Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie dobre obiady bezmiesne?

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny,jak w temacie.Nie mam nic miesa,muszę do następnej soboty gotowac obiady(jest nas trojka,nastolatek,ja i dwulatek).W sobotę wraca mąż i wtedy będę mogła jechac na zakupy. moglabym zamowic np z tesco,ale nie kupuję mięsa w marketach,raz kupiłam cwiartki z kurczaka i były zielone od spodu,ta czesc,która dotykała tacki. Mieszkam na wsi,jest tu jeden sklep ,ktory mięsa nie prowadzi,są czasem wędliny paczkowane,lecz tez rzadko. Teraz ,co mam w domu:ziemniaki,warzywa podstawowe,ryż,kaszę gryczana,mąkę,cukier,przyprawy,kaszę jęczmienną,makarony,sporo wędliny,jaja,mleko,olej,masło,ser żółty,kila pieczarek,sos do spagetti. i tak myślę,ze dziś zrobię kopytka (dzieci lubia)starszemu z bułką tartą a małemu z warzywami,jutro np jajko sadzone z ziemniakami,no a potem? moze ma ktos sprawdzone dania bezmiesne?

1) placki ziemniaczane :)) potrzebna tobie maka widze ze jajka masz:)) 2) makaron z pieczarkami i posypany serem :)) 3) ryz z warzywami 4) zapiekanki z wedlin i sera 5) nalesniki z dzemem

Gość gość
Makaron z pieczarkami,jeszcze nie robiłam.A mozna dac dwulatkowi pieczarki?jeszcze mu nie podawałam. a,i mam cos koło 130zl,zeby nie było;)

nie bardzo :)) dwulatek nie powinien jadac grzybow czy pieczarek :)mozesz zrobic z samym serem :))podpiec w piekarniku :))

Gość gość
pierogi z kaszą można zrobić, albo ziemniaki, jajko gotowane i sosik chrzanowy, tylko byś musiała chrzan dokupić, pyyycha

Gość gość
A jakbym chciala młodemu ugotować zupę?Ale nie mam żadnej kosci.Na samej wodzie wiadomo,ze nie,ale jakbym dodała masła lub oleju?

Gość gość
Dzięki,Marta,pysznie ten ryz wygląda

Gość gość
Oleju nie . do miseczki zupy dodaj masełka.

Gość gość
ugotuj krupnik, skoro masz jakąś wędline to można dodać, albo zupa pieczarkowa, makaron z białym serem i skwarkami jeśli lubicie

Gość gość
Dzieki za podpowiedzi.Skorzystam:)

Gość gość
Pamiętaj żeby dostarczać w diecie żelazo. Jeśli dwulatek jest karmiony mm lub kaszkami na mm, to jeszcze ok, bo tam dodają żelazo, ale i tak warto pamietać o natce pietruszki, buraczkach, fasoli, kaszy gryczanej, żółtku jajek i do tego sporo produktów z witaminą C. Może jakies kotleciki z kaszy gryczanej, jajka, startej marchewki i natki pietruszki, do tego buraczki.

Gość gość
np. zupy kremy - jarzynową, cebulową, krem z marchewki. warzywa najpierw podsmaż na oliwie, potem ugotuj, dopraw i zmiksuj. z innych potraw to np. pieczone ziemniaki i inne warzywa, makaron z sosem pomidorowym, ziemniaki + surówka + jajko sadzone, pierogi ze szpinakiem, ruskie pierogi, naleśniki - z serem, z dżemem, z owocami, z serkiem homogenizowanym, ze szpinakiem czy z czym tam lubisz; możesz zrobić ziemniaki faszerowane - np. szynką i serem żółtym, jakąś kaszę z sosem pieczarkowym (ale to już nie dla dwulatka), ryż z jabłkiem, makaron z sosem truskawkowym (jeśli dostaniesz mrożone, np. homogenizowane), leczo...

Gość gość
Grzybów leśnych dziecko nie powinno jeść do kilku lat.Pieczarki może powyżej 1 r.ż.

Gość gość
Moj mały je prawie wszystko,nie wybrzydza,kasze i ryz lubimy wszyscy.zwykle robilam kasze z gulaszem,i buraczkami,ale te inne sposoby chętnie wypróbuję syn je kaszkę na mm tylko raz dziennie.

