Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZy pracodawca musi przedłużyć umowę do dnia porodu jeśli ..

Polecane posty

Gość gość

jestem na zaległym 2 miesięcznym urlopie wypoczynkowym i z końcem urlopu kończy mi się umowa a jestem w ciąży ? Umowa na 2 lata , potem ciąża , macierzyński i zaległy urlop . Kiedyś tu pisałam , pracowałam normalnie , po urlopie dowiedziałam się że muszę wykorzystać zaległy wypoczynkowy po czym mam koniec umowy i nie przedłużają mi jej . Miałam zarejestrować się do UP ale teraz nie mogłabym już iść do pracy ani otrzymywać zasiłku bo nie mogę podjąć pracy , do tego nie byłabym ubezpieczona . To jest bardzo wczesna ciąża , a umowę mam teraz do końca pozdziernika . Czy jak zaniosę L4 do pracy przed końcem urlopu to podłużą mi umowę do porodu ?

Gość gość
Nie l4 a zaświadczenie od lekarza że jesteś w ciąży, a l4 jak będzie konieczne...

Gość gość
Mam tylko dać zaświadczenie o ciąży ? to wystarczy ? A jak z pensją ? Nie będę miała kasy wtedy czy jak to będzie? Zupełnie się na tym nie znam .

Gość gość
Będzie tak jak dotychczas czyli umowa na takich samych warunkach przedłużona do dnia porodu. Wnioski o wszelkie płatne urlopy (macierzyński, dodatkowy macierzyński i rodzicielski) składasz w zusie. Do czasu porodu będziesz otrzymywać normalna pensję.

Gość gość
Umowa zostanie przedłużona - zgodnie z kodeksem pracy. Więc możesz nawet przerwać urlop i poinformować pracodawcę że jesteś w ciąży i przedłożyć l4. Na pewno nie będzie zadowolony ale trudno.

Gość gość
Co wy z tym l4?! Wystarczy zaświadczenie o ciąży!

Gość gość
Musi być L4 ciążowe. Ciąża to nie choroba i jak nie będzie L4 to będziesz chodzić w ciąży do pracy

Gość gość
Autorka pytała o przedłużenie umowy, a do przedłużenia wystarczy zaświadczenie. A l4 ciążowe to dostaje sie chyba z przyczyn medycznych a nie kadrowych...

Gość gość
Tak jak zaniesiesz l4 to nie maja wyjścia i musza Ci przedłużyć umowę do porodu co skutkuje tym, ze nabywasz prawo do płatnego urlopu rodzicielskiego. L4 musi być koniecznie ciążowe abyś dostawała 100% wynagrodzenia.

Gość gość
Umowa ulega przedluzeniu tylko w przypadku gdy w momencie jej zakonczenia bylabys po 3 miesiacu ciazy.

Gość gość
To wynika z tego ze masz umowe na czas okreslony. Nie jest tak jak pisaly osoby powyzej ze jak ciaza to musi przedłużyć. Musi jesli umowa na czas nieokreslony a jesli na okreslony to jesli w momencie wygasniecia umowy (czyli z tego co pisalas na koniec października) bedziesz po 3 miesiacu ciazy-skonxzone 12-13tygodni

Gość gość
Umowa na czas określony ktora uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży ulega przedłużeniu do dnia porodu. Czyli jesli umowa Ci się skończy jak będziesz w drugim miesiącu to Ci jej nie muszą przedłużać. Nie trzeba podpisywać nowej umowy przedłuża się ona z mocy prawa.

Gość gość
który to tydzień ciąży?

Gość gość
Dopiero początek , dowiem się dokładnie u gina , jakiś 4 tydzień

Gość gość
No to niestety ale w tej sytuacji umowa ulegnie rozwiązaniu z końcem października. Nie mają obowiązku przedłużania umowy jeśli nie będziesz po 12tc. Chorobowe oczywiście możesz brać ale to i tak nie przedłuży umowy bo ona wygasa samoistnie.

Gość gość
Kurcze czyli zostaję bez ubezpieczenia i bez żądnej kasy ?

Gość gość
masz prawo w ciąży do darmowego leczenia. Jako osoba bezrobotna będziesz miała prawo do zasiłku w wysokości 1000zł przez rok czasu po urodzeniu dziecka.

Gość gość
Po pierwsze ciąża chroni przed zwolnieniem po miesiącu ciąży Umowy terminowe – są to umowy na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy. Koniec trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w przypadku umów zawartych na dłużej niż miesiąc. Gdy umowa ta wygasa po trzecim miesiącu ciąży, pracodawca musi przedłużyć ją do dnia porodu. Kobieta w ciąży nie może być zwolniona do czasu wygaśnięcia umowy.

Gość gość
O co ci chodzi gościu z 9:01? Autorka ma umowe na czas określony, która wygasa przed ukończeniem 12tc. Pracodawca nie zwalnia jej tylko nie zawiera z nią nowej umowy.

Gość gość
"art. 177§ 3 Kodeksu pracy: Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu." U autorki nie ma to zastosowania bo nie minął 3 mies. ciąży.

Gość gość
No właśnie i nie ma obowiązku takiej umowy przedłużyć jeśli dokładnie nie jest to koniec 3 miesiąca Czytaj uważnie

Gość gość
W przypadku umowy na czas określony musisz mieć skończone 12 tyg ciązy, umowa przedłuża się automatycznie. Umowa na czas nieokreślony chroni ciezarna od 1 dnia jej trwania. Czyli zostajesz z niczym. Nie może cię maz dopisać w pracy do ubezpieczenia?

Gość gość
Zobaczę co da się zrobić , podejrzewam , że to 4 tydzień bo słaba kreska , 2 testy tak mi wyszły to tego mam objawy . Okres był nieregularny i już 2 miesiące nie mam . Ginekolog w czwartek , liczę na cud bo przy pierwszym dziecku test wykazał 2 kreski w 7 tygodniu dopiero i ta druga też była bardzo słaba .