Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

o co chodzi mojej matce? Wyjazd do notariusza.

Polecane posty

Gość gość

Umarł ojciec. Mieszkanie jest zapisane na mamę i zmarłego ojca. Jest testament, że ojciec przekazuje swoj majątek żonie, czyli mojej mamie. Teraz ja i brat musimy lecieć do notariusza, po co??? Mamy prawo do części i trzeba się zrzec czy co ona mogła wymyślić?

Gość gość
Tak, cześć wam się należy. Tylko nie pamiętam, ale zdaje się ze połowa tego co matka. Lepiej to załawić formalnie, bo różnie w życiu bywa.

Gość gość
A ojciec żadnej laski nie robił (bez urazy), że zapisał na matke, jak mieszkanie jest zapisane na ich dwojga. No chyba że kupił je jeszcze przed ślubem.

Gość gość
Macie prawo do zachowku. A wyjazd do notariusza- dla mnie niezrozumiały, ale może tam jest testament i musicie potwierdzić że zapoznaliście się z jego treścią?

Gość gość
Notariusz was poinformuje ze całosc dla matki i ze nie nalezy sie wam zachowek .

Gość gość
gość dziś A ojciec żadnej laski nie robił (bez urazy), że zapisał na matke, jak mieszkanie jest zapisane na ich dwojga. No chyba że kupił je jeszcze przed ślubem. x gdyby nie zrobił testamentu połowa na matke a druga połowa na żone i dzieci a tu juz byłby problem

Gość gość
Nalezy sie .Zachowek ZAWSZE sie nalezy :) tylko Ty i brat musicie sie zrzec i będzie wszytko ok w papierach .

Gość gość
?Jezeli ojciec zaznaczył o zachowku to nie dostaną :)

Gość gość
po raz kolejny zachowek zawsze sie nalezy

Gość gość
po raz kolejny nie nalezy jesli ojciec zaznaczył w testamencie ze sie nie nalezy :) jezeli takiej inf nie ma to owszem

Gość gość
Musiłaby ich wydziedziczyć.

Gość gość
ojej na razie mówimy o spadku po ojcu który wyraził swoja wolę - czyli pozamiatane . Nie musi wydziedziczac ! co wy twozrycie ?

Gość gość
Zachowek ZAWSZE sie nalezy prawo w ten sposob chroni tych którzy zostali pominięci w testamencie . Chyba ze ojciec wydziedziczył dzieci to wtedy nie sie nie nalezy ale to jest bardzo trudne .

Gość gość
"gość dziś po raz kolejny nie nalezy jesli ojciec zaznaczył w testamencie ze sie nie nalezy usmiech.gif j" nie ma czegoś takiego

nie prościej po prostu zapytać mamy do czego tam jesteście potrzebni ? chyba prostsze i skuteczniejsze niz dywagacje kafeteryjne :)

Gość gość
Tak, ale zachowek należy się ZAWSZE, poza przypadkami wydziedziczenia, spadkodawca nie może w testamencie zastrzec że kogoś tego prawa pozbawia! Jeżeli wcześniej dzieci dostały darowizny w odpowiedniej wysokości można potem uznać że te darownizny pokrywają zachowek. Może cały majątek zapisać żonie, oczywiście, ale dalej zostaje kwestia rozliczenia zachowku jeżeli dzieci będą się tego domagać. Notariusz pewnie żeby potwierdzić zapoznanie się z testamentem, chyba że mama faktycznie chce żebyście zrzekli się prawa do zachowku jeżeli nie macie z tym problemu. Czemu jak człowiek nie zapytasz mamy?

Gość gość
Ja myślę ze mama chce zeby dzieci zrzekły sie prawa do zachowku . Wtedy w papierach bedzie wszystko ok .

Gość gość
Zachowek należy się w przypadku testamentu. Testament zawsze można podważyć, DAROWIZNY- nie. W darowiźnie nie ma prawa do zachowku.Gdyby ojciec wydziedziczył dzieci to i przy testamencie nie mają prawa do zachowku.

Gość gość
Tu nawet jakby się prawnik wypowiedział i tak wiecie lepiej :p

Gość gość
Prawdopodobnie testament jest sporządzony notarialnie i będzie odczytany u notariusza, przed którym został sporządzony, taka jest praktyka. Nie ma czegoś takiego jak skuteczne zrzeczenie się zachowku. Jest możliwe zrzeczenie się dziedziczenia, ale tylko za życia spadkodawcy, w formie aktu notarialnego. Pozdrawiam, radca prawny na macierzyńskim :)

Gość gość
Hej. Zapytam, zapytam, za tydzień jak będzie w Polsce. Po prostu chciałam wiedzieć o co może çodzic. Czyli mamy się zrzec zachowku i będzie ok?