Gość gość
Ziemniaki z cebulką i maślanką + jajka sadzone Naleśniki Spaghetti Placki ziemniaczane Makaron lub kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym Pierogi ruskie - musiałabyś tylko dokupić kawałek dobrego sera i cebulkę :) Na deser może być np. ryż na mleku :P a na śniadanie jajecznica z wędliną :P

Gość gość
-babka ziemniaczana z wędliną - zapiekanka z warstwą makaronu, podsmażonych wędlin i ugotowanych warzyw, na wierzchu beszamel lub śmietana/jogurt z serem j jajkiem - risotto warzywne czyli ryż wymieszany z warzywami podlany sosem jw. - farszynki z nadzienien np z marchwi, poszukan przepisu ale to proste gotuje się 0,5 kg ziemniaków w mundurkach oraz 3 marchewki. Ziemniaki obrać, utłuc z 1-2 jajkami oraz szklanką mąki ziemniaczanej. Zarobić ciasto (gdy jest zbyt ciężkie i mączne można sodać odrobinę wody) a potem zrolować jeszcze ciepłe, pokroić jak wielkie kopytka. Marchewkę pokroić poddusić z cebulką zagęścić np.łyżką mleka i kaszy mannej. Kawalki ciasta rozpłaszczyć nalożyć kopiastą łyżeczke farszu, zalepić, formować placuszki, smażyć na rumiano. - zupa ze smażonym boczkiem zamiast kości - pierogi z farszem jaki tylko wymyślisz ;) - pyzy ziemniaczane z innym nadzieniem niż mięso - tortille z warzywnym farszem - racuchy z jablkiem lub ryż z jabłkami

Gość gość
placki z jabłkiem lub bananem (jabłko starte, banan pokrojony w plasterki, ciasto jak na naleśniki, tylko trochę gęstsze) makaron ze szpinakiem zapiekany kalafior / brokuły pod beszamelem kopytka z masłem i cukrem lub ze skwarkami

Gość gość
ja czasami robie na obiad cukinię, kroję w plastry, panieruję w jajku i bułce, smażę i podaję z ziemniakami i mizerią

Gość gość
Możesz też zrobić frytki lub kotlety mielone, ale z jajek zamiast mięsa :)

Gość gość
O,ile fajnych przepisow,dzięki za wszystkie.Będę korzystac. Placki z bananem,jablkiem z ciasta nalesnikowego znam-robię często bo mlodszy uwielbia,ja jeszcze robię z gruszką cukinia smzona tez wydaje się,ze będzie dobra,ale to jak mąż juz wroci,bo u nas w sklepie cukinii nie ma

Gość gość
po pierwsze, chyba źle się wyraziłaś ,że do "następnej" soboty - przez dwa tyg nie pójdziesz do sklepu? chyba do najbliższej raczej, bo te 130 zł ci raczej na dłużej nie wystarczą. po drugie, nie możesz sama jechać na zakupy? a nastolatek zajmie się w tym czasie młodszym?? po trzecie, skoro mieszkasz w rejonie dowozu tesco, to jest to raczej miasto, więc niemożliwe jest, żeby nie było jakiegoś sklepu mięsnego w okolicy, coś ściemniasz.

Gość gość
nawet jak ściemnia, to co cię to obchodzi pani detektyw? :D poprosiła o przepisy bezmięsne i je dostała, przy okazji może ktoś jeszcze skorzysta, ale widzę, że już jakaś lalunia przyleciała się przyczepić i łapać za słówka :D

Gość gość
Ja uwielbiam pizze i dla mnie dobry obiad to taki we włoskiej restauracji http://sycylia.com/ a to jest nasze ulubione miejsce jesteśmy u nich stałymi gośćmi.

Gość gość
proponuję pieczarki nadziewane fetą i szpinakiem, co prawda w oryginalnym przepisie jest z bekonem ale ja zawsze robię bez. Musisz tylko pamiętać o tym żeby pieczarki nie były wysuszone tylko świeże, ja zawsze kupuję z firmy www.pieczarki.net.pl i danie wychodzi pyszne.

Gość H helix
Ludzie, większość dań, które proponujecie, nie nadaje się dla dwulatka. Dla reszty rodziny ok, ale maluch dostaje wtedy swoją kaszkę. A zupa musi być na mięsie czy kościach? Ja zawsze robię tylko na warzywach, dużej ilości włoszczyzny i przypraw. Zadnego masła oleju ani mąki nie dodaję. Nie lubię zup zawiesistych ani z tłustymi okami na wierzchu. Najwyżej dodaję łyżeczkę śmietany 18 dla zabielenia. Można zrobić taką delikatną zupkę warzywną dla malucha i część mu odlać, a pozostałą część mocniej doprawić i zabielić dla reszty.