Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zna się ktoś na prawie i może mi pomóc?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pewien problem. Mieszkam w UK . Kilka miesięcy temu ja i kilka osób zostaliśmy oszukani na łącznie około 1000 Ł przez pewną dziewczynę. Nie mamy żadnej umowy , wszystko odbywało się na słowo i mailowo, ale nie o tym chciałam. Po prostu dziewczyna mnie ignoruje, a wiem, że udziela się publicznie chociażby na fb. Mam jej zdjęcia, jej dane, informacje o znajomych itp. Wiem, że pieniędzy nie odzyskam, natomiast zastanawiam się, jak to ma się w świetle prawa, jeżeli udostępniałabym publicznie jej wizerunek, i ostrzegała ludzi przed nią, jako oszustką? Czy mogę upubliczniać nasze rozmowy, jej zdjęcia, opis sytuacji itp? Czy mogę mieć przez to problemy? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)

Gość gość
Nie wiem jak w UK, w Polsce możesz mieć problemy jeśli nie będziesz w stanie udowodnić, że to co napisałaś jest prawdą. Z cywilnego to ochrona dóbr osobistych i odszkodowanie lub zadośćuczynienie, z karnego skaz za zniesławienie. Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że masz rację to nie masz powodów do zmartwień.