Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szok dla mnie

Wysiękowe zapalenie ucha u 3 latki

Polecane posty

Gość Szok dla mnie

Czy któraś mama boryka się z taką chorobą ucha u swojego dziecka?

Gość gość
To jak jej dbałaś o uszy? Ja p. ale mała musi cierpieć :O

Gość gość
moje miało w tym wieku przeszło, badanie słuchu wyszło źle, ale teraz słyszy to jest wina wszechobecnego kataru, teraz kataru u nas mało, to i słuch dobry

Gość gość
Po zakonczonym leczeniu trzeba zbadac sluch czy plyn nie pozostal . jak autorka ma byc winna? Smieszne jestescie

Gość Szok dla mnie
Mała ma ciągle katar i non stop infekcje plus 2 razy miałą zapalenie ucha , 2 dni temu byłam w klinice w Chorzowie i tam wyszło wysiekowe zapalenie ucha prawego - dostała leki za 2 miesiace kontrola, ma niedosłuch na prawym uchu. Ma mieć też wycinany migdał w przyszłym roku. Martwie się . Od maja non stop chora w przedszkolu była tylko 8 dni i do końca grudnia już nie pójdzie. Nos zatkany ma krzywą przegrodę którą dopiero po okresie dojrzewania można skorygować. Już mi rece opadają.

Gość gość
Syn miał. W wieku 8 miesięcy i w wieku 2 lat. Wszystko jest ok.

Gość Szok dla mnie
A pamietacie jakie leki miały wasze dzieci, moja dostała lek przeciwalergiczny Hitaxa, krople do nosa Floxal, i Lymphomyosot w kroplach.

Gość gość
Nie przejmuj się, będzie dobrze

Gość gość
Mój syn miał w wieku 5 lat. Idź do dobrego laryngologa. Przyczyna może być alergiczna lub powiększony trzeci migdal. My mieliśmy sterydy donosowe w celu zmniejszenia migdala, ale skończyło się zabiegiem usunięcia migdalka i jednocześnie syn miał odciągnięty plyn z ucha ( czasem wstawia się dreny w uszy, ale u nas tego nie bylo). Zabieg w ramach chirurgii jednego dnia, wszystko minęło jak ręką odjal i problem nie wrócił.

Gość gość
Bylas w chorzowie to bardO dobry oddzial laryng na slasku. My mielismybsteryd nasonex i pomogl Jest na recepte

Gość Szok dla mnie
Dziękuję dziewczyny że odpisujecie, u nas nasonex nie sprawdził się jak również nie wiedziałąm że ma wysięk w uchu dopiero zmiana laryngologa i inne leki mają udroznić nosek. Na zabieg migdała troszkę poczekamy żeby o te kilka miesięcy była starsza

Gość gość
my mieliśmy zwykły nasivin do nosa tylko dla dorosłych, bioaron c na wzmocnienie, a wcześniej antybiotyk to tyle, ale to było 2 lata temu i młody do dziś ok, katarów już mniej to i słyszy dobrze, na badaniu słuchu nie byłam, bo nikt nie kazał,

Gość gość
Ech....sie znawczyni odexwala z wczoraj 9.43 Wysiekowe zap.Nie Boli !!! To wlasnie ta ciemna strona zwyklych katarow , bo przewody sluxhowe u dzieci sa waskie , robi sie obrzek i plyn zostaje w uszach powodujac niedosluxh. Gdy leki nie pomagaja zaklada sie tuby wentylacyjne zeby udroznic kanaly. Nas , tzn mojego synka to czekalo ale leki zadzialaly i sluch powrocil. Niestety zaczelo sie przedszkole a z nim katar, bo tak ogolnie to maly nie choruje na zadne anginy czy oskrzela itp.Antybiotyki bral moze ze 4 na cale swoje zycie( a ma 4,5 r). Warto by zrobic testy alergiczne , bo te obrzeki moga choc nie musza miec takie podloze. I trzeba kontrolowac sluch !!! Booga pojawic sie problemy z nauka i koncentracja. Nic nie zaniedbalas jak sugeruja niektore glupiomadre....

Gość Szok dla mnie
Gość 9,30 dziękuję Do alergologa się wybieram, moja w czerwcu miała zapalenie ucha i teraz we wrzesniu , pediatra przepisał antybiotyk i przeszło, ale katar cały czas , kaszel też. Do tego zauważyłam że słabiej słyszy na prawe ucho dlatego pojechałam do Chorzowa skonsultować córkę, i tam jak pisałam wysięk. Mam nadzieję że obędzie sie bez drenaży ale migdał i tak usuniemy.

