Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

polka120

Co zrobić gdy urodzą się niechciane szczeniaki?

Polecane posty

Co zrobić gdy urodzą się niechciane szczeniaki? Nasza suczka w tym roku nie była szczepiona, po po śmierci jej matki stary zapomniał o szczepieniach i jest duża możliwość że zaszła w ciąże. Bo mama mówi że na podwórko zleciało się pełno psów i rozerwały nawet siatkę do jej zagrody. Ona teraz troszkę przytyła i raczej się oszczeni. To Było pod koniec września więc mam jedno mniejsze pytanie... kiedy powinna się oszczenić? I teraz konkretnie. Co mamy zrobić z tymi szczeniakami:(. Ja wolałabym żeby zostały ale przecież nie możemy wychowywać całej zgrai szczeniaków. Myślę o oddaniu ich do schroniska ale nie wiem w jakim wieku można to zrobić. Najlepiej jak najszybciej bo jeszcze nasza sunia się do nich przywiąże:( Mam zamiar popytać w okolicy czy ktoś nie chce szczeniaka, i jednego jak będą ładne weźmie też moja babcia bo jej pies już jest stary. Nie wiem czy to coś pomoże : -ona ma już 2 lata, -Jest to jej pierwsza ciąża, -Od początku była szczepiona i pilnowana. Proszę o odpowiedzi, bo nie mam pojęcia co zrobimy. Może ja jedno wezmę a tego bandziora oddam?

Gość gość
Szczeniaki musza mieć 2 mies, nie oddawaj oseskow!!! I nie do schroniska!!! Rozmieść ogłoszenie w necie, u weta, rozgłaszaj gdzie sie da. I nie rób im krzywdy, nie zabijaj ani nie top!!!

Gość gość
co za ludzie. suki trzeba sterylizować a psy kastrować to wtedy nie ma "niechcianych szczeniaków". jeszcze to możesz zrobić i to jak najszybciej. sterylizacja razem z aborcją plodów.

Gość gość
druga możliwość to "uśpienie" ślepego miotu. jak masz jakichś chętnych na pieski to kilka możesz zostawić ale resztę dopóki są jeszcze ślepe zabierz do weterynarza i niech je humanitarnie uśmierci. to naprawdę lepiej niż te pieski miały by później żyć w jakichś tragicznych warunkach, maltretowane przez jakichś sadystów a na końcu zdechnąć z głodu i zimna przywiązane gdzieś do drzewa w lesie przez właścicieli którym na nich nigdy nie zależało ale je wzięli boś ich namówiła. bezpańskich i maltretowanych psów jest w polsce tak dużo że to jest po prostu sadyzm doprowadzać kolejne suki do rozrodu. czy wy ludzie sumienia nie macie czy mózgu? niby deklarujecie że "kochacie zwierzęta" a doprowadzacie do tego że będą żyły i umierały w cierpieniach.

Gość Dama w eMpowerze
Szczeniaki MUSZĄ być przy matce 8 tygodni. Naturalnie mogą i dłużej ale 8 to minimum dla prawidłowego rozwoju.

Gość gość
Zrobić sterylizację aborcyjną jeśli to jest jeszcze możliwe,skonsultuj się z lekarzem szybko.U znajomych kocica tak miała,żyje i ma się dobrze.Po co komu kolejne niechciane zwierzęta,już jest pełno tego nieszczęścia:-(

Gość gość
10n tygodni i oddać w dobre ręce.

ok . poczekam jakieś 2-3 miesiące . A potem to się zastanowię czy któregoś zostawić a resztę oddać w dobre ręce.

Gość gość
Oglos na OLX napewno ktoś weźmie

Gość gość
i weź ją do domu - w nocy są już przymrozki ! A po wszystkim psinka do sterylizacji !!!

ok ! Moja siorka tak zrobiła a piąteczkę mieli. Jedną sunie nasz siostrzeniec ( mam jeszcze dwie) kazał sobie zostawić no to mu ją zostawili.

Gość gość
wkładasz te szczeniaki do worka lnianego, taki po kartoflach. I z całej siły walisz kilka razy o mur lub ścianę. Najlepiej raz a dobrze, żeby nie cierpiały. Potem robisz gulasz na obiad. Smacznego :D

Gość gość
Gość 13:58 szkoda ze twoja matka taka nie zrobila

Takie podstawowe pytanie mam - kilkakrotnie wspominasz o szczepieniach w kontekście zajścia w ciążę twojej suki - co to ma do rzeczy? W ogóle wiesz, skąd się biorą dzieci/szczeniaki? Myślisz, że z bakterii albo wirusów, przeciwko którym się szczepi?

Gość gość
uśpij, nienawidzę psów :D

Gość gość
STERYLIZACJA ABORCYJNA- jeśli nie wierzysz w to rozwiązanie-zobacz co o tym mówi weterynarz i miłośniczka zwierząt p.Dorota Sumińska!

no tak, tylko pytanie jest odnośnie szczeniaków które już się mają narodzić, w sensie pies już jest w ciąży. Zapobiec można temu wcześniej, ale co jak już jest za późno na sterylizację http://pogrzebypraga.pl tylko nie proponujcie mi nic związanego z śmiercią i pogrzebami ;) ...

Gość gość
STERYLIZACJA ABORCYJNA- jeśli nie wierzysz w to rozwiązanie-zobacz co o tym mówi weterynarz i miłośniczka zwierząt p.Dorota Sumińska!

Gość gość
Nigdy nie ma pewności,że ktoś zechce te szczeniaki.Jedni mówią,że wezmą,a potem jednak nie i zostaniesz z całym stadem psów.Nie kieruj się emocjami,nie słuchaj fanatycznych psiar i kociar,bo to twój problem,ty płacisz za wszystko,im się dobrze gada.Schroniska pełne psów,domy tymczasowe teżJuż 3 razy ktoś poruszył temat sterylizacji aborcyjnej.Po co komu kolejne niechciane szczeniaki.:-(

coś w tym jest, co mówisz :) Ja jakbym miała niechciane szczeniaki to chciałabym je oddać komuś, a nie do schroniska. Najlepszym sposobem jest facebook i ogłoszenie, ale do tego potrzebne są dobrze zrobione foteczki np w http://wsstudio.pl razem ze szczeniaczkami. Nie jest to droga sprawa, a lepiej żeby takie szczeniaki miały godziwe życie u innego właściciela skoro ja nie mogę się nimi zająć np. z powodu finansowych.

Gość gość
Tak,mam w miarę rozsądne podejście od kiedy mieszkam w pobliżu schroniska.Już nieraz ratowałam szczeniaki czy kocięta porzucone w przydrożnym rowie,lesie czy śmietniku.Więcej zwierząt trafia do schronisk niż do adopcji.Mam psa i kota i wystarczy:-)

Gość gość
Duże zainteresowanie jest na OXL (była tablica.pl) , tam zamieść zdjęcia i opis piesków i podaj miasto.

Gość Dosdo
Można je sprzedać w sklepie zoologicznym na karmę dla węży. Legalnie bez problemów.