy i mówi aaa eeee takie pojedyncze litery ale to i tak bardzo rzadko

Gość gość
Wszystkie dzieci gluza, nawet te nieslyszace. W sumie, gdzie mama gdzie tata nie musi wiedzieć, chociaż chrzesnica od męża wie. Z tym palcem też bym poczekala. Wspólne pole uwagi to tak 10 miesiąc A kontakt wzrokowy? Odpowiedź na uśmiech?

Gość gość
Mój syn w ogóle nie gaworzył. Teraz ma prawie 2 lata i z mową słabo, ale oprócz tego wszystko z nim w porządku. Możesz na tym etapie u logopedy sprawdzić czy wszystko ok z aparatem mowy.

Gość gość
niestety mogę potwierdzić że brak gaworzenia to wczesny objaw autyzmu. mój syn nigdy nie gaworzył, brak wspólnego pola uwagi, brak gestykulacji, pokazywania palcem- nie rozumie wogóle tego gestu- jest autystycznym 4latkiem.