Gość gość
słuchaj ktoś wyżej napisał o wąskich dziecięcych przewodach nie tu tkwi problem otóż te przewody ustawione u dzieci są poziomo, u dorosłego ustawiają się z biegiem lat bardziej w pion i dlatego tylko dzieci maja takowe zapalenie płyn nie ma jak odpłynąć z ucha, bo przewód jest poziomy, ja już mam nachylony, wiec nie łapie wysięku to tak po krótce no i takie nachylenie zaczyna się od 7 roku zycia wiec trochę jeszcze cierpliwości tak i wysiękowe nie boli, bo jest przewlekłe, boli ostre zapalenie, przebiega często z gorączką lub stanem podgorączkowym wysiękowe to inaczej płyn w uszach

Gość gość
Otóż to. U dzieci przewód sluchowy jest krotszy i od kataru do zapalenia ucha szybciej, bo bakterie maja krotsza droge. I lepiej kiedy jest wysiek, bo plyn wyplywa, a nie gromadzi się i może powodować zwiekszone cisnienie, ból, a w konsekwencji uszkodzenie sluchu. U nas wlasnie kończymy Zinnat i Dicortineff i jest dobrze. I to nie jest żadne zaniedbanie, bo zapalenie ucha, jak się powszechnie sądzi, nie jest od wiatru czy nienoszenia czapki. Jest od bakterii.

Gość Szok dla mnie
U mojej małej jest o tyle duży problem że rok temu tak niefortunnie upadła na twarz w domu że uderzyła się w nos i przegroda jest przesunieta, cały czas tam gromadzi się wydzielina , plus migdał , łapie mi wszystkie choroby z jednej w druga wchodzi. Zgodzę się z tym co piszecie bo córka pierwszy raz była przeziebiona i pediatra zawsze sprawdzał ucho wyszło zapalenie -antybiotyk Augmentin, teraz we wrześniu córka powiedziałą że boli ja ucho , temperatury nie miała - lekarz przepisał amotax ,dostałą dwie serie ale nie pomógł dopiero Klacid zadziałał, no i kilka dni temu wizyta u laryngologa i diagnoza jaka pisałam. Miała robione 3 badania komputerowe słuchy i każdy wykazał niedosłuch w prawym uszku.

Gość gość
Autorko powinno się poprawić po wycieciu migdalka. U mojego syna od 3 do 5 roku życia też ciagle katar, anginy, zapalenia uszu, niedosluch. Po wycieciu migdala wszystkie problemy minely. A bylo do tego stopnia, ze nie jadl, bo przelykanie sprawialo mu ból.

Gość Szok dla mnie
Dziekuję Wam za odpowiedzi, optymistyczniej na to patrzę. Szkoda mi jej że do przedszkola nie może chodzić, tak tęskni za dziećmi.

Gość gość
ale czemu nie chodzi do przedszkola? a co do wycięcia migdałka to tak optymistycznie nie patrzyłabym mój chrześniak ma wycięty i choruje jak zły, a katar ma non sto, ze ma już 11 lat to wysięków już nie miewa ja miałam 3 migdał od zawsze niby powiększony, miałam już termin operacji lekarze raz mówili, ze wycinać, raz, ze nie w końcu nie został wycięty, z biegiem czasu przestałam chorować, uszy się poprawiły, słyszę teraz normalnie i nie jestem lżejsza o migdał bo migdał też jest potrzebny

Gość Szok dla mnie
Nie może a raczej nie powinna chodzić do przedszkola ponieważ w uchu jest siedlisko bakterii i jeszcze może coś gorszego załapać

Gość gość
Autorko, moja córka póki co nie miała ani razu, ale obie córki koleżanki tak - zakładali im dreny, żeby płyn odpłynął. Obie dobrze słyszą, starsza chodzi już do szkoły, a młodsza do przedszkola, ale też miała z tego powodu dłuższą przerwę.

Gość gość
Mój syn od urodzenia to ma. Teraz ma 2 latka i już jest po drenażu.

Gość gość
I mój też leczony w Chorzowie na Tr******.

Gość gość
Gościu z 10:09- mój laryngolog powiedzial, ze wysiękowe zapalenie ucha mija ok. 12 roku życia, więc to by pasowało. Tylko powstaje pytanie ile do tego czasu powstanie trudności w związku z tym, ze dziecko nie słyszy. Ja pisałam wczesniej, ze mój syn miał zabieg w wieku 5 lat i naprawdę jestem zadowolona. Sluch powrócił, zniknęlo chrapanie. Trzeba tez pamiętać, ze usuniecie trzeciego migdala niekoniecznie wpływa na stan zdrowia w ogóle, nie taki jest cel tego zabiegu. A wracając do autorki- skrzywiona przegroda to oddzielny problem, syn mojej koleżanki z tego powodu często choruje na zapalenie płuc, podobno to typowe, bo nos nie oczyszcza się prawidłowo tylko byle katar schodzi od razu w dolne drogi oddechowe... Nie zaniedbajcie tego...

Gość gość
Mój syn również mial usuniety migdal w wieku 5 lat i po zabiegu minely problemy z katarem, anginami i zapaleniami uszu. Często powiekszony migdal jest siedliskiem bakterii i z niego rozsiewaja się na cały układ oddechowy. Zresztą znam wiele dzieci, u których po wycieciu migdala minely problemy z infekcjami, anginami, katarem itp. Zdrowy migdal to bariera ochronna ale chory, powiekszony to przyczyna wielu problemow i trzeba go wyciac