Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elizka_a123

Jak inni dorośli zwracają się do mam dzieci

Polecane posty

Gość Elizka_a123

Czasem idąc do sklepu lub do urzędu z dzieckiem, spotykam się z takimi sytuacjami, że osoby tam pracujące zwracają się do mnie na "ty", tylko dlatego, że jestem z dzieckiem. Są to zwroty (np. w urzędzie) typu: "weź mama teraz podpisz tutaj". Wydaje mi się to bardzo niegrzeczne ale jako że jestem młodą mamą to jakoś nie wiem jeszcze jak na to reagować.

Gość gość
ja jestem starą mamą i mnie to nie razi, zależy od kompleksów i luzu

Gość gość
Dla mnie to nie jest luz, bo dlaczego ludzie, którzy są dla mnie obcy i do innych zwracają się "proszę pani/proszę pana", nagle widząc matkę z dzieckiem przechodzą na Ty.

Gość gość
bo chcą być na luzie, to taki slogan nie spinaj się

Gość gość
jesteś przewrażliwona !

Gość gość
Chciałabym mieć takie problemy... Ile ja bym za nie dała!

Gość gość
Autorko, wcale nie jestes ani przewrazliwiona, ani ' bez luzu' cokolwiek to znaczy.. Ludzie pracujacy w panstwowych instytucjach sa ich twarza i niedopuszczalne jest " tykanie " petentów ! To jest klient , a nie kolezanka ! Ja na takie spoufalanie mówie krótko ze " nie jestesmy kolezankami , a pani/pan jest w pracy i prosze sie o tym pamietac ', lub cos podobnego. Nie pozwalam sobie gdy pracuje na takie spufalanie i traktowanie lekcewazaco klientow i tego samego oczekuje. Jak ktos jest stalym kilentem i go lubie mówie do niego po imieni z forma pan/pani. I nie mam ' kija w du/pie ', jestem po prostu dobrze wychowana , znam zasady, a na luzie to jestem poza praca i poza suzbowa płaszczyzną Wbrew pozorom i legenda ludzie naprawde sa drazliwy na punkcie ' tykania ', nawet jesli lezy to w ich kulturze np. UK Mieszkam w IE i im wyższy czyjsc poziom, czy to wykształcenia czy status spoleczny, tym bardziej widac klase i przestrzeganie zasad wychowania i kultury.. Tykanie po imieniu jest nie na miejscu, dopuki dana osoba sama tego nie zaproponuje :) A i tak czasami po prostu sie nie da z samego szacunku do danej osoby :)

Gość gość
Musisz być mega małolatą, również mentalnie, skoro takie rzeczy Ci przeszkadzają. Sprawdza się stara prawda, że im mniej ktoś znaczy tym większe ma mniemanie o sobie.

Gość gość
Jeszcze mi sie to nigdy nie zdarzylo a jestem mama od 11 